Cara Melihat Semua Nombor yang Disekat di Android

Anda menjalani kehidupan yang sibuk. Perkara terakhir yang anda perlukan adalah panggilan jualan, atau lebih buruk lagi, panggilan dari penipu. Tetapi ia boleh berlaku dari semasa ke semasa.

Cara Melihat Semua Nombor yang Disekat di Android

Itulah sebabnya ciri Sekat di telefon anda sangat membantu. Ia menapis panggilan yang tidak diingini tanpa anda harus berhenti seketika untuk menanganinya berulang kali.

Namun, apa yang berlaku sekiranya anda secara tidak sengaja meletakkan nombor telefon yang tidak diketahui pada senarai blok anda?

Nah, ada cara mudah untuk mengetahuinya, dan cara yang mudah untuk mengatasinya.

cara melihat nombor yang disekat pada android

Melihat Nombor yang Disekat dari Aplikasi Telefon / Kenalan

Terdapat beberapa cara untuk melihat senarai Nombor yang Disekat di telefon Android. Setiap UI telefon mungkin mempunyai versi arahan yang sedikit berbeza. Tetapi secara amnya, salah satu kaedah termudah untuk melihat senarai yang disekat anda adalah dengan mengikuti arahan di bawah:

Langkah 1 - Buka Aplikasi Telefon / Kenalan

Pertama, pergi ke Skrin utama telefon anda dan buka aplikasi Telefon anda. Ini biasanya ikon penerima telefon, kecuali jika anda memperibadikannya untuk perkara lain.

Beberapa telefon Android tidak mempunyai aplikasi Telefon yang berasingan. Mengetuk ikon ini secara automatik akan memunculkan senarai Kenalan dengan papan kekunci untuk memanggil keluar di sudut. Itu baik untuk tujuan ini.

Langkah 2 - Pergi ke Tetapan Aplikasi Telefon

Langkah seterusnya adalah pergi ke Tetapan untuk telefon anda. Ini juga berfungsi jika anda berada dalam senarai Kenalan anda.

Cukup ketuk tiga garisan bertumpuk di sudut kanan atas skrin. Ikon Tetapan juga boleh muncul sebagai tiga titik menegak.

Apabila anda mengetuk tiga baris atau titik, anda akan melihat menu lain muncul. Ini adalah menu Tetapan untuk telefon anda. Tatal ke bawah sehingga anda sampai ke pilihan Nombor yang Disekat dan pilih.

Beberapa telefon Android memanggil ciri yang sama dengan Call Blocking atau yang serupa. Ketuk pada senarai yang mengandungi kata Sekat atau beberapa variasinya.

Langkah 3 - Lihat Senarai Nombor yang Disekat Anda

Ini adalah nombor yang disekat pada telefon anda.

Seperti yang anda lihat, anda juga boleh menambahkan nombor ke senarai secara manual dengan mengetuk pilihan Tambah. Anda tidak akan menerima panggilan atau teks dari nombor yang terdapat dalam senarai ini. Tetapi jika anda melihat nombor yang ditambahkan secara tidak sengaja, ada penyelesaian yang mudah untuknya.

Ketuk "X" di sebelah kanan nombor telefon untuk menghapusnya dari senarai Nombor yang disekat atau tekan dan tahan nombor tersebut kemudian pilih Buang di bahagian bawah. Telefon anda mungkin meminta anda mengesahkan penyingkiran blok terlebih dahulu. Sahkan penghapusan dan anda akan mula menerima panggilan dan teks dari nombor itu sekali lagi.

Melihat Nombor yang Disekat dari Aplikasi Teks

Cara lain untuk melihat Nombor yang Disekat adalah melalui aplikasi Teks anda.

Ketuk menu Tetapan di sudut kanan atas skrin. Biasanya dilambangkan sebagai tiga baris atau tiga titik menegak.

Apabila anda membuka menu Tetapan baru, anda akan melihat senarai pilihan.

Sekiranya telefon anda mempunyai Spam Protection, anda mungkin melihat pilihan untuk melihat Spam & Blocked. Klik untuk melihat kemungkinan mesej spam dan nombor telefon yang berkaitan dengannya.

Anda dapat menyelami Nombor yang Disekat dari senarai ini dengan mengetuk ikon Tetapan sekali lagi dan memilih Kenalan yang Disekat.

Sekiranya anda tidak mempunyai ciri Perlindungan Spam, telefon anda mungkin mempunyai pilihan Kenalan yang Disekat. Mengetuknya membawa anda kembali ke halaman yang sama dengan yang anda lihat ketika melihat melalui aplikasi Telefon anda.

Dengan Kuasa Hebat ...

Satu kata terakhir mengenai meletakkan nombor pada Senarai Blok anda:

Kenalan itu tidak dapat menelefon atau menghantar mesej kepada anda, tetapi ia berfungsi dengan baik.

Anda juga tidak boleh memanggil atau menghantar teks kepada mereka.

Sebelum anda memutuskan untuk membuang seseorang dari senarai Nombor yang Disekat itu, fikirkanlah dengan teliti. Adakah anda pasti nombor tersebut termasuk dalam senarai itu?

Menghalau seseorang mungkin merupakan jalan penyelesaian yang mudah buat masa ini. Tetapi anda mungkin akan kehilangan panggilan yang berpotensi penting pada masa akan datang.

Adakah anda pernah menyekat nombor di Android? Adakah anda menggunakan kaedah yang dinyatakan di atas? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Recent Posts