Cara Melukis Gambar Yang Ada (2021)

Grafik vektor digunakan dalam logo, ilustrasi, dan juga gambar. Walaupun ini mungkin tidak dapat dilihat oleh orang yang tidak bekerja dengan penyuntingan foto, gambar vektor memainkan peranan penting dalam reka bentuk laman web, reka bentuk grafik, dan pemasaran komersial. Sebahagian besarnya, gambar vektor dibuat dari awal. Walau bagaimanapun, anda boleh mencuba dan menukar sebarang gambar menjadi gambar vektor.

Cara Melukis Gambar Yang Ada (2021)

Bitmap dan Gambar Vektor

Untuk memahami sepenuhnya bagaimana "vektorisasi" gambar, anda perlu memahami perbezaan antara peta bit dan gambar vektor.

Imej Bitmap

Permulaan yang kerap dilihat dan cukup asas, gambar bitmap dinyatakan melalui, baik, bitmap (.JPEG, .PNG). Ini bermaksud bahawa mereka menggunakan piksel dalam lajur dan baris yang terbuat dari warna yang berbeza dan warna yang berbeza dengan warna yang sama untuk menampilkan gambar. Tambahkan sebilangan besar piksel kecil dan anda akan mendapat gambaran yang jelas. Semakin kecil pikselnya, semakin jelas gambarnya.

Walau bagaimanapun, inilah yang menjadikan imej bitmap bergantung pada resolusi. Setiap kali anda mencuba dan mengubah ukuran gambar, kualitinya akan berubah. Ini tidak sesuai untuk reka bentuk laman web dan grafik. Contohnya, apabila anda perlu mengubah ukuran gambar berkali-kali (lapisan, dll.) Hal yang sama berlaku untuk pemasaran komersial.

Gambar Vektor

Keseluruhan titik gambar vektor adalah untuk menyelesaikan pergantungan resolusi. Oleh kerana berdasarkan jalan, gambar vektor mudah ditingkatkan. Ini bermaksud bahawa mereka terdiri dari persamaan matematik, yang bermaksud gambar pada dasarnya terdiri dari rentetan data yang dapat dikenali dan ditunjukkan oleh program komputer. Walaupun boleh diskalakan sepenuhnya dan mudah diedit, gambar vektor tidak pernah kelihatan realistik. Sebaliknya, komponen dan bentuk gambar vektor dapat diperbaiki dan diubah ukurannya, tanpa merosakkan / memusnahkan gambar.

Menukar kepada Imej Vektor

Untuk mengubah gambar bitmap menjadi gambar vektor, anda harus menggunakan perisian penyuntingan video atau gambar. Terutama, Adobe Illustrator adalah penyunting grafik vektor yang boleh anda gunakan, tetapi anda juga dapat mengedepankan gambar dengan menggunakan Photoshop dan Gimp + Inkscape, serta banyak program penyuntingan foto lain.

Ilustrator

Illustrator sebenarnya dikembangkan oleh Adobe khusus untuk gambar vektor. Walaupun biasanya digunakan untuk membuat gambar vektor dari awal, ia juga dapat membantu anda mengubah gambar bitmap anda menjadi vektor. Vektor gambar dalam Adobe Illustrator cukup mudah.

Pertama, buka peta bit yang anda mahu tukar dalam Illustrator. Sekarang, pergi ke Jejak Langsung pilihan, terdapat di Panel Kawalan. Navigasi ke Mengesan Pratetap dan Pilihan dan mengakses menu. Pilihan yang ada membolehkan anda memilih pengaturan yang ingin Anda gunakan untuk "vektorisasi" gambar. Anda mungkin mahu membuat jalan yang berbeza untuk setiap warna. Untuk melakukan ini, klik Kembangkan dalam pilihan.

Kembali ke menu Pretet dan Pilihan Penjejakan dan pergi ke Pilihan Pengesanan. Dari sini, anda boleh menyesuaikan setiap jalan dan tetapannya seperti Kabur, Mod, dan Ambang. Sekarang, klik sahaja Pratonton dan anda akan melihat bagaimana perubahan tersebut mempengaruhi gambar vektor yang baru anda buat. Ubah jalan dan main-main dengan tetapannya sehingga anda mempunyai gambar vektor yang sesuai dengan keperluan anda.

Photoshop

Secara lalai, Photoshop adalah alat yang digunakan untuk memanipulasi gambar bitmap. Walaupun begitu, Photoshop dapat, memangnya, vektorisasi gambar. Mungkin tidak semudah dan mudah seperti menggunakan Illustrator, tetapi mungkin.

Buka gambar yang dimaksudkan di Photoshop. Kemudian, arahkan ke Tingkap menu dan kemudian ke Laluan. Di bar pilihan, anda akan mempunyai tiga alat untuk dipilih: Pen (untuk garis lurus), Bezier (untuk lekuk), dan Bentuk bebas (lukisan tangan percuma). Menggunakan Pen Magnetik alat untuk mengikuti peralihan kecerahan dan warna dalam gambar.

Untuk memulakan, lukis jalur vektor sehingga anda melihat penukaran bentuk dan jalur yang dilacak dalam gambar anda di skrin. Tekan Masukkan untuk menamatkan laluan. Menggunakan Marquee, Lasso, dan Tongkat sihir alat untuk memilih jalan yang selebihnya. Untuk membuat pilihan jalur vektor, arahkan ke Laluan panel dan pilih Buat Laluan Kerja.

Sekarang, anda perlu menetapkan toleransi untuk laluan tersebut. Semakin kecil tahap toleransi jalan, semakin ketat jalan tersebut mematuhi apa sahaja yang anda lacak. Gunakan tahap yang besar untuk peralihan yang lancar. Hati-hati, bagaimanapun, jika anda tidak menamakan setiap jalan dan menerima namanya yang lalai, setiap tindakan baru akan menggantikan yang sebelumnya ketika melukis vektor.

Akhirnya, eksport jalur vektor yang telah anda buat dari Photoshop ke Illustrator. Lakukan ini dengan mengklik Fail ->Eksport ->Jalan ke Ilustrator.

Gimp + Inkscape

Gimp adalah alat penyuntingan foto sumber terbuka percuma. Juga percuma dan sumber terbuka, Inkscape adalah penyunting grafik vektor.

curang

Pertama, buka foto di Gimp dan arahkan ke Pilih segi empat tepat alat. Gariskan bahagian gambar yang ingin anda vektorkan dengan alat ini. Pergi ke Imej menu dan kemudian klik Pangkas ke Pemilihan. Ini akan membuang semua perkara di sekitar kawasan yang anda pilih. Kembali ke menu Gambar dan klik Autokrop untuk "mengetatkan perkara."

Sekarang, eksport fail ke Inkscape. Lakukan ini dengan pergi ke Gimp's Fail menu di bar alat atas utama dan memilih Eksport Sebagai. Jangan ubah tetapan eksport.

Sekarang, muatkan fail di Inkscape, klik pada gambar untuk memilihnya, pergi ke Jalan menu, dan klik Jejak Bitmap. Di tetingkap yang terbuka, masukkan tetapan pilihan anda dan klik Kemas kini. Klik butang Kemas kini selepas setiap perubahan di tetingkap ini dan klik okey apabila selesai. Untuk membuat penyesuaian yang lebih baik, pilih Edit jalan mengikut nod alat dan cuba Jalan Putus alat sekiranya ada nod yang perlu dipisahkan.

pemandangan dalam

Akhirnya, simpan gambar anda sebagai fail vektor dan itu sahaja!

Menggambar Imej

Apa sahaja yang anda perlukan untuk gambar vektor, ada alat yang dapat membantu anda. Walaupun Adobe Illustrator dan Photoshop adalah yang paling kuat, alternatif Gimp + Inkscape percuma boleh menjadi sama efisien jika anda cukup sabar.

Alat apa yang anda gunakan untuk vektorisasi gambar anda? Adakah anda selalu bermula dari awal? Jangan ragu untuk membincangkan dalam komen di bawah.

Recent Posts