Cara Melihat Berapa Kali Aplikasi Dimuat turun

Dengan berjuta-juta aplikasi yang tersedia hari ini, sukar untuk menapis aplikasi yang berguna untuk kita. Contohnya, jika anda ingin memuat turun aplikasi kecergasan, anda akan menemui banyak aplikasi dalam talian yang pasti membingungkan anda.

Cara Melihat Berapa Kali Aplikasi Dimuat turun

Jumlah muat turun aplikasi menjadi metrik penting dalam senario seperti itu. Ini adalah kaedah terbaik untuk mengetahui betapa popularnya aplikasi tertentu. Juga, jika anda seorang pembangun aplikasi, sebaiknya lihat bagaimana prestasi aplikasi serupa di wilayah sasaran pilihan anda.

Mari lihat cara mencari jumlah muat turun aplikasi.

Statistik Muat turun Aplikasi di Google Play Store

Nasib baik untuk pencipta aplikasi, mendapatkan data muat turun aplikasi anda berjalan lancar. Google mendorong pencipta dan memberikan analitik yang paling terperinci sehingga anda dapat memahami apa yang berfungsi dan apa yang tidak.

Ini adalah langkah-langkah yang perlu anda ikuti untuk mengetahui berapa kali aplikasi dimuat turun. Ingat, anda tidak dapat memeriksa data muat turun untuk aplikasi yang belum anda buat dengan kaedah ini.

berapa banyak muat turun aplikasi
  1. Log masuk ke anda Google Play konsol
  2. Anda sekarang akan berada di halaman papan pemuka aplikasi anda. Di sudut kanan atas halaman, pilih Seumur hidup pilihan.
  3. Anda akan menemui semua butiran di halaman ini. Statistik adalah seumur hidup aplikasi anda, yang bermaksud data yang disajikan meliputi masa dari saat aplikasi pertama kali dilancarkan hingga tanggal yang Anda periksa. Anda dapat melihat pelbagai metrik, termasuk Pemasangan oleh pengguna, Nyahpasang oleh pengguna, Penilaian purata, Ranap & ANR, antara lain.
  4. Sekiranya anda ingin mendapatkan yang lebih spesifik, pergi ke kad kategori tertentu, dan anda akan mendapat pilihan Laporan Eksport di bahagian bawah kanan. Mengklik pilihan ini akan menunjukkan lebih banyak butiran dalam kategori masing-masing.

Tetapi Saya Bukan Pembuat Aplikasi, Jadi Apa Yang Perlu Saya Lakukan?

Sekiranya anda bukan pencipta aplikasi dan masih ingin mengetahui jumlah muat turun untuk aplikasi tertentu, Google tidak akan membantu anda. Tidak ada cara rasmi untuk melihat jumlah muat turun aplikasi yang tepat kecuali anda menggunakan sumber luaran.

Google Play, bagaimanapun, memberikan jumlah unduhan untuk setiap aplikasi yang tersedia di kedai. Lancarkan aplikasi kedai dari telefon pintar anda dan cari aplikasi yang ingin anda periksa.

Ketuk padanya ketika ia muncul di hasil carian, dan itu akan membawa anda ke halaman muat turun. Jumlah muat turun akan berada di atas butang Pasang dan bersebelahan dengan ukuran dan peringkat umur aplikasi.

Sensor Tower adalah sumber luaran yang boleh anda gunakan untuk memeriksa berapa kali aplikasi dimuat turun. Ini adalah platform percuma yang mengaku mempunyai data yang tepat, tetapi malangnya, tuntutan ini tidak dapat disahkan. Walau bagaimanapun, kejayaan platform ini mendorong seseorang untuk mempercayai bahawa data mereka tidak terlalu jelas.

Catatan: Perhatikan ikon di sebelah nama aplikasi dalam tangkapan skrin di atas. Mereka yang mempunyai ikon Android adalah milik Google Play Store sementara yang mempunyai ikon Apple adalah aplikasi yang boleh anda muat turun di Apple App Store.

Untuk mengetahui jumlah muat turun menggunakan Sensor Tower, pertama sekali anda harus membuat profil percuma menggunakan alamat e-mel anda. Setelah melakukannya, anda boleh log masuk ke laman desktop Sensor Tower. Pada menu atas, klik pada Produk pilihan. Sekarang, pilih Analisis Aplikasi dari menu tarik-turun.

Anda kini boleh mencari aplikasi di bar carian di sudut kanan atas halaman. Berikut adalah tangkapan skrin Menara Sensor yang menunjukkan data untuk HBO SEKARANG.

lihat berapa banyak muat turun aplikasi

Seperti yang anda lihat, bukan sahaja perincian pendapatan disebutkan dan menjadi pusat, tetapi anda juga dapat melihat jumlah muat turun di bawah bar carian. Jumlah pendapatan untuk aplikasi berada di sebelahnya.

Sensor Tower menawarkan lebih banyak butiran, tetapi anda perlu membeli langganan untuk mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai aplikasi tertentu.

Bagaimana dengan App Store?

Seperti Google, Apple tidak membuat datanya, termasuk jumlah muat turun untuk aplikasi tertentu, tersedia. Sekiranya anda seorang pembangun dan ingin mengetahui statistik terperinci, kami mengesyorkan anda menggunakan Analisis Aplikasi rasmi.

Ini adalah platform hebat yang membolehkan pengguna meneliti setiap sedikit data mengenai aplikasinya. Senarai tersebut merangkumi muat turun pengguna, penglibatan, rujukan web dan aplikasi, kadar kerosakan, antara lain.

Sama seperti Play Store, anda boleh menggunakan Sensor Tower untuk mendapatkan maklumat mengenai jumlah muat turun, tetapi kami mengesyorkan agar tidak berlaku. Sekiranya anda seorang pembangun, anda perlu mendapatkan maklumat terus dari mulut kuda.

Malangnya, App Store tidak menunjukkan anggaran muat turun seperti yang dilakukan Google Play Store.

Kebenaran ada di luar sana

Sekiranya anda seorang pembangun dan ingin mengetahui bagaimana prestasi aplikasi anda, anda boleh menggunakan konsol Google Play atau Analisis Aplikasi untuk Android dan iOS.

Namun, jika anda bukan pembangun dan ingin mengetahui statistik terperinci aplikasi, kami mengesyorkan anda menggunakan platform percuma seperti Sensor Tower. Tetapi ingat bahawa tidak semua data mereka tersedia secara bebas, dan anda mungkin perlu membayar jika anda mahukan sedikit maklumat tertentu.

Sekiranya anda mengetahui apa-apa petua atau trik untuk mendapatkan akses ke data muat turun aplikasi, sila kongsikannya dengan komuniti Alphr.

Recent Posts