Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai penghala Verizon FIOS

Verizon FIOS adalah sistem proprietari yang mengharuskan anda menggunakan penghala yang disediakan oleh syarikat, dengan bayaran. Walaupun ini adalah langkah yang tidak diingini oleh banyak pelanggan, ada yang berkawan dengan perkhidmatan baru dan tidak keberatan membayar tambahan $ 10 sebulan atau $ 149 yuran awal untuk perkakasan. Tetapi apa yang anda dapat untuk wang anda? Inilah semua yang perlu anda ketahui mengenai penghala Verizon FIOS.

Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai penghala Verizon FIOS

Penghala Quizum Gateway (G1100) Verizon FIOS adalah tawaran terbaru mereka untuk menghubungkan rumah anda ke kabel. Ia sering disebut sebagai penghala paling maju, yang tidak benar tetapi terdengar bagus. Sama ada yang paling maju atau tidak, ia berfungsi dengan baik, menawarkan kelajuan Wi-Fi yang baik dan agak mudah untuk ditadbir.

Anda boleh menyewa penghala Verizon FIOS dari Verizon dengan tambahan $ 10 sebulan atau membelinya dari mereka dengan harga $ 149. Anda juga boleh membelinya dari Amazon dengan harga sekitar $ 100.

Internet FIOS

FIOS internet adalah fiber optik, yang merupakan sambungan terpantas yang dapat kita perolehi. Kontrak adalah selama satu atau dua tahun jadi berhati-hatilah untuk memilih yang betul. Kontrak dua tahun sedikit lebih murah, tetapi anda akan terjalin selama 24 bulan penuh.

Terdapat juga bayaran tambahan untuk pemasangan dan penyediaan serta penyewaan penghala jika anda tidak membelinya. Berharap untuk membayar penghantaran juga jika anda membeli atau menyewa penghala anda dari Verizon.

Terdapat juga bayaran penamatan awal yang akan dibayar setelah tempoh cooldown 30 hari. Bayarannya juga tinggi, sehingga $ 165 jika anda ingin membatalkannya lebih awal.

Semua yang anda perlu ketahui mengenai penghala Verizon FIOS2

Penghala Verizon FIOS

Walaupun disebut sebagai 'penghala paling maju', bukan. Ia tidak buruk. Ia mempunyai Wi-Fi dwi-jalur, Ethernet berwayar gigabit dan pemproses dua teras. Ia menawarkan kelajuan tanpa wayar yang boleh dipercayai dan merangkumi firewall, DNSMasq-DHCP dan trik kemas lain. Yang tidak ada ialah QoS atau firewall yang benar-benar berkesan.

Fungsi teras penghala nampaknya berfungsi dengan baik. Saya tidak mempunyai satu tetapi rakannya dan dia berkata selain daripada reboot biasa, dia tidak perlu melakukan apa-apa dalam enam bulan. Dia memang mempunyai kebimbangan. Firewall mempunyai kebiasaan dengan sewenang-wenangnya menyekat lalu lintas normal dan port pengurusan Verizon dibiarkan terbuka tanpa keselamatan sama sekali.

Masalah kecil juga adalah keupayaan untuk menukar nama pengguna lalai. Ini adalah pertimbangan keselamatan paling asas dalam rangkaian namun penghala Verizon FIOS tidak akan membiarkan anda melakukannya. Sekurang-kurangnya belum.

Dari sudut pandang geeks, DNSMasq-DHCP bukan yang paling stabil. BIND DHCP lebih disukai tetapi anda tidak mendapat pilihan. Reboot yang sederhana biasanya akan membetulkan dan masalah DHCP sekiranya timbul.

Cara menyambung ke penghala Verizon FIOS anda

Apabila penyambung kabel telah dan menghubungkan penghala anda, anda pasti ingin bermain-main.

  1. Buka penyemak imbas dan arahkan ke 192.168.1.1. Skrin log masuk penghala akan muncul.
  2. Masukkan nilai lalai yang akan menjadi pentadbir untuk nama pengguna dan kata laluan dari pelekat di sisi penghala.
  3. Tukar kata laluan anda dengan segera. Pilih Ubah Kata Laluan Pentadbir dari menu sebelah kiri.

Semua yang anda perlu ketahui mengenai penghala Verizon FIOS3

Cara menyelesaikan masalah Wi-Fi dengan penghala Verizon FIOS

Satu masalah yang pernah saya lihat dengan penghala Verizon FIOS adalah mendapat isyarat Wi-Fi yang baik. Walaupun di rumah berukuran sederhana, sinyalnya kelihatan pudar dengan sangat cepat dan memerlukan sedikit usaha agar tetap stabil dan mendapat liputan yang baik.

Penghala Verizon FIOS memang menggunakan Wi-Fi AC tetapi hanya pada 1350Mbps sehingga kecepatan tidak dapat dibandingkan dengan penghala yang lebih baru dari D-Link atau Linksys. Walaupun begitu, ia harus cukup pantas untuk kebanyakan kegunaan.

Sekiranya anda menghadapi masalah untuk mendapatkan isyarat Wi-Fi yang baik dari penghala Verizon FIOS, cubalah salah satu daripada dua helah ini.

Pindahkan penghala

Perbaikan tidak terhad kepada penghala ini dengan cara apa pun dan hanya memerlukan satu jam atau lebih untuk dilakukan. Isyarat Wi-Fi disiarkan dalam bentuk dunia kecuali penghala mempunyai udara. Sekiranya anda mempunyai isyarat yang lemah, pindahkan penghala ke pusat rumah anda dan jauhkan dari peranti elektronik yang lain. Sekiranya ini tidak berjaya, cuba ubah saluran siaran, jauhkan dari A / C, haba tengah atau peralatan besar yang lain. Teruskan sehingga anda mendapat isyarat yang baik. Biasanya ini akan mencukupi untuk meningkatkan penerimaan.

Anda boleh menggunakan aplikasi Wi-Fi untuk melihat apa gangguan, jika ada, yang anda dapatkan dari router tetangga dan pilih saluran yang tidak ada. Ini selalunya cukup untuk mengubah pengalaman anda.

Jika tidak, beli pemanjar rangkaian dan letakkan di tempat isyarat paling lemah. Mereka sangat berguna untuk meregangkan rangkaian Wi-Fi atau untuk meningkatkan isyarat di kawasan yang tidak dapat dicapai oleh penghala sahaja. Harganya serendah $ 20 dan boleh menjadi pelaburan hebat untuk rumah yang lebih besar atau yang lebih tua dengan dinding yang lebih tebal.

Langkah berjaga-jaga tambahan

Sekiranya anda menggunakan penghala Verizon FIOS, anda perlu mengetahui kelemahan dalam firewall yang disertakan. Membiarkan port penyelenggaraan terbuka secara kekal adalah kesalahan pemula dari Verizon yang menjadikan pintu belakang yang mudah diakses ke dalam rangkaian anda.

Untuk melindungi rangkaian rumah anda sepenuhnya, anda tidak boleh bergantung pada firewall penghala sahaja untuk menjaga keselamatan anda. Pasang firewall perisian pada setiap peranti yang disambungkan untuk lapisan keselamatan tambahan. Ubah kata laluan lalai pada penghala dan awasi setiap perubahan yang tidak dibenarkan. Walaupun tidak ada laporan mengenai peretasan yang saya tahu, itu tidak bermakna mereka tidak atau tidak akan berlaku.

Penghala Verizon FIOS adalah penghala yang pantas untuk mendapatkan wang dan akan memberikan perkhidmatan dan akses Wi-Fi yang boleh dipercayai. Jauh lebih murah untuk membeli satu dari Amazon atau di suatu tempat daripada menyewa atau membeli dari Verizon. Peringatan di sana adalah bahawa anda akan bertanggungjawab sepenuhnya untuk penyelenggaraan dan pembaikannya. Selagi anda mengambil langkah berjaga-jaga yang disebutkan di atas, penghala harus memberikan perkhidmatan setia selama bertahun-tahun yang membuat anda tetap terhubung.

Ada petua atau cerita mengenai penghala Verizon FIOS? Beritahu kami tentang mereka di bawah jika anda melakukannya.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found