Cara Melihat Catatan Yang Disukai Sebelumnya di Instagram

Berapa kali anda mengetuk dua kali pada catatan Instagram dan melihat hati kecil muncul di skrin? Anda mungkin salah satu daripada orang-orang yang murah hati dengan suka mereka, dan yang lain hanya memberikan kasih sayang kepada beberapa siaran.

Cara Melihat Catatan Yang Disukai Sebelumnya di Instagram

Walau apa pun, Instagram mengingati suka yang telah anda keluarkan dan membolehkan anda melihatnya semula bila-bila masa yang anda mahukan. Mungkin pada awalnya anda menyukai siaran dan sekarang anda mahu kembali dan memberikan komen yang bernas.

Atau mungkin anda ingin mencabut beberapa suka dari masa lalu yang tidak sesuai dengan anda lagi. Ini adalah proses yang mudah, dan kami akan membimbing anda melaluinya.

Cara Melihat Posting Sendiri yang Pernah Disukai Dari Aplikasi iPhone Instagram

Sekiranya anda pengguna iPhone, mengetuk jalan ke pos yang disukai sebelumnya adalah pantas dan mudah. Adakah terdapat catatan yang anda sukai tetapi tidak sempat membaca kapsyen panjang di bawahnya? Tidak ada masalah, ikuti langkah-langkah ini untuk mencapainya lagi:

 1. Lancarkan aplikasi Instagram di iPhone anda.

 2. Ketik gambar profil anda. Ia terletak di sudut kanan bawah skrin.

 3. Sekarang, ketik tiga garis mendatar di sudut kanan atas skrin.

 4. Pilih "Tetapan" dan kemudian "Akaun".

 5. Tatal ke bawah dan pilih "Catatan yang Anda Suka."

Anda boleh pergi ke profil orang itu, menatal dan menatal sehingga anda menemui siaran yang dimaksudkan, dan membaca kapsyen, tetapi kaedah ini lebih cepat.

Juga, ingat bahawa Instagram hanya menyimpan 300 siaran terakhir yang anda sukai. Bagi sebilangan orang, itu mungkin beberapa hari yang disukai. Bagi yang lain, ia mungkin lebih lama daripada itu.

Cara Melihat Posting Sendiri yang Pernah Disukai Dari Aplikasi Android Instagram

Terdapat banyak sebab mengapa anda ingin menyemak catatan yang anda sukai sebelumnya. Maklumat tersebut mungkin mengandungi maklumat berguna seperti pengumuman dan jadual penting.

Mungkin anda mahu kembali dan membaca semua komen yang masuk kerana mereka memberikan pertunangan yang bermakna. Walau apa pun keadaannya, jika anda pengguna Android, berikut adalah cara anda dapat melihat siaran yang anda sukai pada masa lalu:

 1. Buka aplikasi Instagram pada peranti Android anda.

 2. Pergi ke profil anda dan kemudian ketik tiga garis mendatar di sudut kanan atas.

 3. Ketuk "Tetapan" dan kemudian "Akaun".

 4. Di bahagian bawah halaman, anda akan mendapat pilihan "Pos yang Anda Suka".

Anda akan melihat senarai catatan yang disukai sebelumnya. Sekali lagi, ingat bahawa anda hanya mempunyai akses kepada 300 siaran yang disukai sebelumnya, jadi jika anda mencari siaran yang lebih tua dari itu, anda tidak bernasib baik.

Bolehkah Saya Melihat Catatan Saya yang Disukai Sebelum Ini dari PC?

Memeriksa Instagram pada PC mempunyai faedahnya. Anda mungkin tidak dapat menyiarkan gambar, video, dan cerita, tetapi anda dapat mengikuti apa yang diposkan oleh orang yang anda ikuti.

Namun, ada batasan lain juga. Walaupun anda boleh menyukai siaran di Instagram untuk web, anda tidak dapat menyemak siaran yang anda sukai pada masa lalu. Ciri ini tidak ada jika anda menggunakan Instagram melalui penyemak imbas.

Itulah had lain yang dikenakan oleh Instagram kepada penggunanya, dan hanya dapat melihat 300 siaran yang disukai dalam aplikasinya. Juga, jika anda tertanya-tanya sama ada anda dapat melihat komen yang anda buat sebelumnya, jawapannya adalah tidak.

Cara Melihat Posting Orang Lain Yang Disukai Sebelumnya Dari Aplikasi iPhone Instagram

Sudah menjadi fitrah manusia untuk bertanya-tanya apa yang rakan kita lakukan dan apa yang mereka sukai. Kadang-kadang, anda mungkin ingin melihat sama ada rakan baik anda menyukai siaran yang sama dengan anda. Malangnya, anda tidak dapat menjejaki suka orang lain di Instagram lagi.

Fungsi ini tersedia hingga 2019, ketika Instagram memutuskan untuk menghapusnya, menjelaskan bahawa mereka ingin melindungi privasi pengguna. Walaupun banyak yang menyambut perubahan ini, yang lain, seperti ibu bapa kanak-kanak di bawah umur yang ingin mengikuti aktiviti mereka, tidak melakukannya.

Oleh itu, adakah pilihan untuk orang yang ingin melihat siaran yang disukai orang lain sebelum ini? Ada yang bergantung pada aplikasi pelacak pihak ketiga, tetapi aplikasi tersebut tidak sah atau biasanya sangat tepat.

Ada pilihan, tetapi ia mempunyai batasan dan boleh memakan masa yang lama. Katakan anda ingin melihat sama ada orang yang anda ikuti menyukai siaran tertentu. Inilah yang boleh anda lakukan sekiranya anda pengguna iPhone:

 1. Buka aplikasi dan cari halaman profil orang yang suka anda mahu lihat.

 2. Ketuk bahagian "Mengikuti" pada profil mereka.

 3. Pilih jumlah yang mereka ikuti.

 4. Semak imbas siaran, dan jika orang yang suka yang ingin anda lihat menyukai pos tertentu, namanya akan dipaparkan di bawah siaran tersebut.

Seperti disebutkan, ini dapat memakan waktu dan hanya akan berfungsi jika Anda mencari sesuatu yang spesifik. Seseorang mungkin menyukai semua siaran seseorang yang mereka ikuti, tetapi mereka mungkin juga menyukai satu siaran.

Cara Melihat Posting Orang Lain Yang Disukai Sebelumnya Dari Aplikasi Android Instagram

Aplikasi mudah alih Instagram berfungsi dengan cara yang sama pada sistem operasi iOS seperti yang berlaku pada Android. Oleh itu, menyemak siaran yang disukai orang lain sama sekali tidak berkesan seperti untuk pengguna iPhone.

Sekiranya anda ingin mencari kesukaan seseorang di Instagram semasa menggunakan peranti Android, inilah yang anda lakukan:

 1. Lancarkan Instagram dan cari akaun yang ingin anda selidiki.

 2. Kemudian, ketik bahagian "Mengikuti" mereka dan pilih orang yang mereka ikuti dari senarai.

 3. Pilih siaran dari suapan akaun yang anda rasa mungkin disukai.

 4. Sekiranya ada, nama mereka akan dipaparkan tepat di bawah siaran.

Anda mungkin melihat sesuatu seperti "Disukai oleh John Smith dan 10,000 yang lain." Dan itu akan muncul di bawah setiap siaran yang anda lihat dan pernah disukai oleh mereka sebelumnya.

Cara Melihat Posting Orang Lain yang Pernah Disukai di Instagram di PC

Anda dapat melihat suka orang lain di Instagram dengan cara yang sama seperti yang anda lakukan di aplikasi mudah alih. Anda masih tidak dapat melihat senarai semua catatan yang disukai sebelumnya.

Walau bagaimanapun, anda boleh menyemak catatan tertentu dan melihat apakah mereka menyukainya. Sebagai contoh, jika semua yang anda mahukan adalah untuk melihat sama ada orang yang anda ikuti menyukai siaran yang sama dengan anda, nama mereka akan berada tepat di bawah siaran tersebut.

Namun, jika lebih daripada satu orang menyukai siaran yang sama dengan anda, anda perlu mengetuk senarai "suka" untuk melihat apakah nama mereka juga ada. Tetapi jika anda ingin meneroka beberapa catatan yang pernah disukai orang lain, inilah yang harus anda lakukan:

 1. Pergi ke Instagram.com melalui penyemak imbas dan pergi ke halaman profil orang yang suka yang anda mahu lihat.
 2. Klik pada tab “Mengikuti” untuk melihat senarai akaun yang mereka ikuti.

 3. Pilih akaun dan kemudian semak siaran untuk melihat apakah namanya muncul di bawah catatan tertentu.

Sekali lagi, ini mungkin kaedah yang tidak cekap tetapi dapat mencapai hasil dalam situasi tertentu.

Ikuti Dengan Suka Instagram

Secara keseluruhan, terdapat batasan yang ketara ketika memeriksa catatan yang disukai sebelumnya di Instagram. Untuk profil anda, anda dapat melihat 300 catatan terakhir yang disukai, dan hanya itu. Selain itu, anda tidak dapat mengakses ciri ini melalui web.

Apabila ada siaran yang disukai orang lain, keadaannya lebih rumit. Anda tidak mempunyai akses ke semua suka seperti yang anda lakukan pada masa lalu, dan mereka juga tidak dapat melihat kesukaan anda. Apa yang boleh anda lakukan ialah memeriksa sama ada mereka menyukai siaran tertentu dan memperhatikan apa yang mereka minati dengan cara itu.

Adakah anda sering memeriksa siaran yang pernah anda sukai? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found