Cara Menggunakan Wallpaper Berasingan pada Dual Monitor

Mempunyai dua atau lebih monitor dapat meningkatkan aliran kerja anda, meningkatkan produktiviti anda, dan membolehkan anda melakukan pelbagai tugas dengan lebih berkesan. Walau bagaimanapun, terdapat lebih banyak faedah untuk ini, seperti menetapkan wallpaper berasingan untuk setiap monitor, menjadikan persediaan anda kelihatan lebih menarik.

Cara Menggunakan Wallpaper Berasingan pada Dual Monitor

Ikuti kami untuk mengetahui cara menetapkan wallpaper yang berbeza untuk setiap monitor anda, tanpa dan dengan aplikasi pihak ketiga.

Menjaga Asalnya

Di Windows 10, anda bahkan tidak memerlukan perisian pihak ketiga untuk meletakkan kertas dinding berasingan pada monitor anda. Yang perlu anda lakukan hanyalah menyambungkannya ke komputer anda. Sekiranya anda sudah mendapatkannya, anda sudah bersedia. Inilah cara menetapkan dua kertas dinding yang berbeza:

  1. Di desktop anda, klik kanan pada tempat kosong.
  2. Di menu lungsur turun, klik "Peribadikan."
  3. Tab "Latar Belakang" akan muncul di tetingkap Tetapan. Jika tidak, alihkan ke sana dengan menggunakan bar sisi di sebelah kiri skrin.
  4. Di tab Latar belakang menu Pengaturan, ada pengaturan "Latar Belakang" yang disetel ke "Gambar", "Warna padat", atau "Tayangan slaid". Hanya kertas dinding "Warna padat" yang mesti sama pada kedua monitor, tetapi pilihan "Gambar" dan "Tayangan slaid" kedua-duanya memberikan kebebasan lebih kreatif.

    Tetapan latar belakang

Catatan: Anda juga boleh melakukan ini di Windows versi 8 dan 8.1, tetapi menu "Peribadikan" sangat berbeza. Ia menunjukkan tetapan tema, kertas dinding, screensaver, warna, dan suara dalam satu tetingkap.

Gambar

Sekiranya anda tidak sering menukar kertas dinding, ini mungkin penyelesaian terbaik untuk anda. Dengan menetapkan pilihan "Latar Belakang" ke "Gambar", lima latar belakang yang terakhir akan muncul di bawah pilihan ini. Anda boleh mengklik kanan salah satu dari mereka untuk memilih monitor yang akan mereka ambil.

Memilih monitor

Untuk menambahkan latar belakang baru ke dalam senarai, anda perlu mengubahnya lebih jauh. Satu lagi cara untuk melakukannya adalah dengan mengklik butang "Browse" untuk mencari latar belakang tertentu, yang kemudian akan menjadi yang pertama dalam senarai jika anda benar-benar menetapkannya sebagai wallpaper.

Namun, jika anda ingin mengubah latar belakang di semua skrin anda, ada cara lain. Di File Explorer, cukup pilih jumlah gambar yang sama dengan jumlah skrin anda, kemudian klik kanan pada salah satu dari mereka dan pilih "Tetapkan sebagai latar belakang desktop."

Catatan: Windows versi 8 dan 8.1 kedua-duanya mempunyai fungsi menukar wallpaper yang serupa dengan Windows 10, tetapi tetingkap "Desktop Background" mereka sedikit berbeza.

Windows versi 8 dan 8.1

Tayangan slaid

Sekiranya anda memutuskan untuk menetapkan pilihan "Latar Belakang" ke "Tayangan slaid" sambil menggunakan beberapa monitor, tayangan slaid akan dilancarkan secara berasingan di setiap layar. Windows 10 mempunyai kemampuan wallpaper tayangan slaid yang terintegrasi, tetapi juga membolehkan anda menggunakan gambar anda sendiri untuk tujuan tersebut. Inilah cara anda boleh memanfaatkannya.

Tetapan tayangan slaid

  1. Di bawah tab "Latar Belakang", ada pilihan yang mengatakan "Pilih album untuk tayangan slaid anda." Klik pada butang “Browse” yang menjadi miliknya.
  2. Tetingkap "Pilih Folder" akan muncul. Cari folder dari mana anda mahu menggunakan gambar dan membukanya.
  3. Semasa berada di dalam, klik "Pilih folder ini" di sudut kanan bawah. Sekiranya namanya muncul di atas butang "Browse" dan wallpaper mula berubah, anda berjaya mengatur tayangan slaid yang menayangkan gambar anda sebagai latar belakang desktop.

Bagaimana dengan Windows versi lama?

Sekiranya anda tidak menggunakan Windows 10 atau Windows 8 / 8.1, masih ada harapan, kerana ada penukar kertas dinding yang juga berfungsi pada Windows 7, yang tidak memiliki kemampuan asli untuk menggunakan wallpaper berasingan untuk beberapa layar. Sebilangan program ini, seperti yang akan kita ulas di sini, bebas untuk digunakan.

Alat Monitor Dual

Apa yang menjadikan Dual Monitor Tools (DMT) aplikasi yang baik adalah fleksibiliti. Selain menjadi penukar kertas dinding yang hebat yang dapat mengubah kertas dinding pada kedua monitor secara serentak atau terpisah, ia juga dapat menukar skrin dan mengubah kedudukan kursor dengan menekan butang. Ini adalah pilihan yang baik untuk orang yang juga mempunyai masalah dengan meletakkan kursor tetikus mereka di skrin.

Pilihan DMT

MultiWall

Sebaliknya, MultiWall adalah pengubah latar belakang, tetapi kebolehannya jauh lebih menarik. Ia membolehkan menerapkan penapis pada gambar, memutar dan memotong. Mendapatkan foto dari internet juga tidak menjadi masalah untuk aplikasi ini, kerana sentiasa menunjukkan yang terbaik atau terbaru. Pilihan "Pan" juga berfungsi dengan baik dan sangat berguna untuk persediaan multi-monitor.

MultiWall

Catatan: Kertas dinding aplikasi ini yang merangkumi kedua-dua skrin tidak mencapai hasil yang diinginkan untuk pengguna komputer riba dengan monitor tambahan.

Melihat Gambar Besar

Sekiranya anda suka menukar kertas dinding anda setiap hari atau setiap beberapa hari, cubalah salah satu aplikasi ini, kerana aplikasi ini dapat membantu anda memenuhi keperluan anda yang mengubah latar belakang. Perkara yang sama berlaku jika anda menggunakan versi Windows yang lebih lama, seperti Windows 7. Sekiranya anda tidak menganggapnya sangat penting, anda lebih baik berpegang pada kemampuan Windows 8 / 8.1 / 10 yang asli untuk memilih latar belakang untuk setiap monitor secara individu.

Berapa kerap anda menukar kertas dinding anda? Mengapa anda menganggap ini penting? Berikan kami maklumat dalam komen di bawah!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found