Cara Menggunakan Rakit di Valheim

Valheim adalah permainan yang diilhamkan oleh Viking dan salah satu tajuk indie terbaru yang paling popular. Seperti yang anda bayangkan, memerlukan sedikit masa setelah pengetahuan asalnya, termasuk merentasi lautan untuk mendapatkan tanah dan penaklukan baru. Walau bagaimanapun, pemain biasanya tidak bermula dengan kapal besar. Kapal pertama yang mampu membawa anda ke mana anda mesti pergi akan menjadi rakit yang boleh dipercayai.

Cara Menggunakan Rakit di Valheim

Dalam artikel ini, kami akan menerangkan cara membina dan mengawal rakit di laut untuk mendapatkan kesan maksimum dan membawa anda ke peringkat permainan seterusnya.

Cara Menggunakan Kapal untuk Berlayar di Valheim

Walaupun kedengarannya sederhana, perjalanan melalui rakit memerlukan sedikit nuansa dan keterampilan. Rakit ini mempunyai dua komponen pelayaran utama. Rudder mengawal pergerakan dan memancing sementara layar mengambil angin yang ada untuk meningkatkan kelajuan. Namun, jika anda tidak menggunakan layar secara optimum, anda boleh melambatkan dan merangkak kemajuan anda.

Cara Menggunakan Raft Rudder

Melayari kapal di Valheim agak mudah. Seperti yang disebutkan di atas, anda boleh menggunakan kemudi untuk mengawal pergerakan dan memancing. Berikut adalah perincian terperinci untuk maklumat lebih lanjut:

Rakit dikendalikan sama seperti kenderaan dalam permainan lain. Apabila anda berada di dekat rakit, anda akan melihat arahan untuk membolehkan anda menaikinya. Sekiranya anda tertanya-tanya apa perbezaan antara dua kaedah untuk menggunakannya dan ingin mengetahui cara menggunakan tangga rakit, jawapannya adalah bahawa tidak ada. Sekiranya anda menekan E ketika berada di dekat rakit, watak anda akan naik ke rakit sama ada melalui tangga atau kemudi, mana yang lebih dekat.

Kawalan Pelayaran Rakit

Semasa memasukkan rakit, anda boleh menggunakan butang W, A, S, dan D untuk mengawal pergerakan anda. Butang A dan D membolehkan anda membelok ke kiri dan kanan, masing-masing, dengan menggerakkan kemudi ke arah yang sesuai.

Menekan W sekali akan mendorong anda ke depan hanya dengan menggunakan kemudi. Ini adalah pergerakan perlahan tetapi mungkin salah satu pilihan terbaik atau satu-satunya jika angin menentang anda.

Menekan W dua atau tiga kali akan menurunkan layar anda separuh atau sepenuhnya, yang membolehkan rakit mengambil angin yang tersedia. Menggunakan teknik ini boleh melawan anda jika angin bertiup terus ke layar. Anda boleh menggunakan penunjuk di sebelah kanan skrin untuk melihat arah angin semasa. Ikon angin memberitahu anda dari mana angin itu datang, dan anda boleh berpusing dengan menggunakan kekunci A atau D untuk mengambil kelajuan di sisi itu. Sekiranya angin bertiup terus dari depan, kemungkinan akan melambatkan anda dengan layar, jadi disarankan untuk meletakkannya buat sementara waktu atau mengubah arah.

Sekiranya anda menekan kekunci S, rakit anda akan mula bergerak ke belakang menggunakan gerakan kemudi. Kelajuan hampir merangkak, tetapi dapat menyelamatkan anda dari pelanggaran atau terjebak di dekat batuan pantai.

Petua Pelayaran

Kadang kala, angin sangat kuat dan melawan rakit sehingga hampir mustahil untuk mendapatkan kepantasan. Sekiranya anda berada di laut terbuka, mungkin lebih baik beralih arah dan cuba zig-zag ke destinasi yang anda inginkan, menggunakan angin sebaik mungkin untuk mendapatkan jarak paling jauh.

Sekiranya anda berada di dekat pantai, anda boleh menggerakkan rakit secara manual dengan menggerakkannya di hadapan anda. Ini juga mungkin satu-satunya cara untuk masuk ke dalam air jika rakit itu dilanggar.

Sekiranya boleh, rencanakan perjalanan anda di seberang laut pada hari-hari ketika angin berfungsi dengan arah yang diinginkan. Mendapat ke seberang laut melawan angin boleh dilakukan tetapi sangat tidak praktikal. Anda mungkin terpaksa berjalan-jalan dengan corak zig-zag atau menunggu saat yang paling tepat untuk melepaskan layar.

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimana saya boleh berlayar melawan angin di Valheim?

Berlayar melawan angin mungkin yang paling rumit ketika menggunakan rakit. Angin berkesan mewujudkan zon larangan layar yang lebarnya sekitar 90 darjah ke arah umum. Ini bermakna bergerak dengan layar ke arah itu hampir mustahil. Untuk berlayar melawan angin dengan mudah, anda perlu zig-zag:

1. Letakkan layar anda dengan menekan W dua atau tiga kali.

2. Perhatikan pada penunjuk di sebelah kanan untuk memeriksa arah angin.

3. Sekiranya berada tepat di depan anda, anda perlu membelok sehingga anda berada tepat di luar zon larangan layar (bahagian bulatan hitam).

4. Setelah anda menutup tanah dengan cukup, belok ke sisi lain melalui zon pelayaran, cukup untuk berakhir di luarnya lagi.

5. Gunakan langkah tiga dan empat untuk bergerak dalam corak zig-zag untuk sampai ke destinasi anda. Jarak yang dilalui sedikit lebih panjang daripada garis lurus (kira-kira 1.41 kali lebih lama), tetapi biasanya lebih cepat daripada perjalanan tanpa belayar.

Bergantung pada badan air yang anda lalui, anda boleh melakukan zig-zag dengan kerap atau hanya sekali ketika anda separuh perjalanan. Hasilnya tetap sama kerana jarak akan sepadan dengan seberapa kerap anda membelok. Pusing yang kerap lebih disukai ketika bergerak melalui saluran yang lebih kecil kerana memberi anda peluang yang lebih baik untuk terus berjalan.

Sekiranya anda terlewat atau terlambat, anda perlu membetulkan haluan dan sedikit mengubah rancangan anda. Secara amnya, berlayar melawan angin hanya memerlukan sedikit penghafalan dan masa, dan kebanyakan orang akan mendapatkannya sejurus selepas mencuba.

Adakah menggunakan rakit adalah kaedah terbaik untuk melakukan perjalanan?

Walaupun rakit sangat baik pada peringkat awal ketika pemain tidak mempunyai akses ke sumber daya yang banyak, mereka cukup lambat, kurang bersemangat, dan lebih garang daripada dua jenis kapal yang lain. Karve dan kapal panjang adalah peningkatan berbanding reka bentuk rakit awal, meningkatkan kelajuan, daya dukung, dan ruang tempat duduk.

Namun, jika anda bersendirian dan tidak perlu mengangkut barang, rakit akan membawa anda dari titik A ke titik B hidup. Selalunya.

Bagaimana saya membina rakit?

Rakit dibuat berhampiran meja kerja, sama seperti barang lain. Apabila anda cukup dekat dengan meja kerja, inilah yang perlu anda lakukan.

1. Pilih tukul di skrin inventori.

2. Tekan butang F untuk beralih ke tab "Pelbagai".

3. Pilih rakit dari senarai kapal yang ada.

4. Tekan butang kiri tetikus untuk membuatnya.

Untuk membuat rakit, anda memerlukan:

· 20 keping kayu (bagaimana anda mendapatkannya terpulang, tetapi kami mengesyorkan melihat pokok-pokok yang berdekatan)

· Enam tali kulit (boleh didapati dari babi hutan)

· Enam resin (boleh didapati dari Greylings dan Greydwarves, serta pohon birch yang ditebang)

Bolehkah rakit diserang di Valheim?

Sekiranya anda cukup dekat dengan pantai, anda boleh diserang oleh musuh ketika mengemudi rakit. Tidak semua musuh akan terjejas sama, dan mungkin ada yang mengabaikan anda kerana jarak atau anda berada di dalam air.

Bolehkah rakit terbalik di Valheim?

Dengan tambalan kemudian, rakit tidak dapat terbalik ketika berlayar. Namun, angin kencang dapat mendorong rakit ke pantai atau formasi batuan. Sekiranya anda tersekat, anda boleh keluar dari rakit dan menolaknya.

Pelayaran Dunia di Valheim

Walaupun rakit cukup primitif berbanding kapal Karve dan kapal panjang, mereka adalah pilihan terbaik untuk melintasi laut ketika anda tidak mempunyai banyak sumber daya pada awal permainan. Menavigasi di air mungkin tidak semudah yang pertama kali dilihat, tetapi pemain harus mengendalikan kendali asas dengan cepat. Selepas itu, ini semua mengenai latihan dan perancangan lebih awal apabila angin bergerak memihak kepada anda.

Apa taktik anda untuk berlayar dengan rakit? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found