Cara Melihat Kisah Instagram Lama

Cerita Instagram telah menjadi salah satu ciri paling popular di platform media sosial, Seperti Cerita Snapchat, Cerita Instagram hanya muncul di suapan anda selama 24 jam, atau sehingga orang yang menyiarkan Cerita menghapusnya.

Cara Melihat Kisah Instagram Lama

Namun, tidak seperti Snapchat Stories, Instagram Stories sebenarnya tidak hilang sepenuhnya setelah 24 jam. Walaupun Cerita Instagram hilang dari suapan anda setelah 24 jam, cerita tersebut tetap diarkibkan dalam aplikasi. Oleh itu, jika anda menyiarkan cerita tetapi habis sebelum anda berpeluang menyimpan video, jangan risau, anda masih boleh memulihkannya.

Seperti banyak pengguna, anda mungkin tidak tahu bahawa ciri ini ada, apalagi cara mengaksesnya. Mari kita lihat bagaimana anda dapat melihat Cerita Instagram lama.

Mengakses Cerita Instagram Anda yang Tamat Tempoh

Apabila Cerita Instagram semakin popular, semakin banyak pengguna mula meminta Instagram untuk mengakses cerita mereka di luar had waktu 24 jam biasa.

Sebagai tindak balas kepada ini, Instagram menambahkan ciri Sorotan dan Arkib pada tahun 2017. Sorotan membolehkan anda mengumpulkan elemen cerita dan memasukkannya ke profil anda sebagai catatan biasa. Mereka dilabel sebagai Sorotan tetapi mereka berkelakuan sama seperti catatan Instagram biasa.

cerita

Ciri lain, 'Arkib', menyimpan cerita anda untuk kegunaan masa depan. Penting untuk diperhatikan bahawa cerita anda diarkibkan untuk kegunaan anda sahaja. Bagi orang lain, mereka akan hilang selepas 24 jam seperti biasa.

Ciri pengarkiban harus dihidupkan secara lalai, tetapi jika tidak, anda boleh mengaktifkannya di Tetapan anda. Cari panel "Cerita" di Tetapan Privasi anda dan beralih pada pilihan yang bertuliskan "Simpan ke Arkib."

arkib

Ketik ikon menu dari profil anda

Untuk melihat Kisah Instagram lama anda, arahkan ke skrin profil anda, dan ketuk ikon hamburger di sudut kanan atas untuk mengakses menu.

Ketik ‘Arkib’

Dari menu itu, anda harus mengetuk "Arkib" untuk mengakses Arkib Cerita anda. Dari sana, anda boleh berkongsi semula, menyoroti, dan berinteraksi dengan Cerita anda. Itulah intinya untuk mengakses Kisah lama anda, tetapi melihat Kisah lama orang lain adalah perkara yang sama sekali berbeza.

Bolehkah Anda Melihat Kisah Instagram Yang Telah Berlalu Orang Lain?

Dengan reka bentuk, Cerita hanya dapat dilihat selama 24 jam, dan sebenarnya tidak ada jalan keluarnya. Namun, jika anda berkenalan dengan orang yang membuat Cerita, anda boleh meminta mereka membagikannya dengan anda dengan menyimpannya dari Arkib mereka.

instaglass

Dari segi melihat Kisah pengguna lain yang telah tamat tempoh, itu adalah sejauh yang anda boleh pergi. Ciri ini selalu dimaksudkan untuk bersifat sementara, seperti Snapchat Stories.

Walau bagaimanapun, jika anda sering kali ingin melihat cerita luput pengguna lain, terdapat beberapa langkah proaktif yang boleh anda ambil.

Menyimpan Cerita Pengguna Lain

Perkara yang baik mengenai Cerita adalah bahawa ia berlangsung sepanjang 24 jam. Ini memberi anda banyak masa untuk memutuskan sama ada anda mahu menyimpannya.

Beberapa laman web direka untuk menyimpan Cerita Instagram. Yang paling minimalis dan boleh didekati adalah Storiesig. Yang perlu anda buat ialah memasukkan nama pengguna seseorang dan laman web akan menemui semua Cerita aktif mereka. Dari sana, cukup pilih Kisah yang ingin anda simpan dan klik "Muat turun". Ini bukan satu-satunya pilihan, kerana banyak laman web lain dapat melakukan perkara yang sama. Walau bagaimanapun, ini adalah cara yang paling mudah untuk melakukannya.

Ini tidak akan memberi anda akses ke Cerita yang telah tamat tempoh, tetapi jika anda berjaya menangkapnya dalam 24 jam sejak ia diterbitkan, anda boleh pergi. Laman web ini juga berfungsi pada peranti mudah alih, tetapi ada pilihan lain untuk telefon anda.

Android dan iOS mempunyai perekam skrin untuk versi yang lebih baru. Anda juga boleh mendapatkan aplikasi perekam skrin dan hanya merakam ceritanya. Perakam Skrin AZ adalah pilihan yang baik untuk Android dan iOS. Yang harus anda lakukan ialah memulakan rakaman, melihat Kisah, dan kemudian menyimpan rakaman.

Sekali lagi, kaedah ini tidak memberi anda akses kepada Cerita yang lalu, tetapi kaedah ini membolehkan anda mengekalkan Cerita aktif pada peranti anda untuk kegunaan masa depan.

Skrin Rakaman Instagram

Sekiranya anda ingin menyimpan Kisah Instagram orang lain untuk rujukan di masa depan, anda sentiasa boleh menyaring rakaman atau tangkapan skrin kandungannya dalam tempoh aktif 24 jam. Anda mungkin tertanya-tanya apakah Instagram akan memberitahu pengguna lain bahawa anda telah menangkap kandungannya.

Terdapat banyak perdebatan mengenai perkara ini, tetapi sekarang anda sudah jelas untuk mengambil tangkapan skrin Instagram Stories yang tidak dapat dikesan. Ini tidak akan berfungsi dengan DM, dan Instagram telah mengubahnya beberapa kali selama bertahun-tahun, jadi anda ingin mengujinya pada rakan lain sebelum mengambil tangkapan skrin seseorang yang anda mahukan aktiviti anda tetap tidak dikenali.

Setelah menangkap cerita di iPhone atau Android, anda dapat melihat semula cerita dalam rol kamera anda seberapa banyak kali yang anda mahukan.

Melihat Cerita yang Disimpan sebagai Sorotan

Terima kasih kepada ciri sorotan di Instagram, anda mungkin bernasib baik dan melihat semula kandungan kegemaran anda sesuka hati dengan melayari profil rakan anda. Semasa cerita dibuat, pemilik akaun mempunyai pilihan untuk menyimpan cerita sebagai "Sorotan."

Cerita akan kekal di profil mereka sehingga pengguna menghapusnya. Ini adalah pilihan tetap untuk menampilkan kandungan terbaik. Untuk memeriksa sama ada cerita kegemaran anda disimpan sebagai sorotan, lakukan ini:

  1. Ketuk ikon kaca pembesar atau ketuk pilihan berikut dari profil anda untuk mencari akaun yang anda minati.

  2. Cari cerita di bawah ikon ‘Mengikuti’ dan ‘Mesej’ - sorotan ini adalah ikon bulat dengan gambar

  3. Ketik ceritanya

Itu sahaja yang ada. Sekiranya anda tidak melihat cerita di sini, cerita tersebut tidak disimpan sebagai sorotan, anda bukan pengikut yang diluluskan, atau akaun mereka disetel ke peribadi.

Soalan Lazim

Bolehkah saya menonton Cerita lebih dari sekali?

Tentunya! Selagi dalam tempoh 24 jam, anda dapat menonton Cerita seberapa banyak yang anda mahukan. u003ca href = u0022 // social.techjunkie.com / tell-who-view-instagram-story-first / u0022u003eInstagram memberitahu pencipta bahawa anda menonton kandungan mereka003c / au003e, tetapi ia tidak memberitahu mereka berapa kali anda menonton. u003cbru003eu003cbru003eHati-hati, jika anda menonton Kisah mereka berulang kali, mereka akan melihat jumlah tontonan meningkat dan anda mungkin satu-satunya orang yang melihatnya. Ini adalah tanda pasti bahawa anda sering menonton Kisah mereka.

Bolehkah saya menerbitkan semula dan Kisah Instagram lama?

Ya. Sekiranya anda mempunyai Kisah kegemaran, anda boleh menyiarkannya semula dengan menavigasi ke folder Arkib anda seperti yang dijelaskan di atas, kemudian ketuk Kisah yang ingin anda hantar semula. Di sudut kiri bawah, ketuk tiga titik menegak untuk mengakses sub-menu. Kemudian, ketik ‘Repost’. Ikuti arahan dan Story anda akan terus hidup di feed orang lain selama 24 jam lagi. U003cbru003eu003cbru003eJika anda ingin menghantar semula Kisah orang lain, anda juga boleh melakukannya. Yang perlu anda buat hanyalah mengetuk ikon kapal terbang kertas dan berkongsi. Sekiranya anda tidak melihat pilihan itu mungkin kerana pengguna lain mempunyai akaun peribadi. Akaun peribadi bermaksud anda tidak dapat berkongsi kandungannya untuk dilihat oleh orang lain.

Pemikiran Akhir

Itu merangkumi sumber yang anda miliki ketika melihat dan menyimpan Cerita Instagram.

Kisah anda sendiri diarkibkan untuk kegunaan masa depan, tetapi Cerita yang disiarkan oleh orang lain agak sukar. Anda benar-benar tidak dapat melihatnya setelah tamat tempoh, tetapi anda dapat menyimpannya semasa mereka aktif. Gunakan laman web yang dibuat untuk menyimpan Cerita IG atau perakam skrin pada peranti mudah alih anda.

Berapa kerap anda ingin menyimpan Cerita yang anda lihat di Instagram? Sekiranya anda dapat dengan mudah melihat Cerita lama sesuka hati, adakah anda fikir ia akan mengalahkan tujuan Cerita sama sekali? Beritahu kami pendapat anda dalam komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found