Cara Menggunakan Helaian Google dengan Integrasi WhatsApp

Berhubungan dengan sebilangan besar orang boleh menjadi masalah. Sama ada senarai pelanggan perniagaan atau ahli projek sekolah, pesanan orang secara individu memakan masa yang anda boleh gunakan untuk lebih bermanfaat.

Cara Menggunakan Helaian Google dengan Integrasi WhatsApp

Nasib baik, ada cara untuk mempermudah proses ini dengan menggunakan Helaian Google dan WhatsApp. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda apa itu Integrasi Lembaran Google dan WhatsApp, dan melihat apakah integrasi tersebut sesuai dengan keperluan anda.

Menggunakan WhatsApp dari Helaian Google

Idea integrasi Google Spreadsheet dan WhatsApp adalah anda menggunakan aplikasi spreadsheet sebagai direktori, kemudian menggunakannya untuk mengirim mesej pukal. Walaupun Helaian Google dengan sendirinya tidak memiliki kemampuan ini, Google Sheets sendiri dapat diaktifkan dengan menggunakan Add-ons, atau Editor Skrip bawaan.

Tambahan pada dasarnya adalah program dalam program yang memperluas kegunaan aplikasi Helaian Google. Anda memuat turun Add-on dari Perpustakaan Marketplace G Suite dan kemudian ditambahkan ke Program Helaian Google. Editor Skrip, sebaliknya, membolehkan anda membuat kod anda sendiri yang dapat melakukan tindakan yang biasanya tidak dijalankan oleh Helaian Google.

Jenis Integrasi Mana Yang Perlu Anda Gunakan?

Perbezaan antara menggunakan Add-on dan menggunakan Editor Skrip agak besar. Add-on pada dasarnya adalah program yang sudah selesai yang hanya perlu anda pasangkan ke dalam Helaian Google, dan Editor Skrip adalah slate kosong yang harus anda tuliskan kodnya. Ini adalah masalah kemudahan berbanding keserbagunaan.

Menggunakan Add-on hanya memerlukan tindakan memuat turun, tetapi anda dibatasi oleh apa yang sudah diprogramkan ke dalam Add-on. Menggunakan Editor Skrip membolehkan anda mengubah kod agar sesuai dengan keperluan anda, tetapi anda mesti memasukkannya secara manual atau menggunakan templat yang kemudian anda boleh ubah selepas itu.

Sekiranya anda selesa menggunakan bahasa pengaturcaraan, maka Skrip Editor tentunya merupakan jalan yang sesuai. Ini membolehkan anda mengawal seberapa banyak perilaku integrasi Google Helaian dan WhatsApp anda, hanya dengan kos masa pengaturcaraan. Sekiranya anda tidak biasa dengan pengekodan, maka mencari Tambahan untuk melakukan pekerjaan untuk anda adalah pilihan yang boleh diterima. Ia tidak rumit dan biasanya akan berfungsi seperti yang diiklankan.

google helaian whatsapp

Menggunakan Add-On untuk Integrasi

Untuk memuat turun Add-on, klik Add-on di bahagian atas menu Google Sheets kemudian klik pada Get add-ons. Ini akan membuka G Suite Marketplace. Ketik nama add-on yang ingin anda muat turun dan klik pada hasilnya.

Memasang add-on memerlukan anda memasukkan akaun Google sehingga dapat diaktifkan. Pilih akaun yang ingin anda gunakan kemudian klik Izinkan untuk memberi izin add-on untuk mengubah fail Google Sheets anda. Setelah dipasang, setiap add-on yang anda muat turun dapat diakses dengan mengklik menu Add-ons dan mengklik nama dari daftar.

Tambahan yang berguna untuk integrasi Google Spreadsheet dan WhatsApp adalah FlockSheet, WhatsApp Messages, dan Message Sender untuk WhatsApp. Sebilangan besar alat tambah yang disenaraikan adalah percuma, jika anda memerlukan akaun untuk menggunakan FlockSheet. Walau bagaimanapun, tempoh percubaan tersedia, jadi anda boleh menggunakannya jika anda ingin mencuba aplikasinya. Setiap add-on mempunyai arahan tersendiri mengenai cara menggunakannya untuk menghantar mesej pukal melalui WhatsApp.

lembaran kawanan

Menggunakan Editor Skrip

Editor Skrip untuk Helaian Google dapat diakses dengan mengklik Alat di menu Lembaran Google atas, lalu memilih Editor Skrip. Ini akan membuka tetingkap pengekodan di mana anda boleh memasukkan skrip yang ingin anda gunakan. Sudah ada banyak kod integrasi WhatsApp yang tersedia, dan contoh yang baik adalah yang dibuat oleh Twilio. Mereka menyediakan templat untuk kod itu sendiri, dan sumber tambahan yang anda perlukan agar kod berfungsi.

helaian google

Alternatif yang Berguna

Oleh kerana belum ada integrasi Lembaran Google dan WhatsApp asli, Editor Skrip, dan alat tambah memberikan alternatif yang berguna. Walaupun tidak dimaksudkan dengan tepat untuk pengguna kasual, mereka yang berurusan dengan Google Spreadsheet secara berkala harus mencari ciri ini untuk keuntungan mereka.

Adakah anda mempunyai petua mengenai Helaian Google dan Integrasi WhatsApp? Kongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.

Recent Posts