Cara Melihat Metadata Foto pada PC atau Peranti Mudah Alih

Setiap gambar yang diambil mempunyai harta yang terperinci yang tersembunyi dari pandangan. Maklumat ini dikenali sebagai "metadata." Metadata fail gambar merangkumi maklumat seperti tarikh foto diambil, nama fail, dimensi foto, maklumat mengenai kamera, dan banyak lagi. Mengetahui cara mengakses metadata foto sangat berguna apabila anda perlu menyusun dan mengatur semua foto anda.

Cara Melihat Metadata Foto pada PC atau Peranti Mudah Alih

Dalam panduan ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara melihat metadata foto. Kami juga akan menanyakan soalan yang sering diajukan mengenai pengeditan dan penghapusan metadata foto.

Cara Melihat Metadata Foto pada iPhone

Terdapat beberapa jenis metadata yang tersedia, tetapi metadata yang mungkin paling anda fokuskan disebut data EXIF ​​atau Format Fail Gambar Boleh Tukar. Dua format metadata standard yang lain termasuk IPTC (International Press Telecommunications Council) dan XMP (Extensible Metadata Platform). Data EXIF ​​adalah jenis metadata yang paling penting kerana dibuat setiap kali anda mengambil gambar dengan telefon bimbit atau kamera anda.

Metadata, atau data EXIF, dapat dilihat dengan cara yang berbeza, bergantung pada perangkat yang anda gunakan. Oleh kerana anda tidak dapat menggunakan Aplikasi Foto di iPhone anda untuk melakukan ini, anda harus menggunakannya dengan cara lain. Apple tidak menawarkan banyak maklumat mengenai foto anda, jadi anda mungkin perlu memasang aplikasi pihak ketiga.

Kaedah pertama untuk melihat metadata foto di iPhone anda adalah dengan aplikasi Files. Ini adalah folder terpasang yang terletak di suatu tempat di skrin utama anda. Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Buka aplikasi Foto dan cari foto yang ingin anda lihat metadata.

 2. Ketuk foto dan pergi ke ikon kongsi di sudut kiri bawah skrin.

 3. Pilih "Simpan ke Fail."

 4. Pilih folder tempat foto anda akan disimpan.

 5. Ketik "Simpan."

 6. Pergi ke folder Fail di skrin utama anda.

 7. Cari foto yang baru anda simpan di sana.

 8. Tekan lama pada foto sehingga menu pop timbul muncul.
 9. Ketik "Maklumat".

Anda akan melihat beberapa maklumat mengenai foto di sini, termasuk jenis dan ukuran foto, tarikh penciptaan, ketika ia terakhir dibuka, dll. Untuk mengakses lebih banyak maklumat, ketuk pilihan "Tunjukkan Lagi" di sebelah kanan dari skrin. Dengan menggunakan pilihan ini, anda akan mendapat akses ke lebih banyak perincian seperti dimensi foto, profil warna, dan resolusi.

Catatan: Kaedah ini hanya berfungsi untuk iOS 13 dan iPadOS.

Oleh kerana Apple hanya menawarkan metadata foto yang terhad, pilihan lain yang anda miliki adalah memasang aplikasi pihak ketiga. Beberapa aplikasi yang boleh anda gunakan termasuk Photo Investigator, Exif Metadata, Metadata Remover, Metapho, dan HashPhotos. Semua aplikasi ini percuma, tetapi pembelian dalam aplikasi mungkin berlaku. Anda tidak hanya dapat menggunakannya untuk melihat metadata foto, tetapi untuk mengedit dan menghapus metadata juga.

Cara Melihat Metadata Foto pada Peranti Android

Untuk melihat metadata foto di Android, kami akan menggunakan Foto Google. Lihat langkah-langkah di bawah untuk memulakan:

 1. Buka Foto Google.

 2. Cari foto yang ingin anda lihat metadata dan ketuk padanya.
 3. Ketik tiga titik di sudut kanan atas skrin anda.

 4. Pergi ke "Butiran."

Anda dapat melihat maklumat asas seperti jenis foto, serta dimensi, saiz dan resolusi. Maklumat mengenai kamera akan diberikan di sini juga. Di atas bahagian "Butiran", anda dapat melihat tarikh dan waktu yang tepat foto itu diambil.

Walaupun anda dapat melihat metadata pada foto di Foto Google, anda tidak dapat mengedit atau menghapusnya. Untuk tindakan yang lebih maju seperti penyuntingan dan penghapusan, anda perlu memasang aplikasi pihak ketiga. Penyiasat Foto, Metadata Remover, Metapho, Exif Metadata, dan HashPhotos semuanya adalah pilihan yang popular.

Cara Melihat Metadata Foto pada Mac

Sekiranya anda menggunakan Mac, anda boleh menggunakan aplikasi Finder untuk melihat metadata foto. Cari gambar yang anda mahukan lebih banyak maklumat dan ikuti langkah di bawah untuk melihat metadata:

 1. Klik kanan pada foto.

 2. Pilih "Dapatkan Maklumat" dari menu drop-down.

 3. Ini akan membuka tab Maklumat.

Di sini, anda dapat melihat maklumat umum mengenai foto tersebut, seperti lokasinya, ukuran, jenis foto, dan banyak lagi. Di bawah "Maklumat Lanjut", Anda dapat melihat kapan kali terakhir dibuka, dimensinya, tetapan kamera, jenis dan model kamera, dan yang serupa.

Cara lain untuk melihat metadata foto di Mac anda adalah dengan aplikasi Pratonton. Ini adalah bagaimana ia dilakukan:

 1. Cari foto.
 2. Klik kanan pada foto.

 3. Pilih "Buka Dengan" dan kemudian "Pratonton".

 4. Klik pada pilihan "Tools" di menu atas.

 5. Pilih "Tunjukkan Pemeriksa."

 6. Teruskan ke tab Info dengan mengklik ikon "i".

Aplikasi Pratonton membolehkan anda melihat lebih banyak metadata foto. Ruang warna, masa pendedahan, kilat, dan panjang fokus hanyalah beberapa butiran yang dapat anda lihat.

Cara Melihat Metadata Foto pada PC Windows

Untuk melihat metadata foto di Windows anda, anda tidak memerlukan aplikasi atau program. Ikuti langkah di bawah untuk mengetahui bagaimana ia dilakukan:

 1. Cari foto dan klik kanan padanya.

 2. Pilih "Properties" di bahagian bawah menu pop-up.

 3. Klik pada tab "Butiran".

Itu sahaja yang ada. Di tab Properties, anda dapat melihat keterangan, asal, ID gambar, tetapan kamera, dan pilihan lanjutan foto. Anda juga dapat melihat tarikh foto diambil, dimensinya, pemampatan, unit resolusi, maklumat hak cipta, dan banyak lagi.

Cara Melihat Metadata Foto di Chromebook

Untuk melihat metadata foto di Chromebook, anda boleh menggunakan pelanjutan Google Chrome yang disebut EXIF ​​Viewer Pro. Sambungan ini percuma, dan anda boleh menggunakannya untuk melihat metadata foto yang anda mahukan.

Perlu diingat bahawa gambar mesti dimuat naik atau sudah dalam talian untuk berfungsi. Salah satu cara termudah untuk melakukannya adalah dengan memuat naik gambar di Google Drive atau Foto Google. Inilah yang perlu anda lakukan seterusnya:

 1. Klik kanan pada foto.
 2. Pilih "Tunjukkan data EXIF."

Panel baru akan muncul di sebelah kanan skrin anda. Metadata foto tersebut akan tersedia di sini. Anda juga boleh menyalin metadata secara automatik ke papan keratan anda.

Soalan Lazim Tambahan

Maklumat apa yang dapat dilihat dalam metadata foto?

Metadata foto, atau data EXIF, merujuk kepada koleksi pelbagai jenis maklumat deskriptif. Data EXIF ​​asas merangkumi dimensi, ukuran, dan lokasi foto. Waktu dan tarikh gambar diambil juga biasanya dimasukkan dalam metadata foto.

Selain daripada ciri foto, anda juga dapat melihat maklumat hak cipta, tetapan kamera, resolusi, pengarang, jenis dan model kamera, dan banyak lagi. Bagi jurugambar profesional, akses ke metadata foto sangat penting. Mereka perlu dapat melihat perincian seperti kelajuan ISO, panjang fokus, bukaan, lokasi, keseimbangan putih, kelajuan rana, dan jenis lensa.

Bolehkah saya mengedit metadata foto?

Anda boleh mengedit metadata foto. Namun, itu bergantung pada jenis peranti yang anda gunakan untuk melihat foto. Sebilangan besar aplikasi pihak ketiga membolehkan anda mengedit dan membuang metadata foto.

Sekiranya anda tertanya-tanya mengapa anda perlu mengedit metadata foto, ada beberapa alasan. Kadang-kadang kesilapan berlaku semasa metadata diproses dan anda mungkin perlu mengubah perincian tertentu. Anda juga mungkin ingin menyembunyikan parameter atau maklumat tertentu mengenai foto sebelum anda menyiarkannya dalam talian.

Sekiranya anda ingin mengedit metadata foto di Windows, inilah caranya:

1. Klik kanan pada foto.

2. Pilih "Properties" dari menu drop-down.

3. Teruskan ke "Butiran."

4. Cari bidang yang anda mahu edit.

5. Di bawah bahagian "Nilai", edit maklumat.

Untuk jenis peranti lain, anda mungkin memerlukan aplikasi pihak ketiga untuk mengedit metadata.

Perlu diingat bahawa tidak semua metadata dapat diedit. Contohnya, anda tidak dapat mengubah resolusi atau dimensi foto dengan cara ini. Biasanya, anda hanya dapat mengedit maklumat asas seperti nama fail, tarikh, pengarang, dll.

Bolehkah saya membuang metadata foto?

Anda juga boleh membuang metadata dari foto. Ini dilakukan terutamanya untuk tujuan privasi. Orang biasanya ingin membuang maklumat mengenai lokasi foto tersebut sebelum menyiarkannya dalam talian. Sekiranya anda ingin membuang metadata dari foto di Windows atau Mac, anda tidak memerlukan aplikasi pihak ketiga untuk melakukan ini.

Untuk Windows, pergi ke tetingkap Properties, dan pilih "Remove Properties and Personal Information" di bahagian bawah tab. Pada Mac anda, anda hanya dapat menyembunyikan lokasi foto. Untuk melakukan ini, buka gambar dan klik pada ikon "i" di sudut kanan atas skrin anda. Pilih "Gambar," dan kemudian "Lokasi", diikuti dengan "Sembunyikan Lokasi."

Untuk melakukan lebih banyak perkara, anda perlu memasang aplikasi pihak ketiga. Anda boleh menggunakan ImageOptim atau Imgur untuk mengedit dan menghapus metadata.

Satu Foto, Seribu Perkataan

Setelah mengetahui cara melihat metadata foto, anda akan dapat mengetahui kapan dan di mana foto itu dibuat. Walau bagaimanapun, walaupun maklumat paling asas tersedia dengan beberapa menekan butang, untuk mencari metadata yang lebih maju, anda mungkin perlu memasang aplikasi pihak ketiga.

Adakah anda pernah cuba mencari metadata foto sebelum ini? Adakah anda menggunakan kaedah yang dijelaskan dalam panduan ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Recent Posts