Cara Mengemas kini Aplikasi Alexa pada PC

Sekiranya anda menggunakan aplikasi Alexa di PC anda, anda akan mengetahui pentingnya mengemas kini secara berkala. Nasib baik, Amazon rajin dengan kemas kini Alexa, dan biasanya dipasang secara automatik.

Cara Mengemas kini Aplikasi Alexa pada PC

Amazon biasanya memasang perisian terkini secara automatik sebaik sahaja ia tersedia. Setelah kerangka kerja tiba di wilayah anda, kemungkinan anda akan menggunakan versi aplikasi yang baru tanpa perlu meningkatkannya secara manual. Selain itu, anda boleh meminta Alexa melakukannya dalam beberapa minit lagi.

Pengguna Windows OS boleh mendapatkan versi terbaru aplikasi Alexa dari Microsoft Store dengan ciri-ciri terkini.

Kemas kini Aplikasi Microsoft

Sekiranya anda ingin menikmati faedah pembantu AI peribadi tetapi tidak berminat untuk membeli peranti Amazon Echo, ada penyelesaian yang mudah. Anda boleh memuat turun versi rasmi PC dari aplikasi Alexa dan mengetahui kelebihan kawalan suara.

Aplikasi ini dilengkapi dengan semua fungsi bebas tangan yang anda tahu dan sukai, termasuk menetapkan peringatan, bermain muzik, dan mengikuti laporan berita. Beberapa ciri bagus lain dapat menjadikan hidup anda lebih mudah. Tetapi buat masa ini, mari fokus pada spesifikasi aplikasi asas.

Mengenai peningkatan aplikasi, prosesnya sangat automatik. Amazon secara berkala meningkatkan teknologi AI dengan firmware baru dan ciri tambahan. Oleh kerana Microsoft adalah pengedar rasmi untuk PC dan komputer riba Windows, anda boleh yakin bahawa aplikasi Alexa anda akan dikemas kini.

Walau bagaimanapun, jika anda mengesyaki ada versi perisian yang anda terlepas, anda boleh menyemak sebarang kemas kini Alexa dengan menggunakan aplikasinya. Kami akan membahas cara melakukannya di bahagian Soalan Lazim Tambahan, jadi pastikan untuk terus membaca.

Muat turun dan Kemas kini

Terima kasih kepada perkongsian Microsoft dan Amazon, anda kini boleh mendapatkan pembantu suara Alexa di PC anda dengan semua ciri bebas tangan. Selain itu, anda tidak perlu memiliki Peranti Gema Amazon agar AI berfungsi dengan baik.

Sekiranya anda teruja dengan prospek, berikut cara mendapatkan aplikasi PC Alexa untuk OS Windows:

 1. Arahkan ke fungsi carian di sudut kiri bawah skrin anda. Masukkan "Kedai Microsoft" di kotak dialog dan klik "Buka."

 2. Di sudut kanan atas tetingkap aplikasi, ketik "Alexa" ke dalam kotak dialog carian. Klik "Enter."

 3. Dari hasil carian, pilih ikon biru yang berlabel "percuma".

 4. Tetingkap pop timbul akan muncul yang mengandungi maklumat aplikasi. Klik pada butang "Get" berwarna biru di bahagian bawah.

 5. Tunggu proses muat turun selesai. Biasanya memerlukan beberapa saat.
 6. Setelah muat turun selesai, tekan butang "Lancarkan" biru di sudut kanan atas untuk memulakan pemasangan.

 7. Tetingkap baru akan muncul. Klik butang "Siapkan Amazon Alexa" di bahagian bawah tetingkap.

 8. Seterusnya, log masuk ke akaun Amazon anda dengan menaip nama pengguna dan kata laluan anda. Sekiranya anda tidak memilikinya, anda perlu mendaftar. Klik butang "Buat Akaun Amazon Baru" berwarna biru di bahagian bawah panel.

 9. Setelah selesai log masuk, teruskan untuk bersetuju dengan Terma dan Syarat Amazon dan membenarkan Alexa mengakses peranti anda. Sahkan dengan "Ya."

 10. Anda boleh memilih antara dua mod berbeza: bebas tangan atau push-to-talk. Yang pertama membolehkan anda memberikan arahan suara, sementara yang terakhir menghendaki anda menekan ikon aplikasi untuk menggunakan Alexa.

 11. Akhir sekali, konfigurasikan Alexa mengikut keinginan anda. Anda boleh menetapkan bunyi aplikasi, memilih untuk menyematkannya ke bar tugas anda, dan banyak lagi. Setelah selesai, klik "Selesai."

Secara semula jadi, anda sentiasa boleh menukar tetapan aplikasi dan beralih ke model lain jika anda mahu. Windows kemudian akan mengurus semua penyelenggaraan dalam aplikasi berikutan peningkatan Amazon.

Salah satu faedah utama memasang aplikasi Alexa ialah anda tidak memerlukan peranti Amazon Echo untuk berfungsi dengan baik. Pembantu suara akan menggunakan mikrofon dan pembesar suara terbina dalam pada PC anda untuk komunikasi. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai peranti Echo, anda boleh menyambungkannya ke PC anda dalam beberapa langkah mudah. Inilah caranya:

 1. Buka penyemak imbas anda dan pergi ke alexa.amazon.com.

 2. Log masuk ke akaun anda dan buka "Tetapan." Seterusnya, pilih "Siapkan Peranti Baru" dari senarai pilihan.

 3. Dari senarai peranti yang ada, pilih Amazon Echo.

 4. Tetingkap pop timbul akan muncul meminta anda masuk lagi. Klik "Teruskan" setelah anda selesai.
 5. Anda akan diarahkan ke tetingkap baru. Anda akan melihat bulatan dengan beberapa simbol yang berbeza. Tekan bulatan kecil dengan titik sehingga cahaya oren muncul. Alexa akan memberitahu anda bahawa persediaan telah selesai.
 6. Seterusnya, sambungkan peranti Echo ke rangkaian anda. Di sudut kanan bawah skrin, klik pada simbol Wi-Fi dan pilih rangkaian berlabel "Amazon."
 7. Kembali ke aplikasi Alexa dan pilih rangkaian Wi-Fi anda untuk menyelesaikan persediaan. Alexa akan memberitahu anda setelah rangkaian diamankan.

Anda harus tahu bahawa Amazon Echo juga dikemas kini secara automatik semasa anda tidur. Namun, jika anda tidak mahu menunggu, anda boleh mempercepat dengan meminta Alexa memasang firmware terbaru dengan menekan butang. Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Pertama, periksa sama ada Amazon Echo dihidupkan dan disambungkan ke rangkaian Wi-Fi anda. Anda boleh menggunakan arahan suara yang mudah untuk melakukannya. Tanya Alexa seperti suhu semasa, misalnya.
 2. Tahan butang bisu pada peranti anda. Ia biasanya dilabel dengan ikon mikrofon bersilang. Lampu LED akan kelihatan merah, menunjukkan bahawa peranti diredam.

 3. Tunggu beberapa minit. Kadang kala ia memerlukan masa lebih lama dari itu. Cuba jangan memberikan arahan suara semasa aplikasi sedang dikemas kini.
 4. Setelah selesai, Alexa akan menghidupkan semula peranti Echo secara automatik.

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimana Saya Memeriksa Kemas Kini Alexa?

Sekiranya anda tidak pasti sama ada peranti Echo anda mempunyai firmware terkini, anda sentiasa boleh memeriksa. Walaupun aplikasi tidak dapat memberitahu anda apakah telah ditingkatkan atau tidak, anda dapat membandingkan spesifikasi dengan data di laman web Amazon. Cukup bandingkan versi terbaru yang disenaraikan di laman web dengan yang ada di aplikasi anda, dan anda akan mendapat jawapan anda.

Tetapi bagaimana anda memeriksa kemas kini Alexa? Ikuti sahaja langkah berikut:

1. Lancarkan aplikasi Alexa di PC anda.

2. Klik pada "Peranti."

3. Pergi ke "Echo and Alexa" dan pilih peranti anda dari senarai.

4. Klik “About” untuk memeriksa versi perisian.

Sekiranya anda memiliki peranti Echo Show, anda boleh memeriksa peningkatan secara manual. Ini caranya:

1. Geser layar dari atas untuk mengakses "Tetapan."

2. Pilih "Pilihan Peranti."

3. Dari senarai pilihan, pilih "Periksa Kemas Kini Perisian."

Alexa, Perlu Kemas Kini?

Sebahagian besarnya, anda tidak perlu risau tentang kemas kini Alexa kerana keseluruhan prosesnya automatik. Amazon rajin menyediakan firmware terkini kepada pengedar seperti Microsoft. Selagi anda memuat turun versi rasmi aplikasi, anda akan mendapat akses ke semua ciri.

Peranti gema juga diperbarui secara automatik pada waktu malam, selagi sambungan Wi-Fi terjamin. Sekiranya anda rasa ada versi perisian baru yang tersedia, dan belum disepadukan ke dalam peranti anda, anda selalu boleh memeriksa. Sudah tentu, memasang aplikasi PC menghilangkan keperluan peranti Alexa kerana pembantu suara boleh bergantung pada mikrofon terbina dalam untuk beroperasi.

Bolehkah anda menggambarkan kehidupan anda tanpa Alexa? Adakah anda sudah memasang aplikasinya? Beritahu kami jika ada sesuatu yang kami terlepas di bahagian komen di bawah.

Recent Posts