Cara Menggunakan AirPod pada PC atau Laptop

AirPod telah menjadi produk unggulan untuk Apple, menjadi hampir sama dengan earbud tanpa wayar. Tetapi itu tidak bermakna mereka eksklusif untuk pengguna Apple.

Cara Menggunakan AirPod pada PC atau Laptop

Sekiranya anda tidak mahu berpisah dengan PC anda, jangan risau. Apple tidak akan memaksa anda. Memang, tidak semudah memasangkannya dengan iPhone anda, tetapi menggunakan AirPods dengan PC sama sekali tidak sukar. Teruskan membaca untuk mengetahui cara memasangkan AirPod anda dengan PC atau komputer riba dalam beberapa langkah mudah.

Memasangkan AirPod ke PC Windows

Untuk memasangkan AirPod anda di mana-mana komputer Windows, anda akan memperlakukannya seperti periferal Bluetooth yang lain.

Sebelum anda melakukan apa-apa, pastikan AirPod anda dan casingnya diisi sepenuhnya. Sekiranya anda menggunakan komputer desktop, ia memerlukan kemampuan Bluetooth untuk memasangkannya dengan ‘Pod. Papan induk yang lebih tua tidak akan mempunyai penyesuai Bluetooth, tetapi anda boleh membeli dongle USB dalam talian atau di mana-mana peruncit teknologi.

Pastikan Bluetooth anda dihidupkan dan ikuti langkah berikut:

  1. Pergi ke "Tetapan" PC anda. Anda dapat mengaksesnya dengan mengklik ikon roda gigi di menu Windows atau ketik "tetapan" ke bar carian sistem dan pilih pilihan pertama.
  2. Dalam Tetapan, klik pada "Peranti."

    tetapan

  3. Seterusnya, klik "Tambahkan Bluetooth atau peranti lain." Ini akan membuka tetingkap lain.
  4. Dari tetingkap Tambah Peranti, pilih "Bluetooth" dan anda akan membuka tetingkap yang menunjukkan kepada anda semua peranti berdekatan yang dapat anda pasangkan.

    Bluetooth

  5. Letakkan AirPod di casing pengisiannya, kemudian tekan dan tahan butang di bahagian belakang casing sehingga lampu pengisian pada casing mulai berkedip putih.
  6. Sekiranya jaraknya cukup dekat dengan komputer, AirPod akan muncul di skrin Tambah Peranti anda. Anda akan menjumpainya dengan nama yang anda tetapkan. Klik pada ikon AirPods.

Sekiranya mereka berpasangan dengan betul, anda akan dapat menggunakan AirPod anda dengan segera. Sekiranya tidak dapat, anda mungkin harus memilihnya sebagai peranti audio lalai di menu Tetapan Bunyi.

Menggunakan AirPod dengan Peranti Lain

Itu merangkumi pengguna Windows, tetapi bagaimana dengan sistem dan peranti lain? Ini adalah prosedur yang hampir sama.

Sama ada anda menggunakan peranti mudah alih Android atau komputer riba berasaskan Linux, AirPod akan diperlakukan seperti periferal Bluetooth yang lain. Pada peranti anda, pergi ke tetapan Bluetooth dan hidupkan Bluetooth anda. Kemudian, letakkan AirPod dalam casing dan tekan butang sehingga mula berdenyut. Peranti anda seharusnya dapat mengesannya.

saluran udara

Selepas proses memasangkan awal, jika anda memutuskan sambungan, PC atau komputer riba anda harus mengingati Airpod sama seperti peranti lain. Apabila anda ingin menggunakannya sekali lagi, buka casing dan mereka akan berpasangan secara automatik. Tetapi, jika atas sebab tertentu, buka tetapan Bluetooth di komputer anda dan pilih Airpod anda dengan casingnya terbuka dan sekurang-kurangnya satu Airpod di telinga anda.

Airpod anda akan cuba menyambungkan peranti yang paling munasabah dalam jangkauannya. Oleh itu, jika anda perlu menyambung ke komputer tetapi telefon anda berdekatan, anda mungkin perlu memilih peranti dari komputer.

Adakah Mereka Bernilai?

Itu soalan sukar untuk dijawab, dan ini sangat bergantung pada gaya peribadi anda. Airpod, seperti kebanyakan produk Apple, tidak murah. Walau bagaimanapun, terdapat banyak sebab untuk menyukai fon telinga ini.

Airpod Apple sangat dipercayai, mempunyai daya tahan bateri yang hebat, mempunyai kualiti bunyi yang hebat, dan cukup selesa. Anda masih boleh membeli Airpods generasi pertama dan kedua atau Airpods Pro bergantung pada pilihan anda. Dari segi fon telinga tanpa wayar, anda mungkin tidak akan mendapat tawaran yang lebih baik daripada AirPods.

Dan jika ini bermakna lebih banyak usaha untuk memasangkannya dengan PC anda, mungkin harga yang tidak terlalu besar untuk dibayar.

Soalan Lazim

Adakah Pengesanan Telinga Automatik berfungsi dengan Airpod pada PC?

Salah satu ciri yang menjadikan Airpod begitu hebat berbanding dengan peranti Bluetooth lain yang terdapat pada tanda ini adalah pengesanan telinga automatik. Apabila anda memasukkan tunas ke telinga, audio komputer anda akan mula diputar secara automatik. Apabila anda membuangnya; audio harus berhenti sebentar.

Tetapi, jika ini tidak berfungsi, anda memerlukan iPhone untuk membetulkan masalahnya. Pengesanan telinga automatik adalah ciri yang boleh dihidupkan kemudian dimatikan. Pergi ke iPhone anda dan ketuk ‘Bluetooth’. Kemudian, ketuk ‘i’ di sebelah Airpod anda untuk menghidupkan suis dan membaiki komputer anda.

Komputer saya tidak mempunyai Bluetooth. Masih bolehkah saya menggunakan Airpod?

Ya, sebenarnya. Tetapi anda memerlukan dongle Bluetooth yang disambungkan ke port USB. Berhati-hatilah, sebelum membeli dongle, pastikan ia serasi dengan Airpods.

AirPod anda, Peraturan Anda

Jangan hadkan diri anda pada produk Apple jika anda memiliki AirPod atau sedang mempertimbangkan untuk mendapatkan pasangan. Mereka akan berfungsi dengan apa sahaja yang menyokong Bluetooth. Ini adalah proses mudah untuk memasangkannya dengan PC atau komputer riba anda.

Sekiranya anda pemilik AirPods, adakah anda pernah melihat diri anda beralih ke jenama atau model lain? Apa yang diperlukan untuk anda menukarnya? Beritahu kami pendapat anda dalam komen di bawah.

Recent Posts