Cara Melihat Semua Transaksi Zelle

Zelle adalah platform yang menawarkan kaedah inovatif untuk membuat pembayaran - semua yang perlu dihantar / diterima wang oleh dua individu adalah akaun Zelle. Pemindahan berlaku hampir seketika, yang merupakan titik penjualan utama perkhidmatan.

Cara Melihat Semua Transaksi Zelle

Seperti halnya setiap platform yang berurusan dengan transaksi wang, anda sebaiknya mengetahui bagaimana semuanya berfungsi dan apa yang perlu anda lakukan untuk memastikan wang anda seaman mungkin. Langkah perlindungan ini bermaksud anda harus melihat semua transaksi Zelle secara berkala untuk memastikan tidak ada pemindahan yang tidak diketahui. Artikel ini menerangkan cara melihat urus niaga Zelle anda, dan ini memberikan beberapa maklumat berguna mengenai mereka. Mari kita mulakan.

Melihat Semua Transaksi Zelle Anda

Dengan Zelle, anda dapat melihat transaksi anda pada bila-bila masa. Walau bagaimanapun, anda tidak dapat melihat transaksi Zelle dalam aplikasi atau laman web. Untuk melihat semua pemindahan anda, anda perlu mengunjungi setiap bank yang anda gunakan dengan Zelle dan melihat urus niaga di sana. Keperluan ini adalah mengapa, sebelum terus menghubungi sokongan, misalnya, aktiviti yang mencurigakan, anda harus selalu log masuk ke akaun bank yang sesuai dan periksa transaksi terlebih dahulu. Dengan cara ini, bukan sahaja anda dapat memastikan bahawa anda tidak hanya melupakan pemindahan, tetapi anda juga dapat mengelakkan daripada berurusan dengan sokongan teknikal Zelle, kerana mereka akan meminta tangkapan skrin transaksi.

Untuk melihat sejarah transaksi Zelle anda, lakukan langkah-langkah berikut:

  1. Buka aplikasi perbankan mudah alih atau akaun dalam talian anda dan log masuk.
  2. Navigasi ke "Hantar Wang dengan Zelle®.”
  3. Klik pada "Aktiviti. "
  4. Di bawah pilihan paparan, pilih "Masa lalu.”

Langkah-langkah di atas memberikan senarai semua transaksi Zelle yang diproses melalui bank tersebut. Ulangi langkah untuk setiap bank yang terlibat dengan akaun anda. Mempunyai testimoni yang konkrit untuk transaksi yang mencurigakan sangat penting.

zelle

Seperti yang anda lihat, sebahagian besarnya, Zelle beroperasi seperti dan menawarkan apa yang dilakukan oleh kebanyakan institusi kewangan. Namun, ini membolehkan anda melakukan pembayaran segera, yang tidak dijamin atau dijamin oleh semua bank. Walaupun Zelle adalah perkhidmatan cemerlang yang membawa sesuatu yang baru ke meja, berhati-hati ketika menggunakannya, dan jangan lupa untuk menjaga keselamatan.

Adakah anda menggunakan Zelle? Adakah bank anda menyokongnya? Jangan ragu untuk mengemukakan sebarang pertanyaan atau berkongsi petua mengenai Zelle di bahagian komen di bawah.

Di mana saya boleh mencari Zelle?

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, titik utama Zelle adalah memungkinkan anda mengirim / menerima pembayaran hampir seketika menggunakan aplikasi yang sederhana dan progresif. Satu-satunya syarat di sini ialah anda dan orang yang berurusan dengan anda berada di Zelle.

Awak boleh menjadi pada Zelle dengan menggunakan bank yang menawarkan Zelle atau menggunakannya sebagai perkhidmatan yang berdiri sendiri. Sebanyak 100 institusi kewangan di seluruh dunia sebenarnya menyokong Zelle - jadi kemungkinan besar bank anda juga. Gunakan aplikasi khusus bank anda untuk mendaftar dengan Zelle dan kemudian pautkan Zelle ke kad debit atau akaun bank anda. Sebaliknya, jika bank anda tidak menawarkan Zelle, anda sentiasa boleh menggunakan aplikasi yang berdiri sendiri dan memautkannya terus ke kad debit anda.

Seberapa pantas?

Baiklah, jadi Zelle agak cepat. Tetapi berapa cepatnya? Oleh kerana dua sifat utamanya, keberkesanan dan kecekapan, adalah tonggak Zelle, pembayaran, dalam kebanyakan kes, seketika. Sebagai alternatif, mereka mengambil masa beberapa minit - tetapi ini sangat jarang berlaku. Secara amnya, ini adalah perkara yang baik, tetapi kelajuan pembayaran diproses semakin menjadi alasan untuk memperhatikan pengesahan di tempat. Periksa tiga kali semua maklumat dan jumlah wang yang terlibat sebelum mengetuk Kirim.

Pastikan anda mengesahkan alamat e-mel dan nombor telefon penerima, bukan hanya untuk kesahan. Zelle menggunakan alamat e-mel dan nombor telefon orang itu untuk mengenal pasti mereka. Sekiranya e-mel dan nombor telefon yang diberikan itu palsu di akaun Zelle mereka, masalah mungkin timbul yang ingin anda hindari.

Berapa Banyak Yang Perlu Saya Bayar?

Sekiranya bank anda menyokong Zelle dan anda ingin mengaksesnya melalui bank, bank yang berkenaan akan menetapkan yuran dan bukannya menggunakan aplikasi yang berdiri sendiri. Yang mengatakan, dengan kebanyakan bank, aplikasi ini gratis - pendaftaran, permintaan pengiriman / penerimaan, dan pengiriman / penerimaan dana. Sudah tentu, periksa yuran sebelum memutuskan untuk menggunakan Zelle melalui institusi kewangan tertentu.

Sebagai alternatif, jika anda memilih untuk menggunakan Zelle sebagai aplikasi yang berdiri sendiri, tidak ada pendaftaran atau biaya pengiriman / penerimaan wang / permintaan yang terlibat.

Berapa Banyak Yang Boleh Saya Hantar?

Jumlah wang yang dapat anda kirim bergantung pada bank / akaun bank / kad yang anda gunakan. Seperti halnya yuran, bank menetapkan had kiriman maksimum. Sekiranya anda menggunakan aplikasi yang berdiri sendiri, lihat penerbit kad debit anda mengenai hadnya.

Bagaimana jika saya menghantar jumlah yang salah atau kepada orang yang salah?

Menurut Zelle, "Pembayaran itu tidak dapat dibatalkan. Setelah pembayaran itu habis, anda tidak dapat mengembalikannya. " Ya, ini bermaksud bahawa tidak ada cara yang dijamin untuk mengembalikan wang anda setelah anda menghantarnya. Satu-satunya cara untuk mendapatkan wang anda adalah dengan menghubungi penerima sebenar dan berharap yang terbaik.

Sebilangan orang tidak bersetuju dengan dasar Zelle ini, tetapi buat masa ini akan tetap seperti ini. Zelle adalah perkhidmatan P2P, dan, seperti kebanyakan perkhidmatan pembayaran P2P, tidak ada jaminan bahawa anda dapat mengambil wang yang anda kirim secara tidak sengaja.

Adakah Saya Dilindungi Terhadap Penipuan, Kecurian, Kerugian, dan Ancaman Lain?

Pertama sekali, dan sebelum perkara lain, Zelle tidak menawarkan program perlindungan untuk melakukan transaksi dengan orang yang tidak anda kenal, sama seperti institusi kewangan lain. Situasi ini bermaksud penggunaan Zelle hanya disarankan untuk orang yang telah melakukan transaksi di luar platform dan dengan orang yang anda kenali secara peribadi.

Oleh itu, sekiranya seseorang yang tidak sah menggunakan Zelle atau akaun bank anda diretas, anda harus dibayar balik oleh penerbit kad debit / bank. Proses ini mungkin memakan masa hingga 10 hari semasa penyiasatan dijalankan, jadi ingatlah bahawa kemungkinan anda tidak akan mendapat akses ke jumlah wang yang dikirim dalam tempoh tersebut. Perkara lain: undang-undang mungkin tidak melindungi anda daripada pembelian atau penipuan yang cacat. Oleh itu, perhatikan dengan teliti sebelum menghantar wang.

urus niaga zelle

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found