Cara Melihat Jam Anda Ditonton di YouTube

YouTube, platform perkongsian video yang paling popular, memuat naik 300 jam video setiap minit. Kandungan bernilai 12 setengah hari yang dimuat naik setiap minit! Dengan jumlah yang banyak untuk ditonton, anda pasti akan mencari berjam-jam video mengenai topik yang anda gemari.

Cara Melihat Jam Anda Ditonton di YouTube

Memandangkan YouTube bukan satu-satunya perkara yang anda lalui dalam hidup anda, ada baiknya anda mengetahui berapa banyak masa yang anda habiskan untuk meneliti kandungan. Terima kasih kepada ciri bernama "Waktu ditonton", sekarang anda dapat melakukannya.

Meskipun tersedia di aplikasi YouTube untuk smartphone Android dan iOS, fitur ini tidak dapat diakses melalui versi aplikasi di tablet Anda. Selain itu, Time Watched juga tidak terdapat di versi web platform. Dan, pada ketika ini, tidak pasti sama ada ia akan diaktifkan.

Sebelum meneruskan, pastikan anda mempunyai kemas kini terbaru aplikasi YouTube di telefon pintar anda, sama ada anda menggunakan aplikasi iOS atau Android.

Periksa Masa

Untuk melihat berapa banyak masa yang anda habiskan untuk video YouTube, ikuti tiga langkah berikut:

  1. Buka aplikasi YouTube pada telefon pintar anda.

  2. Ketuk ikon "Akaun" dengan gambar profil anda di sudut kanan atas.

  3. Ketik "Masa ditonton".

Di sini anda dapat melihat masa tonton anda untuk hari ini, semalam, dan tujuh hari terakhir. Statistik lain yang cukup berguna ialah purata harian anda, yang boleh menjadi petunjuk sama ada anda menghabiskan terlalu banyak masa menonton YouTube setiap hari.

Harap diingat, bahawa jika Anda menggunakan YouTube Music atau YouTube TV, waktu ini tidak akan diperhitungkan dalam fitur "Time Watched". Selain had ini, masa tontonan dikira dari semua produk YouTube lain yang telah anda gunakan untuk mengakses kandungan video.

Perkara yang Perlu Diperhatikan

Untuk membolehkan YouTube mengira masa tontonan anda, anda mesti log masuk ke akaun anda. Dengan begitu, semua yang anda tonton disimpan dalam Sejarah Tontonan anda, yang merupakan pangkalan data utama untuk ciri Time Watched. Sekiranya anda memadam video dari sejarah tontonan anda, video tidak akan dikira dalam masa tontonan anda.

Juga, sebarang paparan yang dirakam dalam mod Penyamaran Chrome, atau ciri serupa di penyemak imbas lain, tidak akan dikira. Trafik itu tidak didaftarkan ke sejarah tontonan anda kerana keselamatan privasi yang disediakan oleh mod tersebut.

Satu perkara yang perlu dipertimbangkan ketika menggunakan fitur ini, adalah pilihan Mainan Autop YouTube yang secara automatik memainkan video demi video. Sekiranya anda menghidupkannya dan membiarkan YouTube dimainkan semasa anda tidak menonton video, semua itu akan disertakan dalam keseluruhan masa tontonan anda juga.

Google juga menunjukkan bahawa ada masalah yang diketahui ada dalam ciri ini. Ini mempengaruhi masa yang ditonton di komputer anda, yang tidak dilaporkan dengan tepat di Time Watched.

Youtube

Lebih Banyak Pilihan

Selain statistik yang dinyatakan di atas, ciri ini juga mendapat beberapa alat lain yang dapat membantu anda mengoptimumkan masa tontonan anda.

Ingatkan Saya untuk Beristirahat

Pilihan ini membolehkan anda menetapkan peringatan yang akan muncul semasa menonton video. Untuk mengingatkan anda untuk berehat sebentar. Apabila tiba masanya, video akan menjeda anda secara automatik.

Sudah tentu, ini tidak akan memaksa anda untuk berhenti menonton YouTube, kerana itu tidak akan menjadi kepentingan platform. Oleh kerana peringatan tersebut muncul dalam bentuk pemberitahuan, peringatan tersebut akan hilang ketika anda menolaknya atau hanya meneruskan pemutaran video.

Fungsi ini menggunakan pemasa yang menghitung waktu hanya ketika menonton YouTube di telefon pintar anda. Sekiranya anda menjeda atau menutup video, ia juga akan menghentikan pemasa juga. Pada gilirannya, pemasa diset semula setiap kali anda menutup aplikasi YouTube, log keluar, menukar peranti, atau menjeda video selama lebih dari 30 minit. Pemasa tidak berfungsi untuk video luar talian, begitu juga ketika anda menghantar dari telefon pintar ke peranti lain.

Ingatkan Saya Semasa Waktu Tidur

Fungsi ini membolehkan anda memilih waktu yang tepat ketika anda ingin diingatkan untuk berhenti menonton video dan tidur. Setelah anda menukar tetapan ke posisi "aktif", anda akan diminta untuk memilih waktu mula dan akhir untuk peringatan. Setelah memberitahu anda, anda mempunyai pilihan untuk menangguhkan peringatan (selama 10 minit) atau menolaknya sepenuhnya.

Anda juga dapat menetapkan peringatan untuk menunggu sehingga video yang anda tonton berakhir sebelum mengingatkan anda bahawa waktu tidur. Yang mesti anda buat ialah tandakan kotak di Tunggu sehingga saya menyelesaikan video saya untuk menunjukkan peringatan.

Autoplay Video Seterusnya Hidup / Mati

Apabila anda menyelesaikan video, video lain akan dimainkan secara automatik. Semasa memilih video yang akan dimainkan seterusnya, YouTube mendasarkan cadangan ini pada sejarah tontonan anda.

Sekiranya disambungkan ke rangkaian mudah alih, setelah 30 minit tidak aktif, Autoplay akan berhenti. Untuk sambungan Wi-Fi, hadnya adalah empat jam. Kedua-dua had ini menghalang anda daripada menghabiskan terlalu banyak internet mudah alih anda atau membiarkan komputer anda berfungsi selama berjam-jam.

Jaga Masa Tontonan Anda

Mempunyai begitu banyak kandungan untuk dilihat di YouTube, ciri Time Watched adalah tambahan yang cukup baik. Ini membantu anda mengesan berapa banyak masa yang anda habiskan untuk video setiap hari. Dan jika secara tidak sengaja anda terbawa dengan petua memasak atau melihat bagaimana enjin pembakaran dalaman berfungsi di bahagian dalam, anda boleh meminta aplikasinya mengingatkan bahawa mungkin sudah tiba masanya untuk menekan butang berhenti.

Adakah anda merasakan ciri ini berguna? Adakah anda menyedari berapa banyak masa yang anda habiskan di YouTube setiap hari? Berminat untuk berkongsi purata harian anda? Sekiranya ada, sila tinggalkan komen di bahagian di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found