Cara Melihat Berapa Banyak Lagu yang Anda Miliki di Apple Music

Apple terkenal kerana mempunyai beberapa perisian dan sistem operasi terbaik di dunia. Kedua-dua peranti macOS dan iOS mempunyai antara muka yang ramping, pilihan penyesuaian yang luas, dan prestasi berkelajuan tinggi. Walau bagaimanapun, beberapa ciri tidak begitu telus dan mudah diakses pada peranti Apple.

Cara Melihat Berapa Banyak Lagu yang Anda Miliki di Apple Music

Sekiranya anda ingin mengetahui berapa banyak lagu yang anda miliki di Apple Music, anda harus melompat melalui gelung untuk mencari nombor yang tepat. Agaknya, anda juga ingin mengetahui berapa banyak simpanan yang digunakan oleh lagu-lagu ini. Jangan risau, jika anda membaca, anda akan mengetahui semua maklumat yang anda perlukan dengan langkah dan arahan yang jelas.

Apple Music pada Peranti iOS

Kebanyakan orang suka mendengar muzik setiap hari. Ia adalah aktiviti hiburan yang sangat baik; ia memberi anda motivasi dan membuat anda berminat untuk apa sahaja. Orang biasanya menggunakan album atau senarai main sebagai petunjuk berapa banyak lagu yang mereka ada di sistem mereka.

Menghitung semua lagu atau album yang ada di telefon atau tablet akan menjadi konyol, terutama jika anda mempunyai perpustakaan muzik yang banyak. Sekiranya ada pilihan yang membolehkan anda melihat berapa banyak lagu yang anda miliki di iPad, iPod, atau iPhone anda. Tebak, pilihan itu ada, tetapi tersimpan dalam tetapan peranti anda.

Ikuti langkah-langkah untuk melihat berapa banyak lagu yang anda miliki di peranti iOS anda:

 1. Buka aplikasi Tetapan pada peranti anda.
 2. Pilih Umum.
 3. Kemudian, pilih Mengenai.
 4. Tatal sehingga anda menemui Lagu. Di sebelah lagu, anda akan melihat jumlah lagu di peranti anda.

Itu tidak begitu sukar, bukan? Anda akan melihat bahawa anda dapat melihat jumlah foto, video, aplikasi, dan perincian lebih lanjut di layar ini.

Lihat Berapa Banyak Lagu yang Anda Miliki di Apple Music

Berapa Banyak Tempat Penyimpanan Lagu Anda?

Soalan seterusnya yang mungkin berlaku kepada anda ialah berapa banyak ruang yang diambil oleh semua lagu ini? Sebilangan besar orang menggunakan sebahagian besar ruang simpanan mereka untuk muzik dan gambar, dan jumlah itu kadang-kadang mengejutkan. Siapa tahu bahawa muzik boleh memakan begitu banyak ruang?

Baiklah, kualiti muzik muzik telah meningkat banyak selama bertahun-tahun, dan begitu juga ukurannya. Inilah cara untuk memeriksa storan iPhone anda:

 1. Buka aplikasi Tetapan.
 2. Kemudian, pilih Umum, diikuti dengan Penyimpanan iPhone.
 3. Anda akan melihat grafik setiap jenis fail yang menggunakan simpanan anda. Pilih Muzik, dan anda akan melihat berapa banyak ruang yang anda gunakan untuk muzik.

Sekiranya anda fikir muzik mengambil banyak ruang, anda boleh membebaskannya dengan cepat tanpa kehilangannya. Anda boleh menghantar muzik anda ke storan awan atau memindahkannya ke peranti lain, seperti komputer anda. Bercakap mengenai komputer, mari kita lihat bagaimana anda dapat memeriksa jumlah lagu yang anda miliki di Mac.

Apple Music di macOS dan Peranti Windows

Anda juga dapat memeriksa jumlah lagu anda di komputer Mac atau Windows. Untuk kaedah ini, anda perlu memuat turun versi iTunes terkini untuk sistem operasi anda dari pautan yang disediakan. Memeriksa perpustakaan muzik anda di Mac sama sekali tidak sukar. Ikuti langkah di bawah:

 1. Mulakan iTunes di komputer Mac atau Windows anda.
 2. Klik pada tab View di bahagian atas layar, dan pilih Show Sidebar.
 3. Dari Sidebar ini, pilih pilihan Lagu.
 4. Klik pada View sekali lagi dan pilih Show Status Bar.
 5. Kemudian, anda akan melihat berapa banyak lagu yang anda miliki di iTunes berhampiran bahagian bawah skrin anda, di bar status. Anda dapat melihat jangka masa lagu, dan berapa banyak simpanan yang diambil dari skrin yang sama.

Pada pendapat saya, kaedah ini lebih baik kerana anda dapat melihat semua perincian mengenai Apple Music dalam satu tetingkap, berbanding menggali melalui beberapa tetapan untuk mencari semuanya di iPhone anda.

Berapa Banyak Lagu yang Anda Miliki di Apple Music

Bonus: Spotify

Artikel ini sepatutnya hanya mengenai Apple Music, tetapi Spotify sama popularnya dengan iTunes. Kesamaan kedua-dua perkhidmatan muzik hebat ini adalah bahawa kedua-duanya sangat menyedihkan apabila menunjukkan jumlah lagu pada peranti anda.

Banyak orang mengeluh tentang hal itu, dan semoga Apple dan Spotify dapat meningkatkan ketelusan mereka di masa hadapan. Sehingga itu, ini adalah kaedah penyelesaian yang rapi yang boleh anda gunakan. Lakukan ini untuk mengetahui jumlah lagu di Spotify:

 1. Lancarkan Spotify.
 2. Tambahkan semua lagu anda ke satu senarai main.
 3. Anda akan melihat jumlah lagu yang anda ada dalam senarai main ini. Perhatikan bahawa kaedah ini tidak berfungsi untuk peranti mudah alih atau tablet.

Sekiranya anda menggunakan telefon bimbit atau tablet, cubalah menyukai setiap lagu yang anda miliki. Kemudian anda akan melihat semuanya di bahagian Lagu yang Disukai. Ya, anda betul, itu memang seperti tugas.

Berapa Banyak Muzik yang Anda Dapatkan?

Anda tidak perlu menjadi audiophile untuk menghargai muzik. Kebanyakan orang melakukannya. Sekiranya anda suka mengumpulkan trek dan album kegemaran anda, anda mungkin akan mengumpulkan koleksi besar di seluruh peranti anda. Orang ingin tahu dan ingin mengetahui berapa banyak muzik yang mereka dapat. Sayang sekali Apple Music tidak mempunyai cara yang lebih baik dan lebih mudah untuk menunjukkan nombor tersebut kepada anda.

Semoga perubahan menjadi lebih baik di masa hadapan. Berapa banyak trek yang anda ada pada peranti anda? Membongkarkan bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found