Cara Melihat Senarai Lagu yang Dimainkan di Spotify

Adakah Spotify platform streaming muzik utama anda? Sekiranya demikian, anda mungkin akan menemui beberapa lagu baru yang hebat yang mungkin anda ingin dengar lagi. Adakah anda ingin mengetahui cara melihat senarai lagu yang pernah anda dengarkan pada masa lalu?

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda beberapa kaedah langkah demi langkah untuk melihat senarai lagu yang dimainkan di desktop dan peranti mudah alih anda. Anda juga akan belajar bagaimana mengakses pilihan terbungkus tahun 2020 yang paling banyak didengarkan dan mencari lagu tertentu yang anda dengarkan pada masa lalu.

Bagaimana Melihat Senarai Lagu yang Dimainkan di Spotify?

Malangnya, Spotify tidak memberi anda pilihan untuk melihat keseluruhan sejarah pendengaran anda di aplikasi desktop. Anda hanya dapat melihat senarai lagu yang baru dimainkan. Sekiranya anda mahukan senarai lagu yang dimainkan yang lebih luas, anda boleh memuat turun fail dengan semua data berkaitan Spotify anda.

Yang penting dalam kes ini ialah fail ini merangkumi senarai lagu yang anda mainkan pada tahun lalu. Yang perlu anda lakukan hanyalah meminta Spotify untuk menghantar fail dengan data ini kepada anda.

 1. Pergi ke Spotify dan log masuk ke akaun anda.

 2. Klik "Profil" di sudut kanan atas skrin.

 3. Klik "Akaun" di menu lanjutan.

 4. Di bar sisi di sebelah kiri anda, klik "Privasi & Tetapan."

 5. Tatal ke bawah ke bahagian "Muat turun data anda".

 6. Di tab "Langkah 1", klik butang "Permintaan".

 7. Periksa Captcha dan klik "OK."

 8. Klik "OK" sekali lagi.

 9. Pergi ke peti masuk e-mel anda.
 10. Buka surat yang baru anda terima dari Spotify.
 11. Klik "Sahkan."

Anda harus diarahkan ke laman web Spotify. Di sini, anda akan mendapat notis bahawa anda akan menerima data yang anda minta dalam 30 hari. Walaupun beberapa orang telah menerima fail ini dalam 24 jam, anda mungkin perlu menunggu lebih lama atau bahkan 30 hari penuh. Hanya perhatikan peti masuk e-mel anda, kerana anda akan mendapat e-mel lain dari Spotify setelah mereka menyediakan data anda untuk dimuat.

Bagaimana Melihat Senarai Lagu yang Dimainkan di Spotify di iPhone?

Pada peranti mudah alih, anda dapat melihat senarai lagu yang anda mainkan dalam beberapa bulan terakhir. Kaedah ini memerlukan anda mengikuti dua langkah mudah.

 1. Buka aplikasi Spotify.

 2. Klik pada ikon jam di sebelah ikon tetapan.

Anda sekarang akan melihat senarai lagu yang anda mainkan baru-baru ini. Tatal ke bawah untuk melihat lagu yang anda mainkan dalam beberapa bulan terakhir.

Sekiranya anda mahukan senarai lagu yang dimainkan yang lebih luas, anda harus mengirim permintaan Spotify untuk menyampaikan semua data Spotify anda. Untuk melakukan ini dari iPhone, anda boleh menggunakan Safari (atau penyemak imbas internet lain yang anda pilih).

 1. Buka aplikasi Safari.

 2. Ketik "akaun Spotify" di bar carian dan ketuk "pergi".

 3. Ketuk hasil carian "Login - Spotify."

 4. Masukkan e-mel dan kata laluan anda dan ketuk "Log masuk."
 5. Ketik butang "Gambaran keseluruhan akaun".

 6. Ketuk butang anak panah kecil di tab "Ikhtisar Akaun" di bahagian atas skrin anda.

 7. Di menu lungsur turun, ketuk "Tetapan Privasi."

 8. Tatal ke bawah ke bahagian "Muat turun data anda".

 9. Di tab "Langkah 1", ketuk "Permintaan".

 10. Ketik "OK."

 11. Pergi ke aplikasi mel anda.
 12. Buka surat yang baru anda terima dari Spotify.
 13. Ketik "Sahkan."

Sekarang, anda akan sampai di halaman di mana Spotify memberitahu anda bahawa anda akan menerima data anda dalam 30 hari. Sebenarnya, anda mungkin akan menerima data anda dalam masa yang lebih singkat. Periksa peti masuk e-mel anda setiap hari. Anda harus menerima e-mel dengan pautan ke data anda.

Bagaimana Melihat Senarai Lagu yang Dimainkan di Spotify di Android?

Sekiranya anda pengguna Android, anda juga dapat melihat daftar lagu yang pernah anda dengarkan dalam beberapa bulan terakhir. Kaedah untuk iPhone juga berlaku untuk peranti Android.

 1. Buka aplikasi Spotify.

 2. Klik pada ikon jam di sebelah ikon tetapan.

Namun, jika anda ingin menggali lebih dalam sejarah pendengaran anda, anda perlu meminta data Spotify anda yang merangkumi senarai lagu yang anda mainkan pada tahun lalu. Kaedah untuk meminta data Spotify adalah sama untuk pengguna iPhone dan Android. Tapi tetap, mari kita ikuti langkah sekali lagi.

 1. Buka penyemak imbas mudah alih anda.

 2. Ketik "akaun Spotify" di bar carian dan jalankan carian.

 3. Ketuk hasil carian "Login - Spotify."

 4. Masukkan e-mel dan kata laluan anda dan ketuk "Log masuk."
 5. Ketik butang "Gambaran keseluruhan akaun".

 6. Ketuk butang anak panah kecil di tab "Ikhtisar Akaun" di bahagian atas skrin anda.

 7. Di menu lungsur turun, ketuk "Tetapan Privasi."

 8. Tatal ke bawah ke bahagian "Muat turun data anda".

 9. Di tab "Langkah 1", ketuk "Permintaan".

 10. Ketik "OK."

 11. Pergi ke aplikasi mel anda.
 12. Buka surat yang baru anda terima dari Spotify.
 13. Ketik "Sahkan."

Berjaya! Sekarang anda hanya perlu menunggu e-mel dengan data anda, dan anda dapat melihat lagu apa yang anda mainkan pada tahun lalu.

Bagaimana Melihat Spotify Dibungkus?

Spotify Wrapped adalah cara lain untuk mengakses beberapa riwayat pendengaran anda baru-baru ini. Pembungkus 2020 anda memberi anda gambaran mengenai tabiat mendengar anda pada tahun 2020. Ini termasuk lagu, artis, podcast teratas dan banyak lagi.

Sekarang, jika anda masih ingin mengakses Wrap 2020 anda, anda hanya dapat melihat senarai main dengan lagu yang dimainkan teratas. Untuk mengakses senarai main itu dari dalam penyemak imbas web anda, klik pada pautan ini.

Di dalam aplikasi Spotify, Anda juga dapat memainkan senarai main "Lagu Teratas Anda 2020". Fungsi ini boleh diakses di aplikasi desktop dan mudah alih.

 1. Lancarkan aplikasi Spotify.

 2. Di bar carian, ketik "2020 dibungkus".

 3. Anda akan melihat senarai main oleh Spotify yang bertajuk "Lagu Teratas 2020." Pergi ke senarai main itu.

Di sini, anda akan melihat senarai 100 lagu yang paling banyak anda mainkan pada tahun 2020.

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimana Saya Melihat Sejarah Main di Spotify?

Bergantung pada peranti yang anda gunakan, terdapat tiga jenis sejarah permainan di Spotify. Dengan menggunakan peranti mudah alih anda, anda dapat mengakses senarai lagu yang anda mainkan dalam 3-4 bulan yang lalu. Ciri ini terhad kepada 50 lagu di aplikasi desktop.

Walau bagaimanapun, anda selalu dapat memuat turun data Spotify dari penyemak imbas desktop atau mudah alih anda. Setelah anda menerima data ini, anda dapat melihat senarai lagu yang anda dengarkan pada tahun lalu.

Bagaimana Melihat Senarai Lagu yang Disukai di Spotify?

Sekiranya anda mencari lagu tertentu yang pernah anda dengarkan lebih dari setahun yang lalu, anda mungkin dapat menemuinya di lagu yang anda sukai. Senarai lagu yang anda sukai bermula sejak anda mula menggunakan Spotify.

Sekiranya anda mendengar lagu tiga tahun yang lalu dan menyukainya, anda akan mendapatnya dalam senarai lagu yang disukai.

Inilah cara untuk melihat senarai di Spotify untuk desktop:

1. Lancarkan Spotify.

2. Di menu menegak di sebelah kiri anda, klik "Lagu yang Disukai."

Catatan: Anda akan dapat melihat tarikh yang tepat ketika anda menyukai lagu tersebut.

Di Spotify untuk mudah alih, gunakan kaedah ini:

1. Buka aplikasi Spotify.

2. Ketik "Perpustakaan Anda."

3. Ketik "Lagu yang Disukai."

Catatan: Anda tidak akan dapat melihat tarikh lagu yang anda gemari di peranti mudah alih.

Bolehkah Anda Melihat Lagu yang Dimainkan Baru-baru Ini di Spotify?

Ya, Spotify membolehkan anda melihat lagu yang anda mainkan baru-baru ini. Namun, jumlah lagu yang dapat Anda tonton di bahagian "Baru dimainkan" tidak sama di aplikasi desktop dan mudah alih.

Di Spotify untuk desktop, anda dapat melihat tidak lebih dari 50 lagu yang baru dimainkan. Anda juga hanya akan melihat lagu yang anda mainkan di aplikasi desktop anda.

1. Lancarkan Spotify.

2. Klik pada butang "Antrian" di sudut kanan bawah antara muka.

3. Klik pada tab "Baru dimainkan".

Catatan: Setiap kali anda menutup aplikasi, lagu di bahagian "Baru dimainkan" anda akan hilang.

Aplikasi Spotify pada peranti mudah alih anda menawarkan senarai lagu yang dimainkan baru-baru ini. Anda boleh kembali sehingga empat bulan dan melihat lagu apa yang anda mainkan di semua peranti anda.

1. Buka aplikasi Spotify.

2. Klik pada ikon jam di sebelah ikon tetapan.

Catatan: Selain lagu, anda juga akan melihat senarai main dan album yang telah anda mainkan.

Apakah Aplikasi Senarai Main untuk Spotify?

Senarai main adalah salah satu ciri khas Spotify. Anda boleh membuat senarai main tersuai dan menambahkan lagu mengikut urutan apa sahaja yang anda mahukan. Tetapi kadang-kadang, ini boleh memakan masa, dan anda lebih suka orang lain membuat senarai main untuk anda. Itulah ketika aplikasi senarai main mula dimainkan.

Playlist Miner membolehkan anda menaip istilah yang paling sesuai dengan mood anda. Anda boleh memasukkan perkataan seperti "sedih", "gembira", atau "bersenam" dan Playlist Miner akan membuat senarai main yang paling sesuai dengan istilah tersebut.

Alternatif yang baik untuk Playlist Miner adalah Magic Playlist. Ia mempunyai antara muka yang lebih mesra pengguna yang membolehkan anda mencari senarai main yang lebih cepat.

Walau bagaimanapun, semua aplikasi senarai main ini adalah aplikasi pihak ketiga. Untuk menggunakannya, anda perlu memberi mereka akses ke maklumat log masuk Spotify anda.

Jangan lupa bahawa Spotify sudah mempunyai banyak senarai main yang dibuat untuk anda. Di halaman Spotify Home anda, anda akan melihat beberapa senarai main Spotify yang dihasilkan untuk anda. Sebagai contoh, anda boleh memainkan "Campuran Harian", senarai main yang berbeza yang mengandungi lagu dari artis genre serupa yang anda suka, dan menyertakan lagu yang mungkin belum pernah anda dengar sebelumnya. Atau, jika anda sangat menyukai artis tertentu, anda akan melihat senarai main berdasarkan artis itu, mis., "Foo Fighters Radio" yang mengandungi lagu oleh Foo Fighters dan artis yang serupa dengan mereka.

Melihat Senarai Lagu yang Dimainkan di Spotify

Spotify belum memudahkan melihat sejarah pendengaran anda. Tentu, anda dapat melihat lagu yang anda mainkan baru-baru ini hanya dalam beberapa langkah, tetapi satu-satunya cara untuk melihat senarai sejarah anda yang panjang adalah dengan meminta data yang mengandungi maklumat tersebut. Walaupun begitu, anda hanya dapat melihat aktiviti mendengar anda selama setahun yang lalu. Oleh itu, jika anda ingin mengetahui apa yang anda dengar sejak lima tahun yang lalu, sayangnya anda tidak dapat melakukannya.

Namun, kami berharap kaedah yang kami tunjukkan membolehkan anda mencari lagu yang anda cari. Anda boleh melihat lagu yang anda mainkan baru-baru ini atau mengemukakan permintaan ke Spotify untuk mengirimkan data dengan senarai lagu yang anda mainkan pada tahun lalu. Sekiranya Anda terbiasa menyukai lagu di Spotify, mungkin lagu anda terdapat di bahagian "Lagu yang Disukai".

Bagaimana anda melihat senarai lagu yang dimainkan di Spotify? Adakah anda menggunakan kaedah alternatif? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found