Cara Mengemas kini Aplikasi dalam Bluestacks

Ingin memasang aplikasi di Bluestacks? Keliru dengan menjalankan Android di desktop? Ingin mengemas kini aplikasi Bluestacks anda? Bluestacks adalah emulator Android yang dapat dipasang ke komputer anda dan membolehkan anda menggunakan aplikasi Android dan bermain permainan di Windows 10 dan macOS.

Cara Mengemas kini Aplikasi dalam Bluestacks

Walaupun paling berguna untuk pembangun dalam menguji aplikasi dan permainan, sesiapa sahaja dapat menggunakannya dengan alasan apa pun. Aplikasi itu sendiri percuma dan membolehkan anda menggunakan hampir semua aplikasi mudah alih di komputer riba atau desktop anda. Ini adalah salah satu daripada banyak emulator Android yang ada tetapi juga salah satu yang lebih baik.

Artikel ini akan memandu anda melalui seluruh proses memasangnya ke komputer, memasang aplikasi, dan mengemas kini aplikasi. Semua yang anda perlukan untuk membuatnya berfungsi pada PC anda. Bluestacks agak serupa untuk perisian Windows dan Mac.

Pasang Bluestacks pada komputer anda

Bluestacks dilengkapi dengan pemasangnya sendiri supaya anda dapat menggunakannya dengan pantas di komputer anda. Ia berfungsi pada Windows 10 dan macOS dan dipasang dalam masa kurang dari lima minit. Setelah selesai, perlu satu atau dua minit untuk dimuat tetapi sebaliknya berfungsi dengan baik.

  1. Muat turun dan pasang Bluestacks terus dari sumbernya.
  2. Jalankan program dari jalan pintas.
  3. Log masuk menggunakan log masuk Google anda.

Anda perlu log masuk dengan log masuk Google anda untuk menghidupkan dan menjalankan Google Play. Tanpa ini, Bluestacks tidak dapat berfungsi dengan baik jadi log masuk adalah wajib.

Walaupun anda berencana untuk memunggah aplikasi, anda masih perlu log masuk. Tidak ada yang salah dengan menyiapkan akaun Google sekunder jika anda ingin memisahkan utama anda.

Memasang aplikasi di Bluestacks

Anda mempunyai dua pilihan ketika memasang aplikasi di Bluestacks, menggunakan Google Play, atau menggunakan APK. Semasa anda log masuk ke Google Play, masuk akal untuk menggunakannya untuk memuatkan aplikasi arus perdana anda.

Semua aplikasi yang anda muatkan ke telefon anda akan tersedia di sini. Sebilangan besar akan berfungsi tetapi kadang-kadang anda mungkin mempunyai masalah kerana tidak semua aplikasi berfungsi di emulator.

Buka Bluestacks ke skrin Utama.

Pilih Google Play dari pelancar dengan memilih ikon.

Cari atau cari aplikasi yang anda mahukan.

Pilih Pasang.

Gedung Google Play berfungsi sama persis di Bluestacks seperti di telefon bimbit. Sekiranya anda sudah tahu, anda boleh pergi.

Memasang aplikasi menggunakan APK

APK seperti pemasang untuk Windows. Mereka mengandungi semua data yang diperlukan untuk memasang aplikasi ke peranti. Satu-satunya perbezaan ialah mereka boleh didapati di luar Google Play dan tidak menggunakan ekosistemnya untuk diperiksa. Anda harus memastikan sumber anda kerana pemeriksaan keselamatan biasa yang dilakukan oleh Google tidak akan berlaku. Sekiranya anda mengetahui sumbernya, pemasangannya mudah.

  1. Muat turun APK ke komputer anda.
  2. Lancarkan Bluestacks dan pilih APK dari tab Aplikasi Saya.
  3. Pilih fail APK dan pasangnya.

Anda juga dapat mengklik kanan file APK dan menggunakan Open With… dan pilih Bluestacks jika anda mahu.

Kemas kini aplikasi dalam Bluestacks

Mengemas kini aplikasi dalam Bluestacks bergantung pada cara anda memasangnya. Sekiranya anda memasang melalui Google Play, anda boleh mengemas kini dengan cara yang sama. Sekiranya anda memasang APK sendiri, anda juga perlu mengemas kini APK.

Buka Bluestacks dan buka Google Play seperti yang anda lakukan di atas.

Kemas kini melalui Google Play:

Pilih ikon menu tiga baris di kiri atas dan kemudian Aplikasi & Permainan Saya.

Pilih Kemas kini Semua atau pilih aplikasi dan Kemas kini.

Ini adalah proses yang sama persis di Bluestacks seperti pada Android. Semasa Bluestacks menyambung ke Google dengan log masuk anda, anda boleh mengemas kini aplikasi anda dengan cara yang sama seperti yang anda lakukan di telefon anda.

Kemas kini melalui APK:

  1. Navigasi ke versi APK anda yang lebih baru dari sumber yang dipercayai.
  2. Muat turun fail ke komputer anda.
  3. Lancarkan Bluestacks dan pilih APK dari tab Aplikasi Saya.
  4. Pilih fail APK dan pasangkannya.

Seperti yang anda lihat, semasa mengemas kini aplikasi melalui APK, anda pada dasarnya memasang salinan baru di bahagian atas yang ada.

Penyelesaian masalah kemas kini aplikasi di Bluestacks

Mungkin ada masalah dengan mengemas kini aplikasi di Bluestacks tetapi mudah diatasi. Oleh kerana anda bergantung pada emulator untuk menyediakan fungsi Android, untuk menyediakan fungsi kemas kini, emulator itu mesti dikemas kini. Sekiranya anda tidak dapat mengemas kini aplikasi anda menggunakan kaedah di atas, kemas kini Bluestacks terlebih dahulu. Anda seharusnya dapat mengemas kini aplikasi anda mengikut keperluan.

Sayangnya, mengemas kini Bluestacks tidak semudah yang boleh dan bergantung pada versi. Bergantung pada kandungan yang anda kemas kini, anda mungkin harus menggunakan proses yang berbeza.

Apa yang dilakukan oleh Bluestacks?

Bluestacks membolehkan pengguna memuat turun kandungan yang bukan asli OS mereka. Contohnya, sesiapa sahaja yang ingin menggunakan Instagram boleh memuat turun aplikasi di platform Bluestacks dan menikmatinya di komputer.

Adakah selamat memuat turun APK di Bluestacks?

Bluestacks sendiri selamat dengan syarat peranti anda memenuhi keperluan sistem. Seperti mana-mana perisian pihak ketiga, adalah lebih baik jika anda tidak berhati-hati. Sekiranya anda tidak mengenali atau mempercayai pembangun APK, lebih baik mengelakkannya.

Recent Posts