Cara Melihat Berapa Jam Anda Bermain di Steam

Sebagai platform permainan terbesar dalam industri, Steam membolehkan anda membeli dan bermain hampir setiap permainan yang dibuat dalam sejarah baru-baru ini - dan kemudian beberapa. Sama ada anda mencari sekuel terbaru francais tiga-A, bernilai berbilion-bilion dolar atau permainan indie berasaskan teks yang ringkas, anda pasti akan menemui mereka di Steam.

Cara Melihat Berapa Jam Anda Bermain di Steam

Dengan semua permainan yang dibeli tersedia untuk dimuat turun dari Steam, lebih mudah daripada mula bermain. Dan itu menimbulkan satu lagi persoalan penting. Berapa banyak masa yang anda habiskan untuk bermain permainan?

Syukurlah, Steam membolehkan anda memeriksa statistik itu.

Memeriksa Masa Permainan

Untuk dapat memainkan permainan yang anda beli di Steam, anda perlu terlebih dahulu memasang aplikasi desktop mereka. Tersedia untuk Windows, MacOS, dan Linux, berfungsi sebagai klien untuk memuat turun dan memasang permainan yang telah anda beli. Setelah anda memasangnya, buka dan log masuk dengan kelayakan akaun Steam anda.

Untuk memeriksa berapa banyak masa yang anda habiskan untuk bermain permainan di Steam, ikuti langkah berikut:

 1. Buka aplikasi desktop Steam.

 2. Arahkan penunjuk tetikus ke pautan "Perpustakaan" yang ditulis dengan huruf besar.

 3. Menu konteks akan muncul.

 4. Klik "Rumah" dari menu konteks.

 5. Di menu di sebelah kiri, anda akan melihat senarai permainan anda.

 6. Klik pada tajuk permainan untuk membuka di skrin utama.

 7. Sekiranya anda sudah memainkan permainan itu, anda seharusnya dapat melihat kategori "Waktu Main", tepat di bawah tajuk permainan.

Sekiranya anda ingin melihat jumlah masa yang dimainkan di Steam, anda perlu mengklik setiap permainan dan menambah masa anda sendiri. Dan jika anda tidak merasakan cara yang terbaik, anda boleh mendapatkan penyelesaian di bahagian seterusnya.

wap

Jumlah Masa

Oleh kerana Steam tidak menunjukkan jumlah masa yang dihabiskan untuk semua permainan anda, anda boleh menggunakan laman web pihak ketiga untuk mendapatkan maklumat tersebut.

Tetapi, sebelum anda meneruskan, pastikan tetapan profil anda di Steam membenarkan perkhidmatan ini mengumpulkan dan memaparkan maklumat permainan. Ini bermaksud mempunyai butiran Profil dan Permainan anda untuk umum. Begini caranya:

 1. Buka aplikasi Steam.

 2. Arahkan penunjuk tetikus ke atas nama pengguna anda yang terdapat dalam huruf besar, yang terletak di sebelah kiri pautan "Komuniti".

 3. Menu konteks akan muncul.

 4. Klik "Profil" dari menu konteks.

 5. Klik "Edit Profil" di sebelah kanan gambar profil anda.

 6. Klik "Tetapan Privasi Saya" dari menu di sebelah kanan.

 7. Tetapkan "Profil Saya" ke Umum.

 8. Tetapkan "Perincian permainan" ke Umum.

Perubahan yang baru anda buat disimpan secara automatik, jadi tidak perlu mengklik butang "Simpan". Sudah tentu, anda mungkin tidak merasa selesa membiarkan maklumat anda tersedia untuk dilihat oleh sesiapa sahaja. Setelah selesai memeriksa jumlah masa anda, ikuti langkah di atas untuk mengubahnya menjadi "Sahabat Sahaja" atau "Peribadi".

Dengan perincian profil dan permainan anda ke status Umum, anda boleh terus ke laman web pihak ketiga untuk memeriksa jumlah masa anda. Contohnya, anda boleh mengunjungi SteamGauge atau SteamTime. Setelah sampai di sana, yang perlu anda lakukan ialah memasukkan ID pengguna Steam anda di bidang yang diperlukan dan tekan Enter pada papan kekunci anda.

SteamGauge memberikan gambaran terperinci mengenai semua maklumat yang tersedia dari profil anda. Selain semua itu, menarik untuk melihat gambaran keseluruhan satu ayat di sebelah gambar profil anda. Sebagai contoh, ia mungkin kelihatan seperti ini: "Selama dua tahun terakhir, anda menghabiskan 100 jam untuk memainkan pilihan ini, yang merangkumi 10 item, bernilai $ 100.00, dan memerlukan 100.0 GB."

jam di stim

Walaupun SteamGauge memfokuskan pada perinciannya, tujuan SteamTime adalah untuk memalukan anda kerana membuang banyak masa dalam permainan. Di samping jumlah masa bermain anda dan Hall of Shame di bawahnya, ia juga memberikan nombor pada tiga kategori berikut: permainan yang anda miliki, rakan di Steam, dan bertahun-tahun sejak pertama kali anda mendaftar.

Sukatan Berguna

Oleh kerana permainan adalah bentuk hiburan yang cukup menarik, perlu diketahui berapa banyak masa yang anda habiskan untuk bermain. Ini dapat membantu anda membanggakannya atau membuat anda tertanya-tanya sama ada anda boleh menghabiskan masa itu untuk perkara menarik.

Berapa lama masa yang anda habiskan untuk bermain permainan Steam? Adakah anda merasa berguna untuk memiliki pengetahuan ini? Sila kongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found