Cara Mengemas kini Firmware di Amazon Echo Dot

Peranti Amazon Echo telah terjual berjuta-juta di seluruh dunia. Berjuta-juta orang akan memberitahu Alexa untuk menyalakan lampu, bertanya tentang cuaca di kawasan mereka atau memainkan lagu. Sebahagian besarnya, Echo terkenal kerana senang didiami dan dikendalikan. Tetapi kadang-kadang diperlukan sedikit campur tangan manual dan itulah sebabnya saya meletakkan tutorial ini mengenai cara mengemas kini firmware di Amazon Echo Dot bersama-sama.

Cara Mengemas kini Firmware di Amazon Echo Dot

Selalunya, Amazon Echo Dot anda akan diperbaharui pada tengah malam. Selagi ia dihidupkan dan mempunyai sambungan internet, ia akan melakukan kemas kini apa pun yang diperlukannya dari waktu ke waktu agar tidak mengganggu anda atau mengganggu kenikmatan peranti anda. Kadang kala, ia memerlukan kemas kini firmware manual.

Tutorial ini sebenarnya didorong oleh rakan saya. Dia mempunyai beberapa Echo Dots dan ingin menubuhkan Multiroom Music. Dot barunya baik-baik saja tetapi yang lebih tua mengatakan bahawa ia memerlukan kemas kini firmware. Oleh kerana dia tidak mahu menunggu sehingga melakukan pembaruan itu sendiri, dia melakukannya sendiri dengan saya untuk membantu.

Sekiranya anda berada dalam situasi yang serupa, berikut adalah cara mengemas kini firmware di Amazon Echo Dot.

Kemas kini firmware manual untuk Echo Dot

Oleh kerana Alexa memeriksa kemas kini setiap malam, memang jarang sekali anda perlu melakukan ini. Namun, jika anda cuba menyiapkan sesuatu, anda mungkin. Mula-mula anda mungkin ingin memeriksa sama ada anda menjalankan perisian terkini atau tidak.

 1. Buka aplikasi Alexa di telefon anda.
 2. Pilih Tetapan dan Titik Gema.
 3. Pilih Tentang dan periksa Versi Perisian.

Versi terbaru akan selalu disenaraikan di halaman ini di laman web Amazon. Periksa Versi Perisian anda dari senarai ini untuk melihat sama ada anda benar-benar ketinggalan zaman atau tidak. Pada masa ini, Echo Dot 2nd Gen berjalan 613507720 sementara Gen 1 berjalan 613505820. Sekiranya anda mempunyai Dot Kids, ia berjalan 613507720, (Julai 2018).

Sekiranya versi yang disenaraikan dalam Versi Perisian berbeza dari versi di laman web Amazon, anda memerlukan kemas kini. Ini mesti berlaku pada petang itu tetapi jika anda tergesa-gesa, anda boleh 'mendorongnya' untuk mengemas kini secara manual.

Terdapat dua cara yang saya tahu untuk melakukan kemas kini firmware manual. Yang paling mudah adalah membisukan Alexa supaya cincin menjadi merah. Kemudian biarkan satu jam. Selagi ia disambungkan ke internet, Alexa harus mengatakan bahawa kemas kini diperlukan dan kemudian melakukan kemas kini itu. Setelah selesai, Echo Dot harus reboot dan mula berfungsi seperti biasa.

Cara kedua sedikit lebih rumit tetapi nampaknya berjaya.

 1. Batalkan pendaftaran Echo Dot anda dari Aplikasi Alexa.
 2. Matikan Echo Dot anda dan biarkan selama 1 minit.
 3. Hidupkan semula tetapi jangan buat apa-apa selama satu jam. Anda mesti melihat cincin biru berubah menjadi hijau dan berputar. Ini untuk memberitahu anda bahawa Dot sedang dikemas kini.
 4. Biarkan Dot mengemas kini dan but semula.
 5. Lakukan persediaan awal dengan aplikasi Alexa dan Echo Dot.

Sekiranya ini berfungsi sebagaimana mestinya, Dot anda semestinya telah diperbaharui dengan firmware terkini. Setelah anda mendaftarkannya semula, tetapan lama anda masih ada dan Dot anda harus siap digunakan.

Masalah dengan kemas kini firmware pada Echo Dot

Sebilangan pemilik telah melaporkan masalah dengan Echo Dot mereka, terutamanya bahawa ia tidak akan mengemas kini walaupun menunjukkan versi firmware yang lebih lama dengan yang lebih baru. Ada jalan penyelesaiannya, untuk menetapkan profil rangkaian anda secara manual di aplikasi Alexa. Ini telah diperbaiki untuk beberapa orang yang telah saya bicarakan untuk mengemas kini rangkaian Echo dan ia berfungsi untuk mereka. Mungkin ia juga berfungsi untuk anda.

Anda perlu mengetahui alamat IP penghala anda, subnet mask dan pelayan DNS yang digunakan oleh penghala anda. Anda boleh masuk ke skrin konfigurasi penghala untuk mendapatkannya atau mendapatkannya dari komputer anda. Saya merasa lebih mudah untuk mendapatkannya dari penghala kerana anda perlu mengenal pasti alamat IP percuma untuk menyediakan Echo. Sekiranya anda mengetahui julatnya, anda dapat mencari IP percuma, jika tidak, gunakan penghala untuk mengenal pasti satu.

 • Di Windows, buka tetingkap CMD dan ketik ‘ip config / all’ dan tekan Enter.
 • Di Mac OS, buka Terminal dan ketik 'ifconfig;' dan tekan Enter.

Kedua-dua kaedah tersebut akan menunjukkan alamat IP PC anda, alamat penghala dan topeng subnet, alamat IP awam dan perincian DNS.

 1. Batalkan pendaftaran Echo Dot anda.
 2. Pilih rangkaian WiFi di aplikasi Alexa dan log masuk.
 3. Pilih Tetapan Lanjutan dalam aplikasi Alexa.
 4. Masukkan alamat IP yang tersedia secara manual, topeng IP dan subnet penghala anda dan dua alamat pelayan DNS.
 5. Pilih Sambung untuk menyertai rangkaian.
 6. Selesaikan persediaan dengan cara biasa.

Dalam kebanyakan kes, Echo Dot akan menjaga dirinya sendiri. Sekiranya anda perlu mengemas kini firmware secara manual, sekurang-kurangnya anda kini tahu caranya!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found