Cara Memuat Naik Foto ke iCloud Dari PC

Banyak orang pada masa ini menggabungkan dan memadankan sistem operasi mereka, termasuk perkhidmatan seperti iCloud yang pada asalnya hanya untuk pengguna produk Apple. Setiap OS dan platform mempunyai kekuatan dan kelemahan tersendiri, dan siapa yang boleh menyalahkan kita kerana menginginkan yang terbaik dari semua dunia yang mungkin? Tidak ada salahnya menggunakan Mac untuk satu perkara dan PC untuk perkara lain. Namun, kadangkala interoperabiliti antara platform ini bukanlah semua yang kita harapkan. Sebilangan besar aplikasi dan program mempunyai versi Windows atau Apple atau menggunakan keserasian penyemak imbas untuk berfungsi pada kedua-duanya, tetapi banyak program memerlukan sedikit perubahan.

Cara Memuat Naik Foto ke iCloud Dari PC

Walaupun banyak orang mengaitkan iCloud dengan produk Apple seperti iPhone, iPad dan Mac, dalam artikel ini saya akan menunjukkan kepada anda cara memuat naik foto ke iCloud menggunakan (terkesiap!) PC Windows.

Perpustakaan Foto iCloud adalah alat yang hebat dan berada di kedudukan tertinggi di sana dengan OneDrive dan Google Drive. Sekiranya anda mempunyai peranti iOS seperti iPhone atau iPad, atau Mac, dan ingin melihat atau mengedit gambar yang diambil pada peranti tersebut di PC anda, anda boleh melakukannya dengan sedikit konfigurasi.

Untuk memuat naik foto ke iCloud dari PC, anda boleh menggunakan aplikasi iCloud untuk Windows atau iTunes. Saya akan menunjukkan kepada anda kedua-dua kaedah.

Muat naik foto ke iCloud dari PC

Pertama, saya akan menunjukkan kepada anda cara menggunakan aplikasi iCloud, kerana banyak orang tidak mempunyai atau menginginkan iTunes di PC mereka. Anda perlu log masuk ke iTunes dengan ID Apple anda pada peranti iOS anda agar ini berfungsi.

 1. Pertama, Muat turun dan pasang iCloud untuk Windows
 2. Buka aplikasi dan pilih Pilihan
 3. Pilih Pustaka Foto iCloud dan kemudian klik Selesai
 4. Klik Terapkan untuk menetapkan pilihan anda
 5. Dayakan Pustaka Foto iCloud pada peranti iOS anda untuk menyegerakkan antara mereka

Apabila anda berada dalam pilihan, anda juga mempunyai pilihan untuk menyegerakkan Stream Foto anda, memuat turun gambar baru ke PC anda, memuat naik gambar baru dari PC anda dan untuk berkongsi gambar. Anda boleh memilih atau memilih pilihan mana yang akan diaktifkan bergantung pada keperluan anda. Selagi Perpustakaan Foto iCloud diperiksa, anda boleh memuat naik atau memuat turun gambar secara manual ke dan dari PC.

Sekarang semuanya sudah siap, anda boleh memuat naik foto ke iCloud di Windows.

 1. Buka Windows Explorer
 2. Pilih Foto iCloud
 3. Kemudian pilih Muat naik foto
 4. Pilih gambar yang ingin anda muat naik kemudian pilih Buka

Anda juga boleh menyeret dan melepaskan gambar ke folder Muat Naik. Ini lebih berguna dan berkesan semasa memuat naik beberapa gambar kerana anda boleh memilih semuanya sekaligus dan memuat naiknya.

Anda juga boleh memuat turun gambar dari iCloud untuk mengedit atau melihat pada PC anda mengikuti arahan berikut:

 1. Buka Windows Explorer
 2. Pilih Foto iCloud dan kemudian pilih Muat turun
 3. Pilih gambar yang ingin anda muat turun dan pilih Muat turun

Muat naik foto ke iCloud dari PC menggunakan iTunes

Sekiranya anda tidak keberatan memasang iTunes di PC anda, anda juga boleh menggunakannya untuk memuat naik foto ke iCloud dari PC. Oleh kerana iTunes adalah aplikasi yang berguna, tidak ada kelemahan sebenarnya untuk memasangnya di PC anda. Ikuti arahan ini untuk memuat naik foto ke iCloud dari PC menggunakan iTunes:

 1. Muat turun dan pasang iTunes untuk Windows. Terdapat pemuat turun 32-bit dan 64-bit, jadi pilihlah yang sesuai dengan PC anda
 2. Buat akaun iTunes jika anda belum memilikinya atau log masuk menggunakan Apple ID anda
 3. Sambungkan peranti iOS ke PC menggunakan USB dan biarkan iTunes mengesannya atau pilih iPhone di menu iTunes utama
 4. Pilih "Sandarkan secara automatik apabila iPhone ini disambungkan" jika anda mahu
 5. Pilih iCloud sebagai destinasi
 6. Pilih Segerakkan Foto dengan mencentang kotak untuk memindahkan foto dari iPhone anda ke iCloud secara automatik
 7. Pilih Sandarkan Sekarang untuk melakukan muat naik segera

iTunes tidak semudah disiapkan seperti iCloud tetapi jika anda tidak keberatan dengan program ini, ini adalah cara yang berguna untuk memastikan iPhone anda diselaraskan dengan PC anda. Anda tentu saja boleh melakukan semua ini dengan iPad juga.

Cara melihat gambar iCloud dari PC

Setelah gambar anda dimuat naik ke iCloud, akan berguna untuk mengetahui bagaimana melihatnya. Anda dapat melihatnya melalui aplikasi Foto pada peranti iOS atau aplikasi iCloud anda.

 1. Buka aplikasi iCloud di PC anda atau lawati Icloud.com. Log masuk sekiranya diperlukan.
 2. Pilih ikon pemberitahuan iCloud pada baki sistem Windows.
 3. Pilih aplikasi Foto dan semak imbas gambar anda.

Sekiranya anda mengatur peranti anda agar disegerakkan, semua gambar akan disalin di kedua-dua peranti. Anda biasanya tidak perlu menyalin atau memuat turun gambar secara manual. Satu-satunya pengecualian adalah apabila anda mengedit gambar pada satu atau peranti lain. Oleh kerana iCloud hanya menyegerakkan satu salinan, pengeditan apa pun tidak akan dapat dilihat pada peranti lain.

Segerakkan gambar yang diedit di semua peranti

Sekiranya anda menggunakan PC Windows untuk mengedit gambar, fail yang dikemas kini tidak akan diselaraskan ke iCloud jika yang asli sudah ada di sana. Perkara yang sama jika anda mengedit gambar di iPhone anda. Ia tidak akan dimuat turun ke PC anda, anda mesti melakukannya secara manual.

 1. Buka Windows Explorer
 2. Pilih Foto iCloud dan kemudian pilih Muat naik foto
 3. Pilih gambar yang ingin anda muat naik dan pilih Buka

Sekiranya anda mengedit pada iPhone dan ingin memuat turun ke PC:

 1. Buka Windows Explorer
 2. Pilih Foto iCloud dan kemudian pilih Muat turun
 3. Pilih gambar yang ingin anda muat turun dan pilih Muat turun

Padamkan gambar di iCloud atau PC

Anda tentu saja boleh menghapus gambar tetapi penghapusan anda tidak akan dapat dilihat di semua peranti yang disegerakkan. Anda perlu memadam gambar secara manual dari semua peranti. Anda perlu memadam gambar secara manual dari aplikasi Foto di PC dan boleh melakukan perkara yang sama di iPhone. Anda juga boleh menyambungkan telefon ke PC melalui USB dan menggunakan Windows Explorer. Navigasi ke folder DCIM dan hapus gambar mengikut keperluan anda.

Dari dua kaedah untuk memuat naik foto ke iCloud dari PC, saya lebih suka menggunakan aplikasi iCloud daripada iTunes. Sekiranya anda mahu menguruskan iDevice juga, iTunes berfungsi dengan baik tetapi jika anda hanya berkongsi media, iCloud berfungsi dengan cukup baik. Ringan, tidak menggunakan banyak sumber, dan tidak mahu mengetahui semua yang berlaku di dalam PC anda seperti yang diinginkan oleh iTunes. Walaupun pada awalnya direka untuk produk Apple, iCloud nampaknya benar-benar serasi dengan platform.

Sekiranya anda berminat untuk mempelajari lebih lanjut mengenai iCloud, anda mungkin menyukai Panduan Ultimate iCloud!

Adakah anda menggunakan kaedah atau petua dan perjalanan lain untuk memuat naik foto ke iCloud dari PC? Dalam pengalaman anda, adakah iCloud berfungsi dengan baik dengan PC? Beritahu kami mengenainya di bawah dalam komen!

Recent Posts