Cara Menyiapkan VPN pada Xbox One

Tanpa ragu, sebab utama mengapa anda memerlukan VPN di Xbox One adalah untuk mengatasi sekatan geografi dan mengelakkan masalah penapisan. Dengan menukar alamat IP anda, anda mendapat akses ke kandungan yang tidak tersedia untuk wilayah anda sambil melindungi data anda dari bakal penggodam.

Cara Menyiapkan VPN pada Xbox One

Sayangnya, seperti kebanyakan konsol permainan, Xbox One tidak dilengkapi dengan sokongan VPN asli. Di sisi positifnya, anda boleh melewati batasan ini dengan beberapa penyelesaian alternatif. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan cara menggunakan VPN pada Xbox One dengan penghala Wi-Fi atau dengan menggunakan komputer anda.

Cara Menggunakan VPN pada Xbox One Melalui PC Windows

Cara lain untuk melakukannya adalah dengan menggunakan PC anda sebagai orang tengah. Namun, untuk membuatnya berfungsi, anda memerlukan kabel Ethernet. Juga, pastikan langganan anda masih aktif.

Tawaran Terhad: PERCUMA 3 bulan! Dapatkan ExpressVPN. Selamat dan mesra streaming.

Jaminan wang dikembalikan selama 30 hari

Sekiranya semua syarat dipenuhi, berikut adalah cara menggunakan VPN pada Xbox One melalui PC Windows:

 1. Daftar untuk mendapatkan VPN
 2. Muat turun ExpressVPN ke PC anda.
 3. Pasangkan kabel Ethernet ke Xbox One anda. Port biasanya terletak di bahagian belakang konsol.

 4. Pasangkan hujung kabel yang lain ke dalam PC anda.

 5. Pergi ke "Panel Kawalan" dan buka tab "Pusat Rangkaian dan Perkongsian".

 6. Pilih "Ubah Tetapan Penyesuai" dari senarai pilihan di sebelah kiri.

 7. Cari tajuk VPN anda dan klik kanan untuk mengakses "Properties."

 8. Klik "Sharing Tab" dan membolehkan pengguna lain menyambung ke rangkaian melalui PC anda.

Uji sambungan VPN di Xbox One anda dengan mencuba mengakses permainan yang anda tahu tidak tersedia untuk wilayah anda. Sekiranya semuanya baik, anda seharusnya dapat memainkannya tanpa halangan. Sekiranya tidak, cuba kaedah "cabut, kemudian pasang kembali" lama dengan kabel Ethernet.

Cara Menggunakan VPN pada Xbox One Melalui Mac

Pengguna Apple tidak perlu risau kerana ada penyelesaian yang serupa untuk peranti macOS juga. Sebenarnya, anda memerlukan bahan yang sama (kabel Ethernet dan langganan aktif) untuk menggunakan VPN di Xbox One anda. Prosesnya cukup mudah dan memerlukan langkah-langkah berikut:

Tawaran Terhad: PERCUMA 3 bulan! Dapatkan ExpressVPN. Selamat dan mesra streaming.

Jaminan wang dikembalikan selama 30 hari

 1. Daftar untuk mendapatkan VPN yang selamat seperti ExpressVPN
 2. Pasang ExpressVPN pada Mac anda.
 3. Pasangkan kabel Ethernet untuk menyambungkan Xbox One ke komputer.
 4. Pada Mac anda, buka "Keutamaan Sistem." Klik "Sharing" dan kemudian pilih "Internet Sharing" dari senarai pilihan di sebelah kiri.
 5. Menu drop-down berjudul "Share Your Connection" akan muncul. Pilih "Wi-Fi."
 6. Pilih kabel Ethernet dari senarai peranti yang dibenarkan menggunakan rangkaian.
 7. Tandai kotak di sebelah "Perkongsian Internet" di sebelah kiri senarai. Sekiranya Xbox One berjaya disambungkan ke Mac anda, simbol hijau kecil akan muncul.
 8. Akhirnya, buka perkhidmatan VPN pilihan anda dan sambungkannya ke komputer anda.

Sekiranya kedua-dua peranti berjaya disambungkan, anda seharusnya dapat menggunakan VPN di Xbox One anda.

Cara Menggunakan VPN pada Xbox One Melalui Penghala

Pilihan ketiga untuk menggunakan VPN dengan Xbox One adalah menyiapkan VPN pada penghala Wi-Fi anda dan kemudian menggunakan layanan di konsol anda dengan sedikit usaha. Anda boleh melihat panduan lengkap kami yang merangkumi arahan untuk memasang VPN pada penghala anda. Panduan ini merangkumi banyak jenama yang paling popular. Sekiranya anda hanya mencari beberapa petunjuk tahap tinggi untuk panduan, inilah yang anda lakukan:

 1. Daftar di ExpressVPN untuk akaun VPN.
 2. Log masuk ke akaun perkhidmatan VPN pilihan anda.

 3. Cari alamat IP penghala.

 4. Gunakan alamat IP untuk log masuk ke penghala.

 5. Anda perlu mencari tab yang mengawal sambungan rangkaian. Bergantung pada peranti, ia boleh disenaraikan di bawah tajuk yang berlainan (mis., "WAN Setup", "Network").
 6. Masukkan maklumat perkhidmatan VPN pilihan anda.
 7. Hidupkan Xbox One anda dan dapatkan "Panduan".
 8. Pergi ke "Tetapan", kemudian "Umum", lalu "Tetapan Rangkaian".

 9. Tahan "A", dan pilih untuk "Siapkan Rangkaian Tanpa Wayar".

 10. Tetapkan konsol untuk menggunakan penghala yang disambungkan ke VPN anda.

Biasanya, perkhidmatan VPN menawarkan arahan langkah demi langkah mengenai cara melakukan ini, jadi pastikan untuk memeriksa laman web penyedia pilihan anda untuk mendapatkan lebih banyak maklumat.

Tawaran Terhad: PERCUMA 3 bulan! Dapatkan ExpressVPN. Selamat dan mesra streaming.

Jaminan wang dikembalikan selama 30 hari

Soalan Lazim Tambahan

Adakah kelajuan atau ping permainan internet saya akan terjejas semasa menggunakan VPN?

Mengekalkan ping rendah sangat penting ketika bermain, sama ada kasual atau profesional. Dengan menggunakan VPN di Xbox One anda, ada sedikit kemungkinan ia akan mempengaruhi kelajuan anda. VPN cenderung merutekan lebih banyak data daripada paket ISP standard, yang mengakibatkan penurunan ping. Terutama ketika bermain permainan dalam talian.

Walau bagaimanapun, dalam beberapa keadaan, VPN dapat membantu anda. Katakan ada gangguan internet di kawasan anda. Anda boleh menggunakan VPN untuk beralih ke pelayan lain dan menghindari masalah tersebut. Juga, jika anda berada di tempat dengan akses internet yang terbatas, seperti sekolah, VPN dapat mengenkripsi sambungan anda dan menerobos sekatan sekatan yang ditetapkan oleh pentadbir rangkaian. Dengan begitu, anda akan dapat mengakses laman web yang disekat di sekolah dengan ping yang baik.

Mengapa Xbox tidak membenarkan aplikasi VPN?

Sebilangan besar konsol permainan, termasuk Xbox One, tidak mempunyai sokongan VPN asli. Sebab utama adalah bahawa perkhidmatan VPN biasanya menetapkan had atas berapa lebar jalur yang boleh anda gunakan. Lebar jalur yang kurang boleh menyebabkan masalah ketinggalan dan ping yang lebih tinggi, yang mencetuskan kebanyakkan pemain.

Bolehkah semua VPN berfungsi di peringkat penghala?

Tidak semua penghala serasi dengan perkhidmatan VPN. Sebelum membelinya, pastikan untuk memeriksa ciri yang terdapat dalam senarai produk. Jika tidak, anda perlu menggantinya di kemudian hari.

Nasib baik, beberapa penghala moden dilengkapi dengan sokongan VPN terbina dalam. Bahagian yang paling baik adalah, anda tidak perlu bersusah payah mencarinya. Sebilangan besar penyedia VPN terkemuka di industri, seperti ExpressVPN, termasuk pilihan router VPN yang disyorkan di laman web mereka.

Adakah VPN percuma yang berfungsi dengan Xbox One?

Ada, tetapi kami tidak mengesyorkannya. Kelajuan dan privasi penyedia percuma tidak selamat atau terjamin. Pembekal berbayar seperti ExpressVPN adalah sumber yang lebih baik.

Mengejar Jalan Anda menuju Kemenangan

Walaupun Xbox One tidak menawarkan sokongan asli untuk perkhidmatan VPN, ada beberapa cara untuk memintasnya. Anda boleh menggunakan penghala anda untuk menyambungkan konsol ke VPN jika anda mempunyai peranti yang tepat. Terdapat juga pilihan untuk menggunakan kabel Ethernet untuk menyambungkan Xbox ke komputer dengan perisian VPN. Yang terakhir ini berfungsi untuk PC Mac dan Windows, yang cukup mudah.

Namun, dalam hal permainan, VPN adalah pedang bermata dua. Sudah tentu, ini dapat memberi anda akses ke kandungan yang dilarang. Tetapi di sisi lain, ia boleh merosakkan ping anda dengan serius. Memilih penyedia yang tepat mungkin menjadi faktor penentu. VPN percuma yang kukuh boleh berfungsi untuk anda. Walau bagaimanapun, pilihan yang paling selamat adalah mendaftar untuk perkhidmatan yang boleh dipercayai seperti ExpressVPN.

Adakah anda sering menggunakan VPN semasa bermain? Siapa penyedia pilihan anda? Komen di bawah dan beritahu kami jika ada cara lain untuk menggunakan VPN di Xbox One.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found