Cara Melihat Pesanan Arkib Anda di Amazon

Apabila anda membuat pesanan di Amazon, pesanan tersebut direkodkan sebagai sebahagian daripada sejarah akaun anda. Ini membolehkan anda mencari pesanan lalu dan pesanan semula item yang anda beli sebelumnya. Walaupun anda tidak dapat menghapus sejarah pesanan anda, anda dapat mengarkibkannya. Mengarkibkan pesanan menyembunyikan pesanan yang lalu, tetapi pesanan masih dilampirkan ke akaun anda.

Sekiranya anda telah mengarkibkan pesanan anda, ada baiknya mengetahui cara melihat pesanan ini sekiranya anda ingin memesan semula sesuatu dari pesanan tersebut. Walau bagaimanapun, Amazon menjadikannya sukar untuk mencari pesanan yang anda arkibkan.

Nasib baik, mencari mereka cukup mudah - anda hanya perlu mengikuti beberapa langkah untuk mendapatkannya. Mari kita lihat bagaimana anda dapat melihat pesanan Amazon yang diarkibkan.

Apakah Pesanan Yang Diarkibkan?

Pesanan yang diarkibkan adalah pesanan yang tidak lagi anda mahu lihat di akaun Amazon anda. Pesanan di Amazon tidak diarkibkan secara automatik sehingga anda harus memindahkannya secara manual. Proses memindahkan pesanan anda sangat mudah dan lurus ke hadapan.

Amazon

Sekiranya anda telah membeli hadiah rahsia untuk seseorang yang juga menggunakan akaun Amazon, anda boleh mengarkibkan pesanan untuk menjadikannya kurang jelas. Sekiranya anda menjalankan perniagaan dan perlu membuang pesanan yang telah anda kumpulkan maklumatnya, ini adalah pilihan untuk anda.

Sekiranya anda membeli item, anda lebih suka tidak melihat orang lain, gunakan pilihan ini untuk menyembunyikan butirannya. Anda juga perlu membuang sejarah carian anda untuk Amazon untuk menjaga kerahsiaan.

Mengarkibkan pesanan di Amazon tidak memadamkan maklumat, hanya memindahkannya ke pembakar belakang. Pengarkiban juga tidak kekal, anda mempunyai pilihan untuk memindahkan pesanan ke dan dari folder arkib sesuka hati.

Cara Menyembunyikan Pesanan Amazon

Sekiranya anda sudah membuat pesanan di Amazon sebelumnya, log masuk ke akaun anda dan pergi ke halaman utama. Terdapat banyak cara untuk menyembunyikan pesanan, tetapi mari kita tetap berpegang pada pesanan yang paling mudah - pengarkiban.

Untuk mengarkibkan pesanan yang lalu, ikuti arahan berikut:

  1. Log masuk ke Amazon.
  2. Klik Pulangan & Pesanan di sudut kanan atas.

  3. Tatal pesanan anda sehingga anda menemui pesanan yang ingin anda arkibkan.
  4. Klik pada Maklumat-maklumat Pesanan di sebelah pesanan yang dimaksudkan.

  5. Klik Pesanan Arkib.

  6. Sahkan dengan mengklik Pesanan Arkib lagi.

Walaupun ini adalah penyelesaian cepat dan sederhana untuk menyembunyikan item yang anda pesan sebelumnya, ada cara lain untuk membuat Amazon memadamkan maklumat akaun anda secara kekal. Terima kasih kepada undang-undang privasi pengguna, syarikat akan memberikan anda maklumat mengenai akaun anda, atau membiarkan anda menghapus beberapa maklumat secara kekal.

Jika tidak, jika anda hanya mahu menyembunyikan pesanan tanpa menghapus maklumat akaun anda, proses ini akan berfungsi untuk anda.

Cara Mencari Pesanan Arkib Anda di Amazon

Jangan risau, pesanan anda yang diarkibkan masih ada. Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, mereka tidak akan pernah hilang, walaupun anda menyahaktifkan akaun Amazon anda.

Untuk mengakses pesanan yang diarkibkan:

  1. Log masuk ke akaun Amazon anda.
  2. Arahkan kursor ke Akaun & Senarai lungsur turun di sudut kanan atas.

  3. Pilih Akaun anda dari menu lungsur.
  4. Klik Pesanan yang diarkibkan di dalam Pilihan pesanan dan membeli-belah subseksyen.

Sekiranya anda ingin memindahkan pesanan anda kembali ke halaman pesanan standard, cukup klik 'Narkibkan Pesanan' di sudut kiri bawah. Tidak perlu mengesahkan ini, setelah anda mengklik pilihan pesanan anda akan kembali ke tempatnya yang betul di tab pesanan.

Cara Menyembunyikan Sejarah Pencarian Amazon Anda

Walaupun kaedah di atas akan mengeluarkan pesanan anda dari senarai ‘pesanan terkini’ anda, sejarah penyemakan imbas anda di Amazon masih akan menunjukkan carian anda, yang memudahkan seseorang mengintip pesanan anda.

Untuk memadam sejarah Amazon anda, log masuk ke akaun anda, kemudian cari pautan ‘Sejarah Penyemakan Imbas’ ke kanan atas halaman utama Amazon. Sekiranya anda menghadapi masalah mencari pautan ini, klik Ctrl + F dan taipkan perkataan 'riwayat penyemakan imbas' untuk mencari frasa di halaman semasa.

Apabila anda mengklik pilihan ini, anda akan melihat senarai carian terbaru. Anda mungkin perlu mengklik ‘Urus Sejarah’ di sudut kanan agar pilihan dropdown muncul. Tekan ‘Remove’ dari paparan untuk setiap item yang ingin anda alih keluar dari sejarah carian.

Anda juga boleh mematikan ‘Sejarah Penyemakan Imbas’ dengan menukar beralih dari oren ke kelabu.

Soalan Lazim

Walaupun membuat pesanan di Amazon sangat mudah, mungkin lebih sukar untuk mencari lebih banyak maklumat mengenai pesanan tersebut. Itulah sebabnya kami menyertakan jawapan untuk lebih banyak soalan anda di sini!

Saya tidak melihat butang Pesanan Arkib. Di mana?

Sebilangan besar pembaca kami menunjukkan bahawa mereka tidak melihat pilihan untuk Arkib Pesanan semasa mengikuti langkah-langkah di atas, walaupun kami mengujinya dan melihatnya, ada yang lain mungkin salah dengan akaun anda. Nasib baik, salah seorang pembaca kami memberikan tip berguna ini: taip Pesanan Arkib ke bar carian dan ia akan muncul! U003cbru003eu003cbru003eDari laman utama Amazon, ketik 'Pesanan Arkib' di bar carian di bahagian atas (bar carian yang sama yang anda gunakan untuk membeli produk). Halaman baru akan muncul dengan pautan hiper biru yang bertuliskan 'Pesanan Arkib Anda.' Klik di sini.

Apa yang boleh saya lakukan jika tidak ada Pesanan yang Diarkibkan?

Sekiranya anda mencari pesanan yang tidak muncul di skrin Diarkibkan, anda harus mencari semua pesanan anda untuknya. Cukup klik ‘Lihat semua pesanan.’ Pilihan ini muncul di tengah-tengah skrin ketika tidak ada pesanan yang muncul.u003cbru003eu003cbru003eKemudian, gunakan kotak lungsur di kiri atas untuk beralih antara tahun. Sempitkan senarai menggunakan fungsi ini untuk menavigasi dengan cepat ke pesanan yang anda cari. Walaupun memerlukan beberapa pengguliran, ini adalah kaedah lain untuk mencari pesanan yang anda buat semasa sejarah akaun Amazon anda.

Pemikiran Akhir

Mengarkibkan pesanan anda secara amnya adalah kaedah terbaik untuk menyembunyikan pesanan dari orang lain yang mempunyai akses ke akaun Amazon anda. Walau bagaimanapun, penting untuk diingat bahawa pesanan ini masih boleh diakses.

Bergantung pada apa yang anda pesan, anda sentiasa boleh membuat akaun sekunder untuk menjaga privasi. Walaupun begitu, ini memerlukan keahlian Perdana yang lain jika anda ingin mengekalkan faedahnya. Kaedah terbaik untuk merahsiakan maklumat ini adalah dengan mengeluarkan sesiapa sahaja dari akaun Perdana anda yang anda tidak mahu akses kepada pesanan anda.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found