Cara Melihat Semua Langganan Roku Anda

Apabila perkhidmatan streaming seperti Roku adalah sumber utama kandungan televisyen anda, tidak mudah untuk mengetahui berapa banyak wang yang anda belanjakan untuk langganan saluran.

Cara Melihat Semua Langganan Roku Anda

Ada masanya anda perlu menguruskan langganan anda dan bahkan mungkin membatalkan beberapa untuk memberi ruang kepada saluran baru. Terima kasih kepada akaun Roku, anda boleh menyenaraikan semua langganan anda di satu tempat - tetapi terdapat banyak kelebihan.

Artikel ini akan menerangkan cara melihat dan mengurus semua langganan Roku anda (dan apa yang harus dilakukan jika anda tidak dapat melihat langganan tertentu dalam senarai).

Lihat dan Urus Langganan Roku Anda Secara Dalam Talian

Cara paling mudah untuk memeriksa semua langganan Roku anda adalah melalui laman web akaun Roku anda. Di sini anda dapat melihat saluran yang anda langgani, tarikh pembaharuan langganan, dan syarat perkhidmatan untuk setiap saluran.

Inilah yang harus anda lakukan:

 1. Buka penyemak imbas web anda.
 2. Pergi ke Akaun Roku
 3. Masukkan kelayakan anda dan log masuk ke akaun.
 4. Pilih ‘Urus langganan anda’ di halaman berikut.

  menguruskan langganan

Laman web akan membawa anda ke halaman 'langganan'. Di sini anda akan melihat senarai semua langganan yang telah anda buat dan ditagih oleh akaun Roku anda. Di samping itu, anda dapat melihat langganan premium yang disenaraikan di bawah bahagian ‘Saluran Roku’ yang dilekatkan.

langganan

Di sebelah kanan setiap langganan, anda dapat melihat tiga pilihan berbeza - berhenti berlangganan, memperbaharui dan melanggan semula. Sekiranya anda memilih untuk berhenti berlangganan, anda akan kehilangan akses ke saluran setelah tempoh langganan berakhir. Pilihan pembaharuan hanya tersedia untuk langganan pihak ketiga, sementara langganan semula adalah untuk langganan premium di bahagian ‘Saluran Roku’.

Lihat dan Urus Langganan Roku Anda melalui Peranti Roku

Cara lain untuk memeriksa dan menguruskan langganan anda adalah secara langsung dari peranti Roku. Lakukan perkara berikut:

 1. Tekan kekunci 'Rumah' pada alat kawalan jauh anda untuk mengakses skrin utama.
 2. Navigasi barisan saluran menggunakan butang anak panah di alat kawalan jauh anda.
 3. Serlahkan saluran yang ingin anda uruskan.
 4. Tekan kekunci 'Bintang'.

  Sebagai pilihan, anda boleh pergi ke kedai saluran dan memilih 'Streaming Channels'. Cari saluran tertentu atau cari melalui genre atau kategori dan tekan butang OK.

 5. Pilih ‘Urus langganan’ dari menu lungsur. Dalam menu ini, anda boleh menyemak tarikh pembaharuan dan menguruskan langganan.
 6. Pilih ‘Berhenti Berlangganan’ jika anda ingin membatalkan langganan. Jika tidak, anda hanya dapat melihat syarat langganan itu dan kembali ke senarai saluran.

Kelemahan utama kaedah ini ialah anda tidak dapat melihat dengan jelas semua saluran yang telah anda langgani di satu tempat. Anda harus mengetahui langganan anda terlebih dahulu kerana mereka akan disenaraikan di antara saluran yang tidak dilanggan dalam senarai saluran anda.

Untuk memastikan bahawa anda melanggan saluran tertentu, anda harus melalui setiap saluran secara manual dan melihat apakah ada pilihan 'urus langganan' (dan berhenti berlangganan).

Tidak Dapat Melihat Langganan Tertentu?

Laman web Roku dan peranti penstriman tidak akan membenarkan anda mengurus langganan yang tidak ditagih dengan akaun Roku anda. Ini bermaksud bahawa apabila anda melanggan saluran tertentu, anda perlu memilih akaun Roku sebagai kaedah pembayaran anda.

Oleh itu, jika anda membeli langganan menggunakan kaedah lain, ada kemungkinan besar anda tidak akan dapat melihatnya dalam senarai 'langganan'.

Contohnya, jika anda melanggan terus dari perkhidmatan saluran tertentu (atau cara lain di luar kedai saluran Roku), anda tidak dapat menguruskan langganan dengan akaun Roku anda. Sekiranya demikian, anda perlu pergi ke perkhidmatan saluran secara langsung dan menguruskan langganan dari sana.

Perkara Yang Perlu Anda Ketahui Sebelum Melanggan Akaun Roku

Melanggan saluran dengan akaun Roku anda membolehkan anda mengatur semua langganan anda di satu tempat. Anda boleh menggunakan peranti penstriman untuk menonton semua filem dan rancangan TV kegemaran anda dari pelbagai perkhidmatan penstriman seperti Hulu, Netflix, dan banyak lagi.

Selain membuat perkara mudah, anda juga mendapat beberapa faedah tambahan seperti percubaan percuma, melayari kandungan saluran tertentu sebelum memutuskan untuk melanggan, dan proses langganan yang mudah semuanya ditagih dengan satu perkhidmatan.

Walau bagaimanapun, ada beberapa perkara yang harus anda ingat semasa anda melanggan menggunakan akaun Roku anda:

 1. Sekiranya anda memilih percubaan saluran premium secara percuma, anda akan memautkan langganan itu secara automatik ke maklumat pembayaran akaun Roku anda. Sekiranya anda tidak membatalkan langganan secara manual sebelum akhir tempoh percubaan percuma, ia akan berubah menjadi langganan biasa dan menagih anda untuk bulan berikutnya.
 2. Semua langganan diperbaharui secara automatik setelah tempoh yang ditentukan berakhir. Mereka semua sudah dibayar awal dan tidak ada bayaran balik, jadi jika anda tidak membatalkannya tepat pada waktunya, anda harus membayar satu bulan lagi.
 3. Apabila anda membatalkan langganan di tengah-tengah tempoh pengebilan, anda masih dapat menonton saluran sehingga langganan awal tamat. Sekiranya anda tidak mahu menonton saluran itu lagi, anda boleh membuangnya dari senarai saluran anda.

Semua Langganan di Satu Tempat

Dengan begitu banyak saluran yang tersedia, mudah untuk kehilangan jejak saluran yang anda langgani, tarikh luputnya, dan kaedah pembayaran.

Seperti yang anda lihat, cara terbaik untuk menyimpan semua langganan Roku anda di satu tempat adalah dengan membelinya melalui akaun Roku anda. Dengan cara ini anda dapat dengan mudah melacak tarikh akhir langganan, memperbaharui atau membatalkannya dengan mudah dan di satu tempat.

Namun, sebelum anda memutuskan untuk melanggan semua saluran premium yang ada, anda harus mengetahui tentang syarat dan ketentuan tertentu seperti yang terdapat di bahagian sebelumnya.

Bagaimana anda menguruskan langganan anda? Adakah anda menggunakan akaun Roku sebagai kaedah pembayaran utama? Kongsi pengalaman anda di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found