Bolehkah Anda Melihat Snap Lama di Snapchat? Cara Mengakses Media Snapchat yang Hilang

Seluruh model perniagaan Snapchat didasarkan pada idea bahawa anda dapat mengirim foto ke rakan yang akan hilang dalam beberapa saat. Kecuali jika teman mengatakan bahawa mereka mengambil gambar snap dan menyimpan gambar tangkapan skrin, snap itu hilang kepada eter, hilang selamanya, kaput. Prinsip ini dimaksudkan untuk menginspirasi kepintaran, kekonyolan, dan kecerobohan tertentu dari pengguna Snapchat. Ini juga satu-satunya perkara yang menjadikan Snapchat berbeza daripada, katakanlah, mengambil foto dan menghantar teks kepada rakan anda. Oleh itu, tidak hairanlah bahawa Snapchat tidak memberikan komen mengenai tuntutan baru-baru ini bahawa gambar mereka tidak sekejap seperti yang diiklankan.

Bolehkah Anda Melihat Snap Lama di Snapchat? Cara Mengakses Media Snapchat yang Hilang

Bagaimana Snapchat Menghapus Kunci?

Pertama sekali, untuk memahami bagaimana snap ini dapat dipulihkan, pertama-tama anda harus mengetahui apa yang sebenarnya berlaku apabila Snapchat telah "dihapus". Setiap snap diberi peluasan fail yang disebut .NOMEDIA, yang menghalang snap daripada disimpan ke telefon pengguna. Walau bagaimanapun, ia tidak merangkumi perkara kecil yang disebut metadata.

Metadata pada dasarnya adalah data mengenai data. Dengan kata lain, jika gambar sebenarnya adalah data, metadata menyertakan maklumat mengenai gambar itu, seperti kapan ia dikirim, siapa yang dikirim, dan nama file. Dengan mengakses metadata ini, anda mungkin dapat membuat semula gambar yang sepatutnya hilang selama-lamanya.

Masukkan Forensik Decipher

Decipher Forensics, sebuah pusat penyelidikan yang berpusat di Utah, melakukan kajian menggunakan perisian AccessData untuk mencuba dan melihat apakah mereka dapat memulihkan gambar. Amaran spoiler: mereka boleh. Perisian ini membolehkan mereka mengakses metadata mengenai snap. Mereka kemudian menukar nama fail yang diakses dengan cara ini dengan membuang pelanjutan .NOMEDIA. Dengan berbuat demikian, mereka dapat mengakses gambar asal.

"Sambungan fail itu dapat dihapus semudah mengganti nama fail di Windows," kata penyelidik Richard Hickman. Walau bagaimanapun, mengetahui cara mencari metadata sedikit sukar.

Memulihkan Snapchats dan Snapchat Data dari iPhone

Pada masa ini terdapat sejumlah perisian, baik yang percuma (seperti UltData,) dan berbayar yang membolehkan anda memulihkan data yang baru dipadam dari iPhone anda. Langkah-langkah untuk memulihkan data, dan secara meluas, media Snapchat anda yang hilang, adalah seperti berikut: Sambungkan iPhone anda ke aplikasi yang digunakan untuk memulihkan data. Ini dapat dilakukan secara fizikal, dengan menyambungkan iPhone ke komputer riba atau komputer meja anda melalui kabel USBnya. Ia juga dapat dicapai dengan mengakses sandaran iCloud anda melalui log masuk ke akaun iCloud anda pada perisian pemulihan data (PERHATIAN: Elakkan penipuan pancingan data dengan memastikan anda menggunakan perisian pemulihan data yang sah.) Setelah peranti anda disambungkan ke perisian, anda boleh pulihkan media yang hilang. Sekiranya data ditunjukkan, tetapi tidak ada gambar atau video yang terlihat, kemungkinan media masih menyimpan jenis fail .NOMEDIA. Untuk memperbaikinya, cukup ganti nama fail dan ubah jenis fail seperti yang disebutkan sebelumnya.

Memulihkan Data Snapchat dan Snapchat dari Android

Mengakses Snapchats yang dipadamkan pada peranti Android sedikit berbeza daripada pada iPhone; Pengguna Android memiliki sedikit kelebihan dalam mengakses data yang tersisa setelah Snapchat dikirim dan dihapus. Semudah menavigasi ke folder cache telefon anda dan mencari folder khusus Snapchat di dalamnya. Anda boleh melakukan ini dengan menjalankan sejumlah aplikasi (seperti Dumpster, yang merupakan aplikasi pemulihan data percuma di Google Play Store,) pada perangkat Android anda. Dumpster sangat mesra pengguna; setelah memasang, muat semula dan biarkan untuk mengimbas telefon anda untuk memulihkan data yang hilang atau "dihapus". Anda mungkin perlu mengeksport data dan menukar jenis fail dari .NOMEDIA menjadi fail yang boleh dibaca.

Recent Posts