Cara Menggunakan Laptop sebagai Desktop

Komputer riba sangat sesuai untuk bekerja semasa bergerak. Mudah alih dan berkuasa, tidak ada alasan untuk tidak memilikinya. Tetapi jika anda ingin memanfaatkan pejabat rumah anda dengan selesa, bekerja dengan komputer riba dapat membuat anda merasa seperti anda ingin berusaha keluar dari bilik hotel.

Cara Menggunakan Laptop sebagai Desktop

Anda mungkin mahukan kelebihan paparan besar, papan kekunci bersaiz penuh, dan tetikus yang betul. Tetapi mengapa perlu mendapatkan mesin lain apabila komputer riba anda dapat menangani semua keperluan pengkomputeran anda? Penyelesaiannya adalah dengan menggunakan komputer riba anda seakan-akan komputer desktop dan mengkonfigurasi pengaturan yang dapat beralih antara keduanya dengan mudah. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan caranya.

Bermula

Untuk memulakan, anda mungkin memerlukan masa beberapa minit untuk menganalisis ruang kerja anda dan perkara yang anda perlukan. Cukup menggunakan komputer riba anda sebagai desktop memerlukan lebih daripada sekadar memasang monitor luaran dan menghidupkan peranti anda.

Untuk membuat penyediaan desktop yang benar, anda memerlukan sedikit bantuan dari beberapa peralatan dan alat yang bagus. Juga, pertimbangkan perkara ini; adakah anda mahu komputer riba ini tidak bergerak? Atau, adakah anda lebih suka mengemasnya dengan cepat apabila anda perlu melakukan perjalanan dengan komputer riba?

Walau apa pun, ada beberapa perkara yang anda perlukan.

Anda perlu:

  1. Dok komputer riba
  2. Papan kekunci dan tetikus
  3. Dudukan komputer riba (pilihan)
  4. Monitor luaran (pilihan)

Anda mungkin sudah mempunyai meja, tetapi anda juga memerlukan ruang kerja yang sesuai.

Gunakan Laptop sebagai Desktop - Senjata Pilihan

Komputer riba moden hampir sama kuatnya dengan komputer meja. Mereka boleh hadir dengan RAM yang sama, pemproses yang setanding, dan dengan GPU yang diskrit. Tidak ada sebab mengapa anda tidak dapat menggunakannya sebagai desktop. Anda hanya perlu membuatnya lebih selesa. Di sinilah aksesori ini masuk.

RAM selalunya sama atau sama kelajuannya dan dapat ditentukan dalam jumlah yang serupa dengan desktop. Komputer riba Core i7 dengan 16GB RAM dapat dengan mudah menggunakan desktop dengan spesifikasi yang sama atau serupa.

Sekiranya anda memerlukan lebih banyak daya grafik, eGPU (Unit Pemprosesan Grafik luaran) dapat memberikan permainan atau kepingan grafik yang boleh dipercayai ke komputer riba yang serasi. Ini adalah kotak luaran yang mengandungi kad grafik dan bekalan kuasa. Versi eGPU terkini seperti Razer Core, Alienware Graphics Amplifier, atau ASUS ROG XG Station 2 memberikan prestasi permainan desktop dalam kotak yang boleh dipasang.

Sekiranya anda cukup mahir teknologi, anda juga boleh menambahkan lebih banyak RAM ke komputer riba anda.

Dok komputer riba

Dok komputer riba sangat penting, kerana ia menyediakan kuasa dan sambungan ke komputer riba. Mereka biasanya dilengkapi dengan port LAN, USB, DVI, kuasa, audio, dan lain-lain bergantung pada apa yang anda perlukan. Anda menyambungkan komputer riba ke dalamnya dan kemudian menyambungkan semua yang lain ke dok. Komputer riba diklik pada tempatnya dan anda sudah bersedia untuk pergi.

Anda boleh menemui Dock Laptop yang sangat baik di Amazon.

Terdapat tiga jenis dok komputer riba utama. Jenis klik-masuk yang menyokong bahagian belakang komputer riba, jenis pluggable yang terletak tepat di belakangnya, dan jenis yang juga berfungsi sebagai pendirian komputer riba. Terdapat beratus-ratus dok yang sesuai untuk semua jenis komputer riba.

Keutamaan utama anda adalah mendapatkan yang sesuai dengan model dan komputer riba anda. Tidak semua dok komputer riba akan berfungsi dengan semua komputer. Semasa membeli dok komputer riba, pastikan ia berfungsi dengan komputer riba model khusus anda sebelum membeli. Mereka tidak murah.

Papan kekunci dan tetikus

Sekiranya anda menggunakan komputer riba sebentar, anda mungkin sudah terbiasa dengan kekunci papan kekunci yang sempit. Ia menyelesaikan tugasnya, tetapi tidak begitu selesa atau mudah digunakan. Perkara yang sama boleh dikatakan untuk trackpad. Ini adalah penyelesaian yang baik untuk mudah alih, tetapi mengapa menggunakannya semasa anda tidak perlu?

Cara menggunakan komputer riba sebagai desktop-2

Salah satu faedah besar menggunakan komputer riba sebagai desktop ialah ia membolehkan anda menggunakan papan kekunci profesional bersaiz penuh, dengan respons sentuhan lanjutan, seperti Papan Kekunci Das 4 yang sangat popular, yang menggunakan suis kunci Cherry MX yang disukai oleh jurutaip . Atau anda boleh menggunakan semua wayarles untuk memastikan semuanya kemas. Tidak ada perbezaan prestasi sebenar antara keduanya. Tanpa wayar kelihatan lebih kemas tetapi memerlukan bateri.

Berwayar tidak memerlukan bateri. Kedua-duanya mungkin menggunakan slot USB atau dua untuk sambungan dongle Bluetooth atau kabel. Papan kekunci yang lebih maju biasanya merangkumi port USB tambahan, jadi anda boleh menggunakannya sebagai hub untuk menghubungkan periferal anda. Sekiranya komputer riba anda mempunyai Bluetooth, papan kekunci dan tetikus mungkin dapat berhubung secara langsung daripada menggunakan dongle.

Cara menggunakan komputer riba sebagai desktop-3

Dudukan komputer riba

Dudukan komputer riba senang dimiliki daripada yang mustahak. Banyak bergantung pada meja yang anda gunakan, ketinggian tempat duduk, ergonomi pilihan, dan sama ada anda menggunakan monitor komputer atau tidak. Dudukan penting, kerana mengangkat seluruh komputer riba dari meja, dan menyediakan asas yang kukuh untuk menggunakan monitor luaran, dan menyembunyikan kabel. Sebagai faedah tambahan, tempat ini boleh didapati dengan harga murah di Amazon.

Sekiranya anda menggunakan paparan yang berasingan, bergantung pada kemampuan grafik komputer riba anda, pendirian komputer riba juga membolehkan anda meletakkan komputer riba untuk digunakan sebagai paparan sekunder, meningkatkan harta tanah skrin anda secara dramatik (sangat bagus meletakkan filem di komputer riba ke sisi semasa anda mengerjakan paparan utama).

Komputer riba dilengkapi dengan pelbagai rasa. Dudukan asas mempunyai ruang untuk komputer riba masuk dan meletakkan monitor di atas. Terdapat juga dudukan yang mengangkat dan memusingkan komputer riba sehingga anda tidak memerlukan monitor atau papan kekunci luaran. Dan beberapa dudukan memegang komputer riba secara menegak untuk menjimatkan ruang meja. Masing-masing mempunyai kegunaan masing-masing bergantung pada persediaan anda.

Monitor luaran

Monitor luaran semata-mata pilihan, tetapi mempunyai kualiti kualiti hidup. Monitor komputer yang baik harganya lebih murah daripada komputer riba yang lebih besar, jadi pelaburan yang bagus. Perlu diingat, jika anda mempunyai port HDMI yang betul, anda juga boleh menggunakan TV sebagai monitor sekunder.

Dipasangkan dengan Laptop Dock yang telah kami sebutkan sebelumnya, monitor sekunder boleh dipasang dan disambungkan secara automatik. Sekiranya anda mempunyai pendirian komputer riba, kedua-dua monitor (layar komputer riba dan monitor luaran) akan berada pada tahap yang lebih baik sehingga lebih banyak nuansa desktop anda siapkan.

Amazon mempunyai beberapa monitor sekunder yang cantik yang direka khas untuk komputer riba, tetapi jika anda ingin mencabut dan pergi dengan cepat, anda mungkin perlu mempertimbangkan monitor standard dengan persediaan HDMI yang mudah.

Apabila anda menyambungkan monitor sekunder anda, anda perlu mengkonfigurasi tetapan supaya dua skrin anda berfungsi dengan sempurna. Untuk melakukan ini, cukup buka Tetapan Sistem dan klik pada ‘Display’. Kemudian, klik pada pilihan ‘Detect’. Seterusnya, klik ‘Duplicate Displays’ agar monitor luaran anda sepadan dengan skrin komputer riba anda. Atau, klik 'Extend' untuk membuat dua monitor terpisah di mana anda boleh menyeret halaman web.

Menggabungkan semuanya

Untuk menggunakan komputer riba sebagai desktop, anda hanya perlu menyambungkan komputer riba ke dok, papan kekunci dan tetikus ke komputer tersebut, dan kemudian mula berfungsi. Sekiranya anda menggunakan pendirian dan monitor luaran, mereka tidak memerlukan konfigurasi setelah anda mula-mula menyiapkannya. Mereka hanya bekerja.

Selesaikan dengan betul, dan yang perlu anda lakukan ialah klik komputer riba ke dok. Semua kelebihan PC desktop dengan bonus tambahan kerana dapat membawa komputer ke mana sahaja anda pergi!

Recent Posts