Cara Melihat Permintaan Mesej di Facebook Messenger

Pelbagai bentuk Pesanan Segera telah wujud sejak sekian lama. Selama bertahun-tahun, spammer telah menemui tanda baru melalui perkhidmatan Facebook Messenger. Ini mendorong syarikat media sosial untuk membuat taktik baru yang memisahkan mesej yang sah dari yang mungkin datang dari orang yang mempunyai niat jahat.

Cara Melihat Permintaan Mesej di Facebook Messenger

Ketahui sebagai "Permintaan Mesej", mesej ini menunggu persetujuan anda. Mesej ini mungkin berasal dari orang yang tidak anda kenali atau orang yang anda tidak berkawan dengannya.

Mengapa Pemesejan Masih Penting

Facebook mengembangkan perkhidmatan Messenger sebagai cara lain untuk pengguna berinteraksi antara satu sama lain. Ini adalah aplikasi yang akan berfungsi walaupun anda menyahaktifkan akaun Facebook anda. Lama kelamaan, aplikasi ini telah menjadi aplikasi sembang yang paling banyak digunakan di dunia. Ini mungkin tidak mempunyai pengalaman yang lancar seperti Telegram atau pilihan emoji seperti WhatsApp, tetapi apa yang dimilikinya adalah menjangkau.

Facebook Messenger menawarkan kepada pengguna kemampuan untuk menghubungkan orang dengan cepat dan mudah antara satu sama lain di seluruh dunia. Yang anda perlukan hanyalah maklumat profil seseorang untuk menghantar mesej. Malangnya, ini juga menimbulkan risiko bagi mereka yang tidak berniat untuk menghubungi orang yang tidak curiga.

Permintaan Mesej

Terdapat banyak spammer dan penjenayah siber yang ingin berhubung dengan pengguna yang tidak bersalah, jadi disarankan untuk tidak pernah melakukan perbualan dengan orang yang tidak anda kenali atau mereka yang kelihatan mencurigakan.

Untuk memastikan bahawa anda tidak melibatkannya secara tidak sengaja, Facebook telah memindahkan mesej ini ke bahagian Permintaan Mesej. Mengakses bahagian ini mungkin tidak begitu jelas dan jelas seperti mengakses bahagian sembang umum anda.

Memeriksa Permintaan Mesej di Penyemak Imbas Web

Sekiranya anda menggunakan penyemak imbas web ikuti langkah berikut:

 1. Ketik ikon mesej di bar alat kanan atas

 2. Di bahagian atas, klik butang tiga titik untuk melihat pilihan untuk "Permintaan Mesej"

 3. Ketuk pilihan ini untuk melihat mesej

Pada Android, anda harus membuka aplikasi Messenger terlebih dahulu. Log masuk dengan memasukkan maklumat yang diperlukan. Di layar yang muncul, Anda akan melihat ikon Laman Utama di sudut kiri bawah layar, diikuti dengan ikon Telefon. Di sebelah kanan bulatan tengah, anda akan melihat dua ikon. Ketik sebelah kanan.

Memeriksa Permintaan Mesej Dari Aplikasi

Buka aplikasi Facebook Messenger untuk Android dan log masuk menggunakan akaun Facebook anda. Anda mungkin melihat pilihan "Permintaan Mesej" di bahagian atas sejarah sembang anda. Sekiranya tidak, ikuti langkah berikut:

 • Di kiri atas; Ketik gambar profil anda

 • Ketuk pada pilihan yang bertuliskan "Permintaan Mesej"
 • Beralih antara tab "Anda Mungkin Tahu" dan tab "Spam"

Ini akan membawa anda ke halaman yang menampilkan daftar permintaan pesan yang belum selesai. Sekiranya senarai kosong, anda tidak mempunyai permintaan mesej.

Messenger iOS

Pada iPhone atau iPad anda, cari ikon aplikasi Messenger dan ketuk padanya. Di bahagian bawah skrin, anda akan melihat tiga tab, Sembang, Orang, dan Discover.

 1. Ketuk pilihan "Orang" yang terletak di tengah bawah skrin.
 2. Ketik tiga titik di sudut kanan atas
 3. Permintaan mesej anda akan terbuka
pemesejan facebook

Dari sini, anda dapat melihat mesej yang tidak terdapat dalam sejarah sembang umum anda.

Laman Web Facebook

Sekiranya anda cuba mengakses Facebook Messenger melalui penyemak imbas mudah alih anda, anda akan diarahkan ke aplikasi Messenger anda. Namun, jika anda melakukan ini dari desktop, anda akan mengakses ciri pemesejan melalui laman web Facebook.

Salah satu cara mudah untuk mengakses permintaan pemesejan ini adalah dengan melakukan perkara berikut:

 1. Ketik ikon mesej di bar alat kanan atas

 2. Di bahagian atas, anda akan melihat pilihan untuk "Permintaan Mesej"utusan
 3. Ketuk pilihan ini untuk melihat mesej

Sekiranya anda tidak melihatnya di sini, cuba ini:

Untuk mengakses sembang ini, klik ikon gelembung sembang kilat di bahagian atas layar dan pilih "Lihat Semua" di Messenger di bahagian bawah tetingkap drop-down.

Untuk mencari permintaan mesej, klik ikon berbentuk roda gigi di bahagian kiri atas skrin dan pilih pilihan Permintaan Mesej. Ini akan memaparkan semua permintaan mesej yang anda terima.

Utusan Facebook

Terdapat aplikasi sembang Facebook Messenger yang tersedia dalam talian yang berfungsi seperti "Lihat Semua" pada versi laman web laman media sosial. Pilihan Messenger ini serupa dengan laman web tetapi cenderung lebih cepat dan lebih baik.

Ini kerana aplikasi ini secara langsung difokuskan pada berbual dan bukan pengalihan dari laman web lain. Log masuk dengan nama pengguna / nombor telefon dan kata laluan yang sama yang anda gunakan untuk Facebook untuk mengakses aplikasi ini. Terdapat juga versi desktop, tetapi sebenarnya tidak membawa sesuatu yang baru.

Proses mengakses permintaan mesej menggunakan aplikasi web Messenger hampir sama seperti di laman web Facebook. Klik ikon berbentuk gear, pilih Permintaan Mesej, dan itu saja.

Lebih Lanjut Mengenai Permintaan Mesej

Permintaan Mesej Facebook (juga dikenal sebagai "Permintaan Sambungan) adalah cara Facebook untuk menyaring mesej yang dihantar kepada pengguna oleh orang yang mereka tidak berkawan. Dalam banyak kes, mesej ini spam atau bahkan penipuan.

Perkara yang hebat mengenai permintaan mesej adalah anda boleh menghapusnya atau membacanya tanpa memberi tahu pengirim. Permintaan Mesej Facebook tidak mempunyai resit yang dibaca sehingga ikon "dilihat" klasik tidak akan muncul semasa melihat. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai resit baca Mesej Facebook, kami mempunyai artikel untuk anda.

Sekiranya anda memilih untuk menerima permintaan sambungan, mesej akan dipindahkan ke peti masuk anda dengan semua mesej anda yang lain.

Berhati-hatilah dengan Permintaan Mesej

Tanda kisah pertama spammer adalah banyak emoji dan teks 'keras' yang ditaip dengan huruf besar. Ini semestinya jelas dari daftar permintaan, tetapi anda tidak perlu takut mengetuk atau mengklik permintaan mesej untuk membaca lebih lanjut.

Walaupun teks mesej kelihatan normal, pastikan anda melihat profil Facebook pengirim. Akaun spam tidak terlalu memperhatikan perincian, jadi jika anda tidak menemui banyak barang peribadi di profil mereka atau melihat sesuatu yang kelihatan aneh, lebih baik menolak permintaan tersebut. Lebih baik selamat daripada meminta maaf.

Sekiranya akaun adalah spammer yang jelas, pastikan untuk melaporkannya kepada pasukan sokongan Facebook.

Soalan Lazim

Berikut adalah beberapa maklumat lain di Facebook Messenger:

Bolehkah saya menggunakan Facebook Messenger walaupun saya menyahaktifkan akaun saya?

Sekiranya anda telah mematikan akaun Facebook anda, anda masih boleh menggunakan aplikasi Facebook Messenger. Cukup log masuk menggunakan nama pengguna dan kata laluan yang sama dengan yang anda gunakan untuk akaun Facebook anda dan anda boleh menggunakan laman web ini.u003cbru003eu003cbru003e Sebaliknya, jika anda memadamkan akaun anda secara kekal (atau Facebook melakukannya untuk anda), Messenger anda bersama dengan semua kandungannya akan dipadamkan secara kekal dan anda tidak dapat log masuk.

Adakah terdapat pemberitahuan untuk Facebook Messenger?

Malangnya tidak. Oleh kerana sifat mesej yang tidak diminta, Facebook memilih untuk tidak memasukkan pemberitahuan untuk jenis komunikasi ini. Sebagai pengguna, anda perlu memeriksa permintaan mesej anda secara berkala.

Adakah mesej Marketplace masuk ke permintaan mesej?

Tidak. Sekiranya anda menjual atau membeli sesuatu menggunakan Facebook Marketplace, anda harus menerima mesej secara langsung. Walaupun anda tidak memasang Facebook Messenger pada peranti anda, anda akan menerima pemberitahuan dan mempunyai kemampuan untuk bertindak balas tanpa mengira.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found