Cara Meningkatkan Windows 8.1 ke Windows 10

Windows 10 dilancarkan pada tahun 2016 dengan tempoh peningkatan percuma. Pengguna yang memasang aplikasi GWX menerima status keutamaan untuk peningkatan percuma dan automatik, tetapi Microsoft secara rasmi menghentikan peningkatan percuma beberapa tahun yang lalu.

Cara Meningkatkan Windows 8.1 ke Windows 10

Namun, pada masa ini, anda masih boleh menaik taraf Windows 8.1 ke Windows 10 secara percuma, dan terdapat beberapa kaedah berbeza yang boleh anda gunakan untuk melakukannya.

Mari kita lihat bagaimana anda boleh menaik taraf peranti Windows 8.1 anda ke Windows 10.

Bolehkah Anda Meningkatkan Windows 8.1 ke Windows 10 secara Percuma?

Secara rasmi, program peningkatan percuma untuk Windows 10 sudah lama tidak tersedia. Microsoft menghentikan program ini pada 29 Julai 2016. Namun, Windows 10 tetap tersedia secara percuma selama lebih dari satu tahun selepas itu kepada mereka yang bergantung pada teknologi bantu untuk menggunakan Windows.

Pada akhir tempoh lanjutan, halaman hanya memberitahu pengguna bahawa tawaran itu tidak lagi tersedia. Mereka yang menaik taraf semasa tempoh awal dan lanjutan memerlukan lesen digital untuk membuka kunci salinan Windows 10 mereka.

Lesen itu tersedia secara percuma dan sepertinya tidak ada tarikh luput. Pengguna dapat memperoleh lesen mereka di pelayan pengaktifan Windows. Mereka yang memutuskan untuk menaik taraf sekarang juga akan mendapat lesen digital mereka secara automatik.

Oleh itu, masih mungkin untuk menaik taraf ke Windows 10 secara percuma walaupun telah tamat tempoh peningkatan percuma. Terdapat dua cara untuk menyelesaikannya, seperti berikut.

Cara Meningkatkan Windows 8.1 ke Windows 10

Menang 10 Logo

Terdapat dua kaedah yang boleh anda gunakan untuk menaik taraf PC anda ke Windows 10: baik melalui Panel Kawalan Windows atau melalui Laman Web Microsoft.

Kedua-dua kaedah ini berkesan, jadi anda boleh menggunakan mana yang paling sesuai untuk anda. Lihat cara menyelesaikan kedua kaedah di bawah.

Gunakan Panel Kawalan Windows

Anda boleh menaik taraf dari Windows 8.1 ke Windows 10 melalui ciri Windows Update di Control Panel.

Ikuti langkah berikut untuk melakukannya:

 1. Tekan Kekunci Windows dan X bersama atau klik kanan pada Ikon Mula Windows di sudut kiri bawah skrin.

 2. Pilih Panel kawalan pilihan dari menu pop timbul.

 3. Klik pada Kemas kini Windows pautan.

  Kemas kini Windows Panel Kawalan

 4. Klik pada Bermula untuk memulakan peningkatan.

 5. Klik Terima untuk bersetuju dengan Perjanjian Lesen.

 6. Pilih untuk memulakan peningkatan segera atau kemudian. Setelah mengikuti langkah-langkah ini, peningkatan anda akan bermula dan mungkin memerlukan sedikit masa untuk diselesaikan. Semasa proses tersebut, komputer anda akan dimulakan semula beberapa kali. Setelah selesai, skrin "Welcome Back" akan menyambut anda. Untuk menyelesaikan persediaan Windows 10, ikuti arahan pada skrin.

Seterusnya, anda boleh memilih tetapan Windows anda. Sekiranya anda memilih pilihan Tetapan ekspres, komputer akan memuat tetapan lalai Windows 10. Anda juga dapat mengklik pilihan Customize setting dan menyesuaikan setting sesuai dengan keinginan anda. Ini juga akan memberi petunjuk kepada anda sepanjang sisa penyediaan, termasuk menentukur Cortana.

Apabila persediaan selesai, anda dapat log masuk dengan kelayakan yang sama seperti pada Windows 8.1. Beri Windows satu atau dua masa untuk menyediakan semua aplikasi. Setelah selesai, anda akan melihat skrin Utama. Secara lalai, kemas kini automatik akan dihidupkan. Namun, jika anda ingin segera mengemas kini Windows 10, buka Tetapan, pilih Kemas kini & Keselamatan dan klik pada Periksa Kemas kini.

Muat turun Alat Persediaan Secara Manual

Sebagai alternatif, anda boleh memuat turun alat persediaan dari laman rasmi Microsoft secara manual.

 1. Lancarkan penyemak imbas kegemaran anda dan pergi ke halaman muat turun Windows 10.

 2. Klik Muat turun Alat Sekarang butang.

 3. Mulakan alat persediaan setelah selesai memuat turun.

 4. Untuk menaik taraf komputer sekarang, pilih Naik taraf PC inisekarang butang radio, kemudian klik Seterusnya. Aplikasi ini akan membawa anda melalui proses penyediaan yang sama seperti yang dijelaskan dalam kaedah 1. Mulakan dari langkah 6.

  Alat Pembuatan Media

 5. Untuk menaik taraf komputer lain, pilih Buat media pemasangan untuk PC lain, kemudian klik Seterusnya.

Perhatikan bahawa Windows tidak akan meminta anda memberikan kunci produk. Sebaliknya, anda akan mendapat lesen digital secara automatik. Untuk mengesahkannya, lancarkan Tetapan, pilih Kemas kini & Keselamatan, kemudian klik pada Pengaktifan.

Pengaktifan Windows

Lesen terikat pada komputer, yang bermaksud bahawa anda boleh menyahpasang dan memasang semula salinan Windows yang sama pada komputer itu seberapa banyak kali yang anda mahukan.

Pemikiran Akhir

Dengan kaedah yang dibahas dalam penulisan ini, anda dapat memperoleh salinan Windows 10 di komputer anda secara percuma walaupun tempoh peningkatan percuma rasmi telah lama berakhir.

Adakah anda menaik taraf ke Windows 10 setelah tamatnya tempoh peningkatan percuma? Sekiranya demikian, komuniti ingin mengetahui apakah kesan pertama OS anda dan jika anda menghadapi masalah sejak itu.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found