Cara Menggunakan Vlookup dari Buku Kerja Lain di Helaian Google

Vlookup adalah fungsi penting dalam spreadsheet, termasuk Google Sheets. Ini membolehkan anda melakukan carian menegak dengan mencari nilai utama dalam julat yang dipilih. Fungsi ini kemudian mengembalikan nilai ke lajur lain tetapi dalam baris yang sama.

Cara Menggunakan Vlookup dari Buku Kerja Lain di Helaian Google

Vlookup biasanya dilakukan di antara helaian, tetapi anda juga dapat menggunakannya untuk mendapatkan hasil untuk buku kerja yang terpisah. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara melakukannya menggunakan contoh praktikal.

Pandangan dengan Dua Buku Kerja - Panduan Langkah demi Langkah

Dalam contoh ini, kami akan menggunakan buku kerja yang mengandungi data penjualan kasut. Semasa anda menggunakan dua dokumen, lebih baik menetapkannya secara bersebelahan. Malangnya, tidak seperti Microsoft Excel, tidak ada pilihan pandangan bersebelahan, jadi anda perlu mengubah ukuran tetingkap secara manual. Pilihan lain adalah memasang aplikasi Tab Resize dari Kedai Chrome.

Cara Menggunakan Vlookup Dari Buku Kerja Lain

  1. Salin URL dari buku kerja yang ingin anda gunakan data untuk Vlookup. Dalam kes kami, itu adalah "Kasut 2". Anda hanya perlu menyalin bahagian antara "d /" dan "/ edit."
  2. Untuk menggunakan data dari "Shoes 2", Anda harus memberikannya akses dari "Shoes 1". Itulah masa untuk menggunakan fungsi IMPORTRANGE. Gunakan formula:

IMPORTRANGE (spreadsheet_key, range_string)

Dalam contoh kami, formula adalah:

IMPORTRANGE ("1eMyeohD-yE6FY8E0FCP9rJFSn-SivaXqWDNAuz24IgI", "Kasut! A2 ″)

Perhatikan bahawa jika nama helaian anda mempunyai dua atau lebih perkataan, anda harus menggunakan satu petikan. Sekiranya nama helaian itu adalah "Data kasut", rumusnya akan seperti ini:

IMPORTRANGE ("1eMyeohD-yE6FY8E0FCP9rJFSn-SivaXqWDNAuz24IgI", "" Data kasut '! A2 ″)

membenarkan akses

Sekiranya anda mempunyai banyak data, anda mungkin menunggu beberapa minit sebelum dimuatkan. Sekarang, klik "Benarkan akses" untuk menyambungkan helaian ini dari buku kerja yang berbeza.

Gunakan Vlookup Dari Buku Kerja Lain

Setelah anda disambungkan, anda boleh menggunakan Vlookup. Di bidang B2 pada "Kasut 1", hapus formula yang baru kami laksanakan, dan ketik berikut:

VLOOKUP (A2, IMPORTRANGE ("1eMyeohD-yE6FY8E0FCP9rJFSn-SivaXqWDNAuz24IgI", "Kasut! A2: D6 ″), 3,0)

Kami menggunakan fungsi IMPORTRANGE dengan kunci hamparan dan nama helaian dari "Kasut." Kemudian kami memberikan julat, indeks, dan "0" pada akhir kerana data ini tidak disusun.

Rumusannya adalah:

VLOOKUP (search_key, IMPORTRANGE (spreadsheet_key, string range), indeks, diisih_

Perhatikan bahawa rentang yang anda berikan "," Shoes! A2: D6 "adalah rentetan, tidak seperti rujukan sel lain. Dalam kes ini, kita tidak perlu mengunci jarak kerana teks, dan tidak akan berubah.

Juga, kami mendefinisikan julat sebagai "A2: D6", tetapi jika anda menambahkan data ke D7, Anda harus mengubahnya menjadi "A2: D7". Namun, lebih baik memasukkan "A2: D". Dengan cara ini, anda tidak menentukan baris bahawa Helaian Google akan memeriksa semuanya. Kelebihannya ialah jika kita menambahkan lebih banyak item, kita tidak perlu mengemas kini formula

Vlookup dalam Helaian Google - Cara Mengelakkan Kesalahan

Sekiranya anda menggunakan Vlookup di Microsoft Excel, anda mungkin bingung, kerana fungsi ini berfungsi sedikit berbeza di Google Spreadsheet. Inilah yang perlu anda ketahui sebelum kita bermula.

Pandangan dalam Lembaran Google tidak peka huruf besar kecil secara lalai, jadi tidak membuat perbezaan antara huruf kecil dan huruf besar. Sekiranya anda memerlukan Vlookup sensitif huruf, gunakan formula ini:

ArrayFormula (INDEX (return_range, MATCH (TRUE, EXACT (look__range, search_key), 0)))

Sekiranya argumen is_sorted ditetapkan ke BENAR atau tidak hadir, anda perlu menggunakan urutan menaik pada lajur pertama. Dengan berbuat demikian, Vlookup akan melakukan carian yang lebih pantas yang hanya berfungsi ketika data disusun.

Sekiranya anda mahukan padanan separa, anda boleh menggunakan dua watak wildcard: tanda bintang (*) dan tanda tanya (?).

Secara lalai, Vlookup dalam Helaian Google selalu mencari lajur paling kiri. Untuk mengatasinya, gunakan formula

INDEX (return_range, MATCH (search_key, lookup_range, 0))

Sintaks untuk Digunakan

Untuk lebih memahami panduan ini, berikut adalah senarai sintaks yang telah kami gunakan:

Cari_kunci - Ini adalah nilai yang kami cari, juga disebut pengecam unik.

Julat - Pilih dua atau lebih lajur untuk melakukan carian.

Indeks - Ini adalah jumlah lajur yang mempunyai nilai yang perlu anda impor ke dalam spreadsheet lain.

Dihuraikan_ - hanya ada dua nilai di sini, dan SALAH adalah lalai.

Gunakan BENAR jika lajur perlu disusun dari terkecil hingga terbesar atau A hingga Z. Dengan cara ini, formula Vlookup mungkin tidak mengembalikan padanan yang tepat. Sebaliknya, anda akan mendapat hasil anggaran yang kurang daripada search_key. Sekiranya tidak ada, anda akan menerima mesej ralat.

Gunakan SALAH jika anda tidak memerlukan pengisihan. Vlookup hanya akan mencari padanan tepat dan mengembalikan ralat jika tidak dijumpai. Sekiranya terdapat dua atau lebih nilai yang sama, Vlookup akan menggunakan yang pertama.

Gunakan Vlookup Dari Buku Kerja Lain di Helaian Google

Berjaya Menyambungkan Buku Kerja

Seperti yang telah anda pelajari, menghubungkan buku kerja yang berlainan di Helaian Google dengan Vlookup adalah proses yang mudah apabila menggunakan fungsi IMPORTRANGE. Walaupun fungsi VLookup berfungsi dengan cara yang sama di Excel, aplikasi ini tidak akan berfungsi bersama. Oleh kerana formula dan ciri intuitifnya tidak terdapat dalam alternatif spreadsheet Microsoft, Helaian Google mungkin merupakan penyelesaian terbaik untuk bekerja dengan banyak buku kerja dan helaian.

Berapa kerap anda menggunakan fungsi Vlookup di Helaian Google? Adakah anda sering menggunakan dua atau lebih buku kerja pada masa yang sama? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Recent Posts