Cara Menanam Lobak di Valheim

Sama ada anda ingin mengekalkan stamina dan kekuatan anda atau menjinakkan dan membiak babi hutan untuk makanan dan kulit, menanam dan menanam wortel adalah kemahiran yang berharga di Valheim. Makanan ringan yang sihat ini meningkatkan tenaga anda dan berfungsi sebagai cara berkawan dengan babi hutan.

Cara Menanam Lobak di Valheim

Dalam artikel ini, kami akan mengajar anda cara menanam wortel di Valheim, dan menunjukkan kepada anda bagaimana memanfaatkannya sepenuhnya.

Walaupun menanam wortel di Valheim memang mudah, anda memerlukan lebih daripada sekadar biji wortel. Mendapatkan peralatan yang diperlukan agak rumit, tetapi kami akan memandu anda melalui prosesnya.

Item yang Diperlukan

 • Biji wortel - anda tidak boleh mempunyai wortel tanpa biji wortel. Benih boleh didapati di bioma Hutan Hitam. Semasa anda berada di Black Forest, cari bunga biru, dan anda akan mendapat sebilangan kecil biji wortel.
 • Penanam - ini adalah bahagian sukar untuk menanam benih. Anda mungkin menganggap cukup untuk menggali lubang kecil dan menanam benih. Di Valheim, bagaimanapun, menanam wortel memerlukan penanam. Dengan penanam, anda menyediakan tanah untuk penanaman. Seorang pembudidaya bukan hanya sesuatu yang anda hadapi dalam permainan; anda mesti membuatnya sendiri.

Cara Membuat Penanam

Membuat penanam memerlukan peralatan dan bahan:

 • Meja kerja
 • Menjalin
 • Kayu Teras x 5
 • Gangsa x 5
Meja kerja

Meja kerja di Valheim digunakan untuk membuat barang yang berbeza, memperbaiki peralatan anda, atau membina tempat perlindungan. Membina meja kerja adalah mudah; anda memerlukan Kayu x 10. Anda boleh mengumpulkan kayu dengan memungut dahan dari tanah. Cadangan kami adalah membuat Kapak Batu (Kayu x 5, Batu x 4). Mungkin memerlukan masa lebih lama, tetapi anda dapat memotong pokok dengan lebih cepat dengan kapak. Tambahan, anda pasti memerlukan kayu tambahan nanti.

Selain kayu, anda juga perlu membina Hammer untuk membuat meja kerja. The Hammer memerlukan Kayu x 3 dan Batu x 2. Setelah anda membina Hammer, resipi meja kerja akan muncul:

 1. Tukar ke Tukul.

 2. Ketik butang tengah atau roda pada tetikus anda.
 3. Pergi ke tab Crafting.

 4. Ketik "Workbench".

 5. Cari ruang untuk membinanya.
 6. Segera setelah membuat meja kerja, anda perlu membina tempat perlindungan untuknya.

Menjalin

Benteng Valheim adalah tempat anda membuat dan memperbaiki alat dan senjata anda. Setelah membina meja kerja, forge adalah salah satu struktur pertama yang anda perlukan dalam permainan.

Inilah yang anda perlukan untuk membina forge:

 • Meja kerja.
 • Arang batu x 4 - anda mendapatkannya dengan memasak terlalu banyak daging atau meletakkan kayu di dalam tanur. Anda juga boleh menemuinya di dada.

 • Tembaga x 6 - anda mendapatkannya dengan melombong dan meleleh bijih tembaga. Sebelum melombong tembaga, anda perlu mengalahkan Eikthyr, monster bos pertama. Dengan mengalahkannya, anda akan mengambil tanduknya, yang anda perlukan untuk membuat beliung. Anda juga dapat mengakses Burial Chambers, di mana anda akan menemui Surtling Cores. Untuk membina peleburan, anda memerlukan lima Surtling Cores dan 20 Stones. Lumurkan bijih tembaga ke dalam enam batang tembaga yang diperlukan untuk menempa.

 • Batu x 4 - ambil dari tanah di bioma Meadows.

 • Kayu x 10 - menebang pokok atau memetik dahan dari lantai.

Kayu Teras

Dapatkan Kayu Inti dengan memotong pokok Pine di bioma Hutan Hitam.

Gangsa

Gangsa adalah gabungan tembaga dan timah. Timah boleh didapati di Hutan Hitam, dan anda boleh melombongnya menggunakan tukul atau beliung. Buat gangsa dengan menggabungkan dua batang tembaga dan satu timah di tempa.

Setelah anda menggabungkan tembaga dan timah dan memperoleh kayu inti, anda akan membuka kunci resipi penanam.

Cara Menanam Lobak

 1. Ketuk jubin rumput dan gunakan penanam untuk menyiapkan tanah untuk biji wortel.

 2. Setelah tanah siap, klik kanan tetikus anda dan pilih biji wortel. Satu biji wortel sama dengan satu lobak merah. Oleh kerana tanaman memerlukan ruang untuk tumbuh, jangan menanamnya terlalu padat.

 3. Setelah menanam benih, periksa untuk melihat apakah mereka terlalu padat.

Cara Melindungi Lobak

Oleh kerana babi hutan dan haiwan lain menikmati makan dan merosakkan tanaman anda, ada baiknya membina pagar di sekitarnya. Anda memerlukan Kayu x 1 untuk pagar tiang bulat yang cukup untuk melindungi tanaman anda. Anda juga boleh membina stakewall, yang memerlukan Kayu x 4.

Cara Menuai Lobak

Setelah wortel anda tumbuh, pengambilannya mudah. Cukup berjalan ke wortel dan ketik "E" pada papan kekunci anda. Sekiranya anda mempunyai beberapa baris wortel, tahan huruf "E" sambil berjalan di atas sayur-sayuran anda.

Semasa anda menuai wortel, ada baiknya menyelamatkan beberapa wortel. Ini disebut "lobak biji", dan dengan menanam semula, anda akan mendapat tiga lobak merah. Kami mengesyorkan menanam semula setiap lobak ketiga untuk memastikan bekalan anda bertambah.

Soalan Lazim Tambahan

Berapa lama masa pengambilan lobak merah di Valheim?

Diperlukan sekitar tiga hari dalam permainan untuk wortel tumbuh di Valheim. Ini antara 65 hingga 90 minit. Anda harus menunggu sehingga mereka dewasa sepenuhnya; jika tidak, anda tidak dapat menuainya.

Apakah beberapa resipi lobak merah yang popular di Valheim?

Lobak segar

Anda boleh mengambil wortel sebagai makanan ringan cepat untuk meningkatkan kesihatan dan stamina. Ini akan memakan satu hingga tiga slot di perut anda.

Sup Lobak

Dengan membuat dan memakan sup wortel, anda akan meningkatkan stamina dan kesihatan anda untuk jangka masa yang lebih lama.

Berikut adalah ramuannya:

· Lobak x 3

· Cendawan x 1 - kumpulkan cendawan di Meadows atau bioma Black Forest.

1. Anda perlu membuat kuali untuk membuat sup. Ini memerlukan meja kerja, yang telah anda buat untuk membuat penanam, dan Tin x 10. Kumpulkan timah di bioma Hutan Hitam dan lelehkannya.

2. Bina api unggun dengan Batu x 5 dan Kayu x 2. Anda boleh mengambil batu dari tanah atau melombong batu dengan beliung. Cari kayu dengan menebang pokok atau memetik dahan.

3. Setelah meletakkan kuali di api unggun, berdiri di dekatnya dan ketik huruf "E."

4. Ketuk "Sup wortel" dari senarai.

5. Ketuk "Craft" untuk mula membuatnya.

6. Tunggu sehingga selesai. Anda akan mendapat satu cawan sup lobak merah.

Inilah pecahan pengambilan wortel dan sup lobak merah:

· Lobak: Kesihatan Maksimum - 15, Stamina - 15, Penyembuhan - 1HP, Tempoh - 600.

· Sup wortel: Kesihatan Maksimum - 20, Stamina - 60, Penyembuhan - 2HP, Tempoh - 1500.

Walaupun wortel adalah makanan ringan yang baik untuk meningkatkan kekuatan anda dengan cepat, membuat sup wortel akan menjaga kesihatan dan stamina anda untuk jangka masa yang lebih lama.

Di mana saya boleh mendapatkan biji wortel di Valheim?

Biji wortel boleh didapati di bioma Hutan Hitam. Lihatlah lantai hutan dan cari bunga biru terang.

Selain mengumpulkannya di Black Forest, setelah menanam dan menuai wortel, anda boleh menggunakannya sebagai biji. Mereka adalah "lobak biji", dan dengan menanam semula salah satu daripadanya, anda akan mendapat tiga lobak baru.

Naik Permainan Anda dengan Lobak

Menanam dan menuai wortel di Valheim membolehkan anda meningkatkan kesihatan dan stamina serta babi jinak. Walaupun penanaman dan penuaian itu sederhana, bahagian yang sukar adalah mendapatkan peralatan yang diperlukan. Selain mempelajari cara menanam wortel di Valheim, kami harap anda menikmati belajar lebih banyak mengenai permainan itu sendiri.

Adakah anda pernah bermain Valheim? Adakah anda mendapati penanaman wortel mencabar? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Recent Posts