Cara Menggunakan iPhone Tanpa Kad Sim

Telefon pintar dan Kad Sim kelihatan seperti duo yang tidak dapat dipisahkan, tetapi kadang-kadang ini tidak semestinya berlaku. Tetapi mengapa anda perlu menggunakan iPhone anda tanpa Kad Sim? Nah, kad sim biasanya memerlukan penyedia rangkaian, rancangan data, minit, dan mesej teks. Ini bermaksud memasuki kontrak. Tetapi, jika anda cukup selesa dengan apa yang boleh anda lakukan dengan iPhone hanya menggunakan Wi-Fi, anda tidak memerlukannya. Atau, mungkin anda hanya mahu menjauhkan kad sim anda dari balita dengan jari cepat!

Cara Menggunakan iPhone Tanpa Kad Sim

Tanpa Kad - Tiada Masalah

Sekiranya anda mempunyai salah satu model iPhone yang lebih baru yang berjalan di iOS 11.4 ke atas, itu. Sekiranya demikian, maka bagaimana menggunakan iPhone tanpa kad sim menjadi masalah. Kemas kini perisian baru-baru ini telah menghapuskan keperluan kad sim agar iPhone anda berfungsi. Apabila anda memasukkan dulang kad sim kosong ke dalam iPhone anda, pengaktifan akan bermula.

Anda boleh memilih bahasa pilihan, dan menyambung ke rangkaian Wi-Fi (di mana sebelumnya pengaktifan akan gagal tanpa kad sim). Kini, setelah beberapa minit, ia berjaya dan anda dapat melalui semua persediaan biasa, seperti perlindungan kata laluan, dan menyiapkan Siri.

iphone

Tanpa Kad - Jenis Masalah

Tetapi, bagaimana menggunakan iPhone tanpa kad sim apabila anda tidak memiliki model dengan sistem operasi yang menyokong kebebasan tersebut? Mungkin, anda baru sahaja menurunkan tangan abang dan ingin mendengar muzik. Jangan risau, ada pilihan. Mari kita tinjau beberapa daripadanya.

Gunakan ke iTunes

Pergi ke sumber yang paling dipercayai dan akses iTunes dari komputer anda. Apple memiliki iTunes dan fungsi utamanya adalah menguruskan iPhone dan peranti iOS yang lain. Ini adalah cara tercepat, paling berkesan, dan paling selamat untuk mengaktifkan iPhone anda tanpa kad sim. Apabila anda menyambungkan telefon ke komputer anda, yang perlu anda lakukan hanyalah mengikuti arahan yang anda lihat di skrin.

Langkah 1

Pastikan anda memuat turun versi iTunes terkini yang tersedia dari laman web Apple ke komputer anda. Ini akan membantu mengelakkan komplikasi dan menjadikan proses berjalan lancar.

Langkah 2

Gunakan kabel USB untuk menyambungkan iPhone anda ke komputer.

Langkah 3

Anda akan menyedari bahawa iTunes telah dilancarkan secara automatik dan dapat mengesan iPhone anda. Teruskan dan pilih "Siapkan sebagai iPhone baru".

iTunes

teruskan

Langkah 4

Apabila anda mengklik "Teruskan", anda akan diarahkan ke layar "Segerakkan dengan iTunes". Kemudian anda perlu mengklik "Bermula" diikuti dengan "Segerakkan" dan tunggu sehingga prosesnya selesai. Setelah semuanya selesai, teruskan dan lepaskan iPhone dari komputer dan selesaikan penyediaannya secara manual.

Pinjamlah

Kaedah ini secara teknikal melibatkan kad sim, tetapi akhirnya anda dapat menggunakan iPhone anda tanpa ia. Sekiranya anda memilih untuk tidak menggunakan rancangan telefon dari penyedia rangkaian, tetapi masih mahu mengaktifkan iPhone, anda boleh mempertimbangkan untuk meminta rakan atau ahli keluarga untuk membantu anda. Mereka perlu mengeluarkan kad sim mereka untuk sementara waktu dan menyerahkannya ke tangan anda yang berhati-hati. Anda kemudian memasukkan kad sim dan menjalani proses mengatur semuanya. Ingat, bahagian yang paling penting adalah menyambung ke Wi-Fi, dan kemudian tunggu telefon diaktifkan. Selepas itu, kembalikan kad sim anda kepada rakan atau kekasih anda agar mereka dapat terus menggunakannya. Anda tidak akan mempunyai pilihan untuk membuat panggilan telefon, tetapi anda boleh menggunakan aplikasi seperti Skype dan WhatsApp untuk tujuan tersebut.

kad sim

Jalan Keras

Anda mungkin pernah mendengar istilah "jailbreaking your phone". Seperti yang mungkin anda kumpulkan, ini adalah pilihan terakhir dan hanya boleh digunakan pada iPhone lama yang dikunci oleh pembawa. Perlu diingat bahawa jika anda mencuba ini, ia akan membatalkan jaminan telefon kerana anda mengganggu perisian dalaman iPhone.

Awak boleh lakukannya

Jadi, bagaimana menggunakan iPhone tanpa kad sim? Berita baiknya - ia boleh dilakukan! Lebih baik lagi, anda boleh memperbaikinya sendiri jika anda mempunyai telefon lama. Sebagai alternatif, membeli iPhone baru dapat menyelesaikan masalah sepenuhnya. Contohnya, lain kali anda ingin melancong ke luar negara tetapi tidak mahu melayan idea data antarabangsa dan rancangan panggilan, tinggalkan kad sim anda di rumah dan anda boleh pergi. Begitu juga, jika tanda harga penuh iPhone baru lebih menarik daripada membuat kontrak dengan pembawa mudah alih, anda tidak perlu risau tentang apa yang perlu dilakukan mengenai pengaktifan kad sim.

Beritahu kami pendapat anda mengenai kad sim dan pengaktifan iPhone di bahagian komen di bawah.

Recent Posts