Cara Melihat Profil Facebook Peribadi

Di dunia di mana privasi data menjadi semakin jarang, tetapan akaun peribadi Facebook adalah anugerah. Anda dapat menjauhkan catatan anda dan sebahagian besar maklumat peribadi anda daripada pengguna yang tidak mahu anda kongsikan.

Cara Melihat Profil Facebook Peribadi

Namun, adalah perasaan yang berbeza apabila anda berada di seberang pagar dan tidak dapat melihat profil seseorang. Menghadapi akaun peribadi agak mengecewakan kerana anda tidak dapat melihat interaksi mereka dengan pengguna lain, atau reaksi mereka terhadap komen atau siaran. Yang mungkin anda dapat lihat ialah gambar profil mereka dan mungkin nama pengguna mereka.

Facebook tidak menawarkan jalan keluar langsung dari situasi ini, walaupun anda menjalankan halaman perniagaan.

Nasib baik, dengan beberapa kaedah penyelesaian yang terbukti, anda dapat melihat mana-mana akaun Facebook peribadi. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara menyelesaikannya.

Adakah Ada Cara untuk Melihat Profil Facebook Peribadi?

Tidak terlalu sukar untuk membayangkan situasi di mana anda mahukan akses tanpa had ke profil Facebook seseorang. Ini mungkin profesional elit yang ingin anda pelajari dan ikuti. Atau mungkin seseorang yang baru anda temui tetapi ingin menggali beberapa butiran sebelum melibatkannya lebih jauh. Malah boleh menjadi salah satu pesaing perniagaan anda, dan anda ingin mengetahui apa yang mereka lakukan akhir-akhir ini.

Jadi, adakah mungkin untuk melihat akaun Facebook peribadi? Jawapannya adalah ya. Beberapa alat dan trik dapat membantu anda melihat profil Facebook peribadi. Mari lihat bagaimana masing-masing berfungsi.

1. Ikut Jalan Tinggi

Secara lalai, akaun Facebook peribadi hanya dapat dilihat oleh pengguna yang berkawan dengan pemilik akaun. Oleh itu, menghantar permintaan rakan kepada pemilik adalah salah satu kaedah termudah untuk mengatasi sekatan ini. Setelah permintaan anda diterima, anda akan dapat melihat data peribadi mereka, kemas kini status, Cerita, dan apa sahaja yang mereka putuskan untuk berkongsi dengan rakan. Anda bahkan boleh menggali arkib mereka dan melihat catatan lama pada garis masa mereka.

Masalah dengan pendekatan ini ialah anda tidak tahu berapa lama masa yang diperlukan oleh pemilik akaun untuk menyetujui permintaan rakan anda. Mungkin memerlukan hari, bulan, atau minggu. Ada juga kemungkinan anda tidak akan mendapat sambutan kerana Facebook membenarkan pengguna mengabaikan permintaan teman.

2. Cuba Kejuruteraan Sosial

Salah satu perkara terbaik mengenai tetapan privasi akaun Facebook adalah bahawa ia dapat diperketat atau dilonggarkan seperti yang dikehendaki oleh pemilik akaun. Semasa mengaktifkan mod peribadi, beberapa orang menyekat kemampuan untuk melihat profil mereka dari orang yang tidak mereka kenali tetapi membenarkan akses oleh "rakan rakan". Itu bermakna anda mungkin dapat melihat profil sasaran anda jika anda berdua mempunyai sekurang-kurangnya satu rakan.

Oleh itu, untuk membuat kerja ini, anda perlu menghantar sekurang-kurangnya satu permintaan rakan kepada salah seorang rakan sasaran.

Satu-satunya kelemahan pendekatan ini adalah bahawa senarai rakan sasaran juga mungkin dibatasi, sehingga sukar untuk mencari rakan bersama. Sekiranya demikian, anda boleh mencuba menghantar permintaan rakan kepada orang yang berkawan dengan sasaran di luar Facebook. Sebilangan besar orang cenderung menggunakan Facebook untuk berhubung dengan rakan-rakan mereka dalam kehidupan sebenar sebelum meluaskan lingkaran untuk merangkumi selebriti dan orang yang belum mereka temui.

3. Letakkan Kuda Trojan

Kadang kala menghantar permintaan rakan kepada seseorang untuk membuka kunci profilnya mungkin tidak berfungsi, terutamanya jika anda ingin berselindung dan tidak mahu mendedahkan identiti sebenar anda kepada sasaran. Di situlah kuda Trojan masuk. Tetapi bagaimana ia berfungsi?

Yang perlu anda buat hanyalah membuat akaun Facebook "palsu" dan kemudian menghantar sasaran permintaan rakan.

Pendekatan ini penuh dengan risiko. Sekiranya sasaran mempunyai keraguan tentang identiti anda, mereka mungkin memutuskan untuk menyekat anda, tindakan yang boleh membuat pandangan terhad dari profil mereka "hilang" selamanya. Anda juga boleh dilaporkan ke Facebook kerana melanggar panduan pengguna platform.

Oleh itu, jika anda mahukan muslihat ini berjaya, anda perlu kreatif dan menghapuskan apa sahaja yang menipu atau mencuri identiti. Cara terbaik untuk melakukan ini adalah dengan mengambil langkah untuk memberi kesan kepada sasaran dan mempengaruhi keputusan mereka.

Sebagai contoh, katakan mereka adalah pemain permainan elit, dan anda ingin mengetahui petua dan trik yang mereka kongsi dengan rakan Facebook mereka. Anda boleh mengisi garis masa anda dengan catatan yang melukiskan anda sebagai pemain permainan terkemuka, lengkap dengan tangkapan skrin dari beberapa permainan video yang paling popular. Anda juga boleh membuat catatan mengenai isu-isu penting dalam industri permainan, seperti siaran yang akan datang, platform permainan yang akan datang, atau bahkan masalah undang-undang yang berkaitan dengan industri ini.

4. Eksploitasi Kekosongan dalam Dasar Privasi Akaun Facebook

Pada masa sebelumnya, alat privasi akaun Facebook lebih memaafkan. Sebagai contoh, adalah mungkin untuk memanipulasi URL Facebook pengguna dan mengakses maklumat peribadi terpilih dengan serta-merta, termasuk foto dan video. Hari-hari ini, platform nampaknya telah bertindak untuk menyekat ini.

Facebook terus mengetatkan jalan keluar untuk menjadikannya lebih sukar untuk mengakses profil dan data peribadi. Walau bagaimanapun, beberapa celah masih berfungsi. Salah satunya adalah foto yang ditandai.

Sekiranya dua atau lebih orang mengambil gambar dan membagikannya dengan rakan di Facebook, mereka dapat menandai satu sama lain untuk membantu pengguna lain mengenal pasti semua orang dalam foto itu dengan nama. Sekiranya sasaran anda telah ditandai di foto mana pun, anda dapat dengan mudah menemukannya menggunakan butang carian Facebook. Untuk melakukannya:

  1. Log masuk ke akaun anda.
  2. Klik pada "Cari".

  3. Masukkan perkara berikut ke dalam bidang teks: Gambar dari
    • Contohnya, jika sasaran anda adalah James Clark, anda akan menaip perkara berikut: Gambar James Clark

Setelah anda melakukan ini, Facebook akan menjalankan carian yang luas dan memaparkan semua foto yang ditandai oleh orang tersebut.

4. Cuba Aplikasi Penonton Pihak Ketiga

Sekiranya kejuruteraan sosial dan penggunaan akaun Facebook "palsu" sepertinya banyak kerja, anda boleh mencari alat pihak ketiga khusus yang akan melakukan semua pekerjaan untuk anda. Salah satu alat yang paling popular ialah PictureMate. Tetapi bagaimana ia berfungsi?

PictureMate adalah pelanjutan Chrome yang membolehkan anda mencari gambar sesiapa sahaja di Facebook. Ini adalah alat yang hebat apabila anda ingin melihat gambar seseorang secara peribadi. Dengan mengklik butang, anda dapat mencari gambar mana-mana pengguna, walaupun ia telah dimuat naik oleh orang lain. Walaupun anda mungkin tidak mendapat semua maklumat yang anda cari, PictureMate menyajikan alat tanpa gangguan yang bukan hanya percuma tetapi juga agak selamat untuk digunakan.

Inilah cara menggunakan PictureMate:

  1. Lawati laman web rasmi PictureMate.

  2. Muat turun dan tambahkan pelanjutan ke penyemak imbas Chrome anda.

  3. Setelah pelanjutan dipasang, mulakan semula penyemak imbas anda. Ini akan mengaktifkan PictureMate, dan kini akan muncul di sudut kanan atas penyemak imbas anda.
  4. Untuk menggunakan pelanjutan, klik padanya dan masukkan nama orang yang gambarnya ingin anda lihat.

Banyak alat pihak ketiga yang lain mengaku membuka kunci akaun peribadi, tetapi ada yang tidak berfungsi seperti yang dijanjikan. Orang lain boleh mendedahkan anda kepada penipuan atau pencurian data peribadi. Oleh itu, adalah mustahak untuk berhati-hati sebelum menggunakannya. Sebagai contoh, anda boleh mencari sebarang ulasan yang terdapat pada alat ulasan produk yang boleh dipercayai. Ini dapat membantu anda menentukan sama ada sah, selamat dan berkesan.

5. Bayar Broker

Sekiranya tidak ada kaedah yang kami bincangkan sesuai untuk anda, anda boleh menyewa broker data untuk melakukan pekerjaan tersebut. Walaupun kebanyakan broker data menghasilkan wang dengan mengumpulkan maklumat pengguna secara pukal dan kemudian menjualnya, ada yang dapat membantu anda mengakses profil khusus sesiapa sahaja yang anda mahukan, tetapi anda juga perlu membayar untuk perkhidmatan tersebut. Namun, anda mungkin hanya mendapat akses ke fail terpilih seperti foto dan video.

Pendekatan ini disyorkan hanya jika sah di negeri anda atau negara tempat tinggal anda sekarang. Penting juga untuk diperhatikan bahawa jika anda terlibat dalam masalah undang-undang dan mencari bukti, maklumat yang diperoleh dengan cara ini mungkin tidak dapat diterima di mahkamah.

6. Cuba Google

Menghantar seseorang permintaan rakan untuk membuka kunci profil mereka dan melihat siaran, foto, video, dan kemas kini status mereka dapat membuat anda dalam kegelapan. Anda tidak dapat mengetahui bila sasaran akan bertindak balas. Mereka bahkan mungkin menolak permintaan itu. Pengindeksan Google dapat memberi anda jalan keluar.

Pengindeksan adalah proses menganalisis kandungan di laman web untuk memasukkannya ke dalam algoritma carian. Google merangkak Facebook untuk mencari maklumat yang mungkin telah dikongsi oleh pengguna Facebook dengan khalayak yang ditetapkan untuk "umum".

Kaedah ini berfungsi kerana sebilangan orang tidak menetapkan khalayak Facebook mereka menjadi "peribadi" sebaik sahaja membuka akaun. Sebilangan hanya mengubah tetapan privasi mereka setelah mendapat pengikut atau setelah mendapat beberapa ribu teman.

Untuk mencari kandungan apa pun yang mungkin telah dikongsi pengguna Facebook dengan penonton mereka ke "umum", masukkan nama mereka di kotak carian dan sertakan "Facebook" dalam pertanyaan anda untuk mempersempit hasilnya. Google kemudian akan merangkak semua arkib Facebook dan memaparkan maklumat yang dapat dijumpainya.

Pastikan Ia Selamat

Terdapat banyak cara untuk melihat akaun Facebook peribadi. Namun, anda perlu memilih alat yang tidak hanya efektif tetapi juga tidak membahayakan keselamatan dan keselamatan data anda sendiri.

Adakah terdapat beberapa akaun Facebook peribadi yang berjaya anda buka? Bagaimana awak melakukannya? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Recent Posts