Cara Memadamkan Mesej di Viber

Adakah anda pernah menghantar mesej canggung secara tidak sengaja? Anda mungkin mempunyai, dan anda tahu bahawa perasaan terkejut dan malu yang mengerikan. Bahagian terburuk? Menunggu penerima membalas setelah anda menjelaskan apa yang berlaku.

Cara Memadamkan Mesej di Viber

Banyak perkhidmatan pesanan popular mula memperkenalkan pilihan untuk menghapus mesej. Ini tersedia di kebanyakan perkhidmatan sebelum ini tetapi akan memadamkan mesej hanya untuk anda. Sebilangan besar platform kini membolehkan anda memadam mesej untuk semua orang, dan Viber tidak terkecuali.

Pelbagai Platform

Viber adalah aplikasi yang tersedia merentas platform. Ini bermaksud bahawa peranti iOS dan Android masing-masing mempunyai aplikasi Viber khusus. Aplikasi untuk setiap dua sistem operasi adalah serupa, jadi berikut adalah panduan mendalam mengenai penghapusan mesej di iOS dan Android.

viber

Cara Memadamkan Mesej Secara Individu

Sekiranya anda tidak sengaja menghantar mesej kepada orang yang salah, anda boleh menghapusnya dengan mudah. Bahagian ini akan menunjukkan cara menghapus satu mesej untuk diri sendiri dan semua orang.

Catatan: Arahan ini sedikit berbeza untuk pengguna iOS dan Android.

  1. Pertama, anda perlu membuka Viber. Kemudian, ketik Sembang di sudut kiri bawah skrin Viber pada telefon atau tablet anda.

  2. Anda akan melihat senarai sembang Viber anda. Pilih yang anda mahu padamkan dengan mengetuknya.
  3. Cari mesej yang dimaksudkan dan ketik dan tahan. Sebuah bar akan dibuka dengan Balas, Salinan, Maju, Padam, dan Berkongsi pilihan.

  4. Ketik Padam.
  5. Ini akan mendorong anda dengan Padamkan Mesej tingkap. The Padamkan untuk saya sendiri pilihan akan memadamkan mesej hanya untuk anda. Pilih Padamkan untuk semua orang pilihan atau klik Batal untuk kembali semula.

Perlu diingat bahawa teks "pengguna telah menghapus pesan" umum akan ditampilkan kepada semua orang, jadi semua orang dalam sembang anda akan mengetahui bahawa anda telah menghapusnya. Walau bagaimanapun, mesej itu sendiri tidak akan dapat diakses.

Cara Memadamkan Sejarah Sembang

Mungkin sudah tiba masanya untuk membersihkan aplikasi Viber anda. Ikuti arahan ini untuk menghapus sejarah sembang anda.

  1. Setelah berada di skrin utama aplikasi Viber, di sudut kanan bawahnya, anda akan melihat ikon “…” (untuk iPhone) atau tiga garis mendatar (untuk Android) yang merupakan Lebih banyak lagi tab.

  2. Ketik di sini dan arahkan ke Tetapan menu.

  3. Di menu Tetapan, cari Panggilan dan Mesej dan ketiknya. Dalam menu ini, anda akan melihat Kosongkan Sejarah Mesej pilihan.

  4. Apabila anda mengetuk pilihan ini, a Padamkan Sejarah tetingkap akan muncul dengan dua pilihan: Jelas dan Batal.

Pilih Jelas untuk mengesahkan penghapusan sejarah. Ini akan menghapus semua mesej dalam setiap perbualan anda. Perlu diingat bahawa menghapus sejarah mesej tidak akan menghapus sejarah mesej untuk peserta perbualan, tetapi hanya untuk anda. Ketik Batal untuk kembali semula.

Bila Tidak Memadam

Apabila anda menghantar mesej di Viber, tanda semak akan segera muncul di dalamnya. Tanda semak ini bermaksud bahawa mesej masih dihantar. Dua tanda semak menunjukkan bahawa mesej telah dihantar, yang bermaksud bahawa penerima telah diberitahu. Apabila kedua-dua tanda semak berubah menjadi ungu, ini bermaksud bahawa orang yang anda kirimi mesej telah melihat mesej tersebut.

Perkara ini penting untuk diketahui semasa mempertimbangkan sama ada hendak menghapus mesej. Kadang kala, dalam keadaan seperti ini, anda lebih baik menjelaskan mengapa anda menghantar mesej secara tidak sengaja daripada menghapusnya secara terang-terangan, sehingga penerima bingung. Sekiranya orang yang anda hantar mesej secara tidak sengaja belum melihat mesej itu, anda mungkin mahu menghapusnya.

Sekiranya anda menghantar emoji yang tidak berkaitan secara tidak sengaja (kerana emoji memainkan peranan besar di Viber), anda mungkin merasa terdorong untuk membuang mesej ini. Seperti mesej lain di Viber, emoji boleh dikeluarkan dengan cara yang sama seperti anda menghapus mesej. Namun, ingat bahawa ini juga akan meninggalkan notis penghapusan yang dapat dilihat oleh penerima. Untuk mengelakkan situasi yang tidak menyenangkan dan perlu menjelaskan bahawa mesej itu adalah emoji yang tidak relevan, pertimbangkan untuk memberitahu mereka bahawa anda telah menghantar emoji secara tidak sengaja.

Soalan Lazim

Teruskan membaca untuk mendapatkan lebih banyak jawapan bagi soalan yang paling kerap anda tanya mengenai memadam sembang Viber.

Adakah penerima akan mengetahui bahawa saya telah memadamkan mesej?

Ya. Sekiranya anda menghapus mesej, pemberitahuan akan muncul bahawa anda telah menghapus sesuatu. Tetapi untungnya, penerima tidak dapat melihat kandungan mesej itu.

Bolehkah saya memadam mesej dalam kumpulan Viber?

Ya. Yang perlu anda lakukan ialah tekan lama mesej dan ketik ‘Delete’ seperti yang kami lakukan di atas. Sembang kumpulan juga memberi anda pilihan untuk menghapus mesej untuk semua orang.

Hati-hati Apa Yang Anda Taipkan

Untuk mengelakkan situasi yang tidak menyenangkan kerana perlu menghapus mesej dan mengambil risiko bahawa anda tidak akan melakukannya dengan cepat, pastikan anda berfikir dengan teliti semasa menghantar mesej Viber. Walaupun Viber menawarkan pilihan untuk menghapus mesej untuk semua orang dalam perbualan, pemberitahuan bahawa anda telah menghapus mesej itu akan ada dan membuat keadaan berpotensi menjadi canggung.

Kandungan canggung tidak harus hanya dalam format teks. Lebih teruk lagi, anda mungkin akan menghantar gambar yang tidak sesuai yang anda inginkan untuk rakan anda kepada atasan anda. Bos anda akan berada di tempat anda Sembang senaraikan jika mereka menggunakan Viber, jadi risikonya pasti ada.

Memadamkan Mesej di Viber

Sama ada anda memiliki iPhone, iPad, telefon Android, atau tablet Android, penghapusan mesej Viber secara kekal untuk semua orang adalah mungkin. Sangat mudah dilakukan dan intuitif, tetapi perlu diingat bahawa semua orang dalam sembang anda akan mengetahui bahawa anda telah memadamkan mesej, apa sahaja jenisnya.

Pernahkah anda memadam mesej sembang Viber? Adakah ia janggal? Ceritakan pengalaman anda dalam komen di bawah.

Recent Posts