Cara Mengemas kini Aplikasi di TV Pintar Bravia

Terdapat dua sebab mengapa penting untuk memastikan semua aplikasi anda sentiasa dikemas kini.

Cara Mengemas kini Aplikasi di TV Pintar Bravia

Pertama, kemas kini memperbaiki sebahagian besar bug yang berkembang di aplikasi anda. Sebab kedua ialah kemas kini dapat memberi anda fungsi baru untuk dipilih. Meninggalkan aplikasi anda tanpa kemas kini bermaksud anda kehilangan beberapa kemungkinan penting untuk menjadikannya lebih menyeronokkan.

TV pintar Bravia tidak terkecuali dalam aplikasi yang sering dikemas kini. Oleh kerana TV pintar ini dilengkapi dengan sebilangan besar aplikasi pra-pemasangan, pengguna sukar untuk mengemas kini masing-masing dan aplikasi secara individu. Untuk menjadikannya lebih sukar, bilangan aplikasi bertambah dengan setiap muat turun.

Nasib baik, Sony memikirkan ini, memberi pengguna pilihan untuk mengemas kini keseluruhan perisian mereka dengan beberapa klik. Artikel ini akan menunjukkan cara menggunakan pilihan ini.

Mengemas kini Aplikasi di TV Pintar Bravia Anda

Bahagian ini akan menunjukkan cara mengemas kini aplikasi TV pintar Bravia anda dengan mudah hanya dalam beberapa saat. Secara umum, terdapat dua kaedah yang boleh anda gunakan. Yang pertama membolehkan TV pintar anda mengemas kini aplikasinya secara automatik, dan yang kedua memerlukan pengemaskinian manual. Kedua-dua kaedah ini agak mudah digunakan.

TV Pintar Bravia

Mengemas kini Aplikasi secara automatik

Ciri ini membolehkan penggunanya berehat bebas, mengetahui bahawa TV pintar mereka akan melakukan semua pekerjaan untuk mereka. Inilah cara anda boleh menggunakannya.

 1. Tekan butang Utama pada alat kawalan jauh anda.
 2. Cari Aplikasi dan pilih pilihan Google Play Store.
 3. Pilih Tetapan.
 4. Cari ciri Auto-Update Apps dan pilih.
 5. Pilih pilihan Kemas kini Auto pada bila-bila masa.

Yang perlu anda ketahui ialah anda tidak akan dapat mengawal memori peranti anda, kerana semua kemas kini akan dilakukan secara automatik, sebaik sahaja tersedia di Google Play Store. Dengan kata lain, memori peranti anda akan terisi di latar belakang tanpa anda mengetahui perinciannya.

Mengemas kini Aplikasi Secara Manual

Sekiranya anda ingin mengemas kini aplikasi TV pintar Bravia sendiri dan menjejaki memori TV pintar anda, kaedah ini sesuai untuk anda.

Sama seperti pendekatan sebelumnya, tekan butang Utama pada alat kawalan jauh anda. Pilih Google Play Store dari Aplikasi.

Pilih pilihan Aplikasi Saya, dan sekarang anda dapat melihat semua aplikasi yang disimpan di TV pintar Bravia anda, dengan asumsi ia dimuat turun dari Google Play Store. Sekiranya anda telah memuat turun sebarang aplikasi pihak ketiga dari laman web tidak rasmi, aplikasi tersebut tidak akan dipaparkan di sini.

Setelah melakukannya, semua yang perlu anda lakukan ialah memilih ciri Kemas kini Semua, dan semua aplikasi anda akan dikemas kini dengan versi yang lebih baru yang tersedia di Google Store.

Apa yang baik mengenai kaedah ini ialah anda akan mempunyai kawalan penuh terhadap kemas kini. Walau bagaimanapun, anda harus ingat untuk mengemas kini aplikasi anda dan melakukannya sendiri.

Mengemas kini Perisian TV Pintar Bravia Anda

Sekiranya anda ingin mengemas kini keseluruhan perisian TV pintar anda, bahagian ini akan menunjukkan kepada anda semua yang perlu anda ketahui.

Pertama sekali, kemas kini seperti ini melangkaui aplikasi yang dipasang, kerana pada dasarnya anda meningkatkan pengaturcaraan peranti anda. Sebilangan besar kemas kini ini dilakukan secara automatik, tetapi Sony kadang-kadang menawarkan kemas kini melalui isyarat kabel digital atau antena.

Oleh itu, jika perisian TV pintar anda belum meminta anda mengemas kini keseluruhan firmware dan anda tahu bahawa versi yang lebih baru tersedia, anda harus mencarinya secara manual. Inilah yang perlu anda lakukan.

 1. Tekan butang Utama pada alat kawalan jauh anda. Sekiranya peranti anda berjalan pada Android 8.0 (Oreo), pilih pilihan Aplikasi.
 2. Pilih Bantuan dan cari ciri Kemas kini Perisian Sistem.
 3. Pilih pilihan ini dan kemudian klik pada "Muat turun Perisian Automatik" atau "Periksa Kemas kini secara automatik".

  Kemas kini Aplikasi di TV Pintar Bravia

 4. Aktifkan pilihan ini. Catatan: Untuk model lain, masukkan Tetapan dan kemudian pilih ciri Sokongan Produk atau Sokongan Pelanggan. Dari sana, klik pada pilihan Pilih Kemas kini Perisian Automatik atau Muat turun Perisian Automatik dan aktifkan.
 5. Untuk menyimpan perubahan, tekan butang Enter.

Beberapa model menawarkan pilihan Kemas kini Perisian, menjadikan semuanya lebih mudah, tetapi langkahnya umumnya hampir sama.

Kemas kini perisian ini mengambil masa lebih kurang 15 minit atau lebih lama lagi.

Cara Mengemas kini TV Pintar Bravia

Gunakan Aplikasi Terkini di TV Pintar Bravia Anda

Dengan mengikuti beberapa kaedah yang disebutkan sebelumnya, anda sentiasa dapat menggunakan aplikasi terbaru yang tersedia untuk TV pintar anda. Sekiranya anda memutuskan untuk mendapatkan kemas kini manual, pastikan untuk memasukkannya ke dalam jadual anda. Sekiranya anda mengabaikan kemas kini baru, anda mungkin akan kehilangan beberapa makanan sebenar.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found