Cara Melihat Fail Tersembunyi di Mac Catalina, Mojave, & Banyak Lagi

Keselamatan adalah sebab utama beberapa fail tersembunyi di Mac anda. Lebih-lebih lagi, data teras perlu tetap utuh agar sistem dapat berjalan dengan lancar. Sama seperti resolusi paparan luaran yang serasi namun tersembunyi di Mac, fail OS teras juga tidak dapat dilihat secara lalai. Secara semula jadi, fail perkhidmatan aplikasi yang dipasang, fail sistem, cache, log, dan pilihan tersembunyi.

Cara Melihat Fail Tersembunyi di Mac Catalina, Mojave, & Banyak Lagi

Tidak perlu dikatakan, menghapus fail sistem secara tidak sengaja boleh membahayakan OS, jadi mengapa anda ingin mendedahkan fail yang tersembunyi? Mengakses fail ini membolehkan anda menghapus data yang tersisa dari aplikasi yang telah anda hapus. Anda boleh membersihkan cache, penanda halaman penyemak imbas sandaran, dan menyelesaikan masalah aplikasi.

Terdapat beberapa cara untuk melihat fail tersembunyi di Mac anda. Artikel ini memberi anda panduan ringkas untuk masing-masing, dengan andaian anda menggunakan macOS Mojave.

Pilihan # 1: Gunakan Mac OS X Finder

Finder boleh dikatakan kaedah terpantas dan termudah untuk melihat fail tersembunyi. Selain macOS Catalina, ia juga berfungsi pada Mojave dan kebanyakan lelaran OS yang baru-baru ini.

 1. Buka "Pencari" dan arahkan ke "anda"Macintosh HD " folder. Terdapat dua cara untuk mencarinya.

  Kaedah 1: Klik "Pergi" kemudian "Komputer."

  Kaedah 2: Klik "[Nama Anda di sini] [Jenis Mac Anda di sini]" di lajur kiri di bawah "Lokasi", seperti "Steve's Macbook Pro.

 2. Setelah masuk ke dalam folder yang betul, tekan "Perintah + shift + noktah" pada papan kekunci anda untuk menjadikan fail tersembunyi kelihatan. Sekiranya anda ingin menyembunyikan fail sekali lagi, tekan kekunci sekali lagi, dan fail tersebut hilang.

Caranya juga berfungsi untuk folder aplikasi dan Dokumen. Sekiranya anda ingin mengakses fail Perpustakaan secara langsung, tahan kekunci Alt sebelum memilih "Pergi" menu.

Perkara yang Perlu Diingat

Setelah mendedahkan fail, anda desktop mungkin berantakan dengan pelbagai fail sistem dan beberapa dokumen yang disimpan secara automatik. Berita baiknya ialah anda boleh tersandung pada fail yang anda fikir akan hilang dengan baik sekiranya Mac anda terhempas.

Jangan lupa menyembunyikan fail sekali lagi setelah anda selesai untuk mengelakkan kekacauan sistem secara tidak sengaja.

Pilihan # 2: Gunakan Terminal

Anda boleh menggunakan arahan arahan di Terminal Mac untuk mengendalikan sistem secara langsung. Beberapa pengguna merasa sedikit terintimidasi oleh Terminal, tetapi tidak begitu menakutkan seperti yang dilihat. Menjalankan skrip adalah mudah, dan anda dapat mengurungkan tindakan dengan cepat. Juga, jika anda memasukkan sesuatu yang salah, perintah itu tidak akan dilaksanakan.

 1. Tekan "Perintah + ruang," kemudian taip "Ter" tanpa petikan dalam Pencarian Spotlight. Tekan "Kembali" atau pilih "Terminal" dari senarai.

 2. Setelah masuk, masukkan skrip berikut (mengikut urutan, tanpa tanda kutip) ke dalam baris arahan:

  lalai menulis com.apple.Finder AppleShowAllFiles BENAR

  killall Finder

 3. Untuk menyembunyikan fail setelah selesai, ikuti skrip di atas, kecuali ganti "BENAR" dengan "SALAH" dan tekan Enter.

Trik yang kemas

Dengan Finder atau Terminal, anda pada dasarnya melakukan perkara yang sama. Walau bagaimanapun, Terminal agak unggul kerana ia membolehkan anda menyembunyikan folder dan fail tertentu.

Jalankan Terminal dan taip chflag tersembunyi di baris arahan, kemudian tekan Space. Ambil fail atau folder yang ingin anda sembunyikan dan lepaskan ke tetingkap Terminal untuk mendedahkan jalannya. Untuk menyembunyikannya, tekan Return.

lihat fail tersembunyi di mac

Untuk mendedahkan fail dan folder yang telah anda sembunyikan, gunakan chflags tidak tersembunyi arahan dan bukannya chflag tersembunyi. Walaupun begitu, perintah ini bukan rahsia. Ada kemungkinan orang lain akan mendedahkan fail anda menggunakan helah yang sama, sebab itulah sebilangan pengguna lebih suka aplikasi pihak ketiga.

Pilihan # 3: Gunakan Perisian Pengurusan Fail

Sekiranya atas sebab tertentu, anda tidak merasa selesa dengan menggunakan Terminal atau Finder, terdapat aplikasi pihak ketiga yang menjadikan keseluruhan prosesnya cukup mudah. Untuk artikel ini, Forklift dan DCommander dipilih kerana berjalan seperti aplikasi asli.

DCommander

DCommander berfungsi pada MacOS X 10.10 atau lebih tinggi, dan ia dirancang untuk menjadi pengurus fail yang merangkumi semua. Ia mempunyai antara muka dwi-panel, menjadikan fail bergerak mudah dan membolehkan anda mengawasi sumber dan tujuan fail.

Aplikasi ini mempunyai Tunjukkan Fail Sistem butang di bar alat, tetapi anda perlu mengaktifkannya secara manual. Aplikasi ini juga menawarkan beberapa ciri canggih untuk pengguna tenaga, dan semuanya dikemas dengan kemas ke dalam tab intuitif dan tetingkap pop timbul.

Forklift

Sekiranya anda hanya pengguna biasa, Forklift mungkin merupakan pilihan terbaik anda. Aplikasi ini kelihatan dan berfungsi serupa dengan Mac's Finder, jadi mungkin lebih mudah bagi anda untuk mengurus dan mendedahkan fail dan folder.

Untuk melihat fail tersembunyi, pilih Lihat, " kemudian "Melihat Pilihan" di bahagian bawah menu. Tandakan kotak di hadapan "Tunjukkan fail tersembunyi" pilihan, dan anda boleh pergi. Seperti DCommander, Forklift mempunyai antara muka dwi-panel dan membolehkan pengurusan fail lanjutan seperti memindahkan antara pelayan dan aplikasi.

Sebenarnya, anda tidak memerlukan perisian pihak ketiga jika anda ingin mendedahkan fail untuk pembaikan cepat. Sama ada anda memilih aplikasi pihak ketiga atau perisian asli, anda harus berhati-hati dan mengelakkan gangguan pada fail sistem. Ingat, ada cara lain untuk membersihkan cache atau membuat sandaran di Mac anda tanpa mendedahkan fail penting.

Dan sekali lagi, sekiranya anda memilih untuk melihat fail tersembunyi, penting untuk menyembunyikannya semula setelah anda selesai.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found