Bagaimana Sistem Ranking Berfungsi Berfungsi - Kedudukan Dijelaskan

Sekiranya anda menggemari permainan berbilang pemain FPS dan mempunyai daya saing sejauh satu mil, sudah tiba masanya untuk beralih ke mod peringkat kompetitif Valorant. Permainan penembak 5v5 FPS ini mempunyai semua yang diinginkan oleh seorang gamer ketika pertama kali dilancarkan, tetapi sekarang Riot Games menjadikannya lebih baik.

Anda telah berjaya menguasai Ejen kegemaran anda. Sekarang, inilah masanya untuk melihat siapa yang benar-benar terbaik dalam komuniti. Lakukan kemahiran anda terhadap individu yang berpikiran sama dan naik ke puncak papan pendahulu serantau. Hak membual ada di sana - jika anda berani menyahut cabaran.

Tetapi sebelum anda memasuki pertandingan yang kompetitif, anda perlu melengkapkan diri dengan sedikit pengetahuan sistem ranking.

Terus membaca untuk mengetahui bagaimana sistem peringkat Valorant berfungsi, cara memajukan peringkat, dan bagaimana Akta permainan diperingkat.

Sistem Pangkat Valorant - Gambaran Keseluruhan

Sistem pemeringkatan Valorant agak membingungkan, terutama bagi pendatang baru. Sistem ini seperti sistem ranking pemain pelbagai yang lain dengan beberapa perbezaan utama yang unik adalah Riot Games.

Untuk memulakan, anda tidak boleh masuk ke mod kompetitif / peringkat mengikut kehendak. Anda mesti menyelesaikan 10 perlawanan yang tidak dinilai untuk membuka mod persaingan untuk permainan. Semasa mod baru ini pertama kali dilancarkan, pemain hanya perlu menyelesaikan 20 permainan yang belum dinilai untuk membukanya. Oleh kerana menyelesaikan permainan lebih mudah daripada menyelesaikan perlawanan, troll dan smurf membanjiri pertandingan yang sesuai dan menimbulkan pelbagai masalah.

Jawapan Riot Games untuk pemain yang berpotensi bermasalah adalah "meningkatkan" syarat membuka kunci dalam bentuk penyelesaian pertandingan. Ini bukan penyelesaian yang sempurna, tetapi menyelesaikan pertandingan memerlukan lebih banyak dedikasi dan komitmen daripada hanya melompat ke beberapa perlawanan mudah.

Setelah anda menyelesaikan 10 kemenangan yang belum ditentukan, anda perlu menyelesaikan lima perlawanan penempatan. Pertandingan penempatan membantu permainan mengetahui dari mana anda harus bermula dalam sistem ranking.

Sebelum anda menekankan tentang pertandingan penempatan, jangan risau. Walaupun anda kalah dalam pertandingan, permainan ini juga mempertimbangkan prestasi anda, bukan hanya sama ada anda menang atau kalah dalam pertandingan penempatan. Berani juga mempertimbangkan 10 kemenangan anda yang belum dinilai semasa menentukan kedudukan anda.

Pangkat dan Tahap

Terdapat lapan peringkat atau bahagian dalam sistem peringkat Valorant:

 • Besi
 • Gangsa
 • Perak
 • Emas
 • Platinum
 • Berlian
 • Abadi
 • Radiant (sebelumnya disebut "Valorant")

Enam peringkat pertama juga mempunyai tiga peringkat atau sub-peringkat yang perlu anda lalui untuk maju ke peringkat seterusnya. Dua peringkat terakhir, Immortal dan Radiant, masing-masing hanya mempunyai satu peringkat. Terdapat 20 pangkat di Valorant secara keseluruhan, tidak termasuk Tidak Berperingkat.

Sebilangan besar pemain bermula di peringkat Besi, walaupun prestasi mereka semasa pertandingan penempatan dapat menempatkan mereka di peringkat dan peringkat yang lebih tinggi. Sebagai contoh, pemain luar biasa boleh melangkau empat tahap dan melihat kedudukan permulaan mereka di Bronze 2.

Anda juga boleh melangkau pangkat dan peringkat semasa anda bersaing dalam mod Persaingan. Semuanya bergantung pada penilaian MMR atau penilaian jodoh, prestasi, dan pecahan (pembunuhan) dalam pertandingan. Konsistensi adalah penting jika anda melihat ponteng peringkat. Ikuti rentak kemenangan besar, dapatkan beberapa MVP, dan anda boleh melangkah ke peringkat lebih cepat.

Ia memerlukan banyak dedikasi dan kesabaran, tetapi jika anda menunjukkan prestasi yang baik dan memenangi perlawanan, anda mungkin akan berjaya hingga ke puncak papan pendahulu. Dua barisan teratas dalam sistem Valorant disediakan untuk yang terbaik. Hanya 500 pemain per wilayah yang akan mencapai peringkat Radiant sementara peringkat Immortal dikhaskan untuk 1% teratas di setiap wilayah.

Pereputan Peringkat

Beberapa permainan berbilang pemain dalam talian mendorong pemain untuk masuk secara berkala dengan memperkenalkan mekanik "pereputan peringkat". Dalam permainan lain, jika pemain tidak bersaing untuk jangka masa yang ditentukan, peringkat permainan mereka mulai merosot.

Berani tidak mempunyai mekanik pereputan peringkat, jadi anda boleh berehat dari bermain jika anda perlu. Namun, jika anda menghabiskan terlalu banyak waktu dari permainan, anda mungkin harus memainkan permainan penempatan untuk mengembalikan kedudukan anda. Permainan penempatan membantu menentukan tahap kemahiran anda setelah lama tidak hadir dan adakah anda masih boleh bersaing di peringkat terakhir anda.

Dari sudut persaingan, masuk akal. Riot Games ingin memastikan bahawa anda akan ditempatkan dalam pertandingan yang sesuai dengan tahap kemahiran anda. Menyelesaikan permainan penempatan sebelum kembali ke pelbagai perkara dapat membantu anda juga. Perkara terakhir yang anda mahukan adalah kembali ke mod kompetitif hanya untuk mengetahui bahawa anda sedikit berkarat dan terlampau.

Papan Pendahuluan Wilayah

Ingin tahu bagaimana kedudukan anda berbanding pemain lain di wilayah anda?

Valorant's Episode 2 memperkenalkan ciri baru untuk pemain kompetitif: papan pendahulu serantau. Papan pendahulu memaparkan peringkat dan peringkat kedudukan anda serta beberapa maklumat peribadi seperti Riot ID dan kad pemain anda. Sekiranya anda lebih suka menjadi lebih tidak dikenali semasa bertanding, anda boleh menukar maklumat peribadi anda untuk membaca "Ejen Rahsia".

Malangnya, anda tidak dapat melihat bagaimana anda meletakkan di papan pendahulu wilayah sebaik sahaja anda memulakan mod kompetitif. Anda perlu bermain sekurang-kurangnya 50 permainan kompetitif terlebih dahulu. Untuk terus berada di papan, anda perlu meluangkan masa dalam permainan dan bermain sekurang-kurangnya satu permainan yang kompetitif seminggu.

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, kedudukan anda tidak akan merosot tetapi anda juga tidak akan muncul di papan pendahulu sekiranya anda hilang selama beberapa minggu.

Menyemak Sejarah Pertandingan

Mendapatkan gambaran mengenai pertandingan masa lalu anda dapat membantu anda menentukan apa yang anda lakukan dengan betul dan di mana semuanya menjadi salah semasa anda mencapai kedudukan. Lihat langkah di bawah untuk mengakses sejarah perlawanan anda:

 1. Pergi ke papan pemuka utama permainan.
 2. Tekan tab "Kerjaya" yang terletak di bahagian atas skrin.
 3. Lihat maklumat untuk 10 perlawanan terakhir anda.

Anda akan dapat melihat statistik seperti kemenangan dan kerugian serta membunuh, tanaman lonjakan, bantuan, dan darah pertama. Sekiranya anda jenis pemain yang suka mendapat sedikit meta, maklumat ini sangat berharga untuk memahami dan mengoptimumkan prestasi perlawanan anda.

Sebagai bonus, anda juga dapat melihat prestasi pemain lain dalam perlawanan yang sama. Cukup pilih permainan dan lihat perinciannya.

Peringkat Membuat Pertandingan (MMR) Dijelaskan

Penilaian Membuat Pertandingan atau MMR anda adalah salah satu nombor terpenting yang tidak akan anda lihat dalam mod kompetitif. Ini adalah kaedah yang sesuai dengan anda dengan pemain lain dalam mod kompetitif. Sekiranya anda menggambarkan tangga raksasa, MMR anda mewakili tangga anda di tangga itu.

Menurut Riot Games, tidak ada dua pemain yang akan berkongsi tangga atau tempat yang sama di tangga. Setiap perlawanan menentukan sama ada anda menaiki tangga MMR atau "diturunkan oleh yang lain." Ini hanyalah penilaian yang membantu permainan memadankan anda dengan pemain yang mempunyai tahap yang sama, dan terpisah dari RR atau Peringkat Anda.

Peringkat Rank (RR) Dijelaskan

Peringkat Rank anda adalah jumlah mata yang anda peroleh setelah setiap pertandingan kompetitif. Anda memperoleh mata RR berdasarkan kemenangan persaingan dan prestasi keseluruhan anda dalam perlawanan, terutama di peringkat yang lebih rendah.

Untuk maju ke peringkat seterusnya, anda perlu mengumpulkan 100 mata RR. Peruntukan mata berbeza dari permainan ke permainan, tetapi secara amnya, pengedarannya seperti ini:

 • Menang: 10 - 50 RR, 5+ RR untuk kedudukan Diamond dan ke atas
 • Kerugian: Tolak 0 - 30 RR, penurunan maksimum 50 RR untuk kedudukan Diamond dan ke atas
 • Cabutan: 20 RR (berdasarkan prestasi) untuk peringkat Iron - Diamond

Hati-hati, kerana mungkin untuk diturunkan ke peringkat sebelumnya jika anda tidak mendapat mata RR dalam permainan. Sekiranya anda diturunkan taraf, Valorant mempunyai "perlindungan penurunan semangat" untuk pemain di mana anda tidak akan berada di bawah 80 RR untuk peringkat yang baru diturunkan.

Berita baiknya adalah bahawa anda hanya memerlukan 20 RR untuk kembali ke peringkat sebelumnya, tetapi berita buruknya ialah anda diturunkan dari peringkat pertama.

MMR vs RR

MMR dan RR anda adalah sistem pemarkahan yang berasingan di Valorant. Satu membantu permainan memadankan anda dengan pemain yang sesuai sementara yang lain menentukan kedudukan prestasi anda untuk mod kompetitif.

Di sinilah agak membingungkan:

Riot Games berusaha untuk membuat pertandingan ideal yang sesuai untuk skillet anda, tetapi mereka hanya mempunyai "idea" tentang seberapa baik prestasi anda. Idea itu adalah Penilaian Membuat Pertandingan anda. Melihat MMR dan RR anda, pemain ditempatkan di hujung anggaran rendah untuk membuat perlawanan untuk menguji anda.

Sekiranya anda "lulus" ujian atau menang secara konsisten, anda membuktikan bahawa anda berada di tangga metafora yang lebih tinggi dan akan dipadankan dengan pemain yang hampir dengan tahap prestasi anda. Anda juga akan melihat perbezaan mata RR anda.

Apabila anda menang, anda akan mendapat lebih banyak mata dan apabila anda kalah, anda akan kehilangan lebih sedikit. Semua titik RR tambahan itu menuju ke arah mempersiapkan anda untuk menuju ke penghujung peringkat yang lebih tinggi yang dibuat oleh sistem yang dibuat untuk anda.

Riot Games akhirnya mahu semua pemain bergerak menuju "penumpuan" untuk skor MMR dan RR mereka. Sebaik-baiknya, RR anda akan menunjukkan tahap prestasi anda, dan MMR anda akan membolehkan anda membuktikan bahawa anda termasuk dalam peringkat tersebut.

Naik Peringkat Dengan Kemahiran, Bukan Menggiling

Sangat menggoda untuk bermain sebanyak mungkin permainan untuk "menggiling" jalan anda ke puncak papan pendahulu, tetapi bukan cara kerja sistem ranking. Walaupun permainan memberi penekanan pada "menang," mereka juga melihat bagaimana anda menang dan kemahiran yang anda tunjukkan semasa perlawanan anda. Sekiranya anda ingin maju melalui sistem peringkat Valorant, ini semua mengenai kualiti, bukan kuantiti.

Berapa lama masa yang anda perlukan untuk maju dari satu peringkat ke peringkat yang lain dalam mod peringkat Valorant? Beritahu kami mengenainya di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found