Cara Melihat fail Vid di Windows

Format fail .vid adalah format fail generik yang direkodkan oleh banyak peranti. Ini adalah sistem fail lama yang sudah bertahun-tahun dan dapat dilihat secara langsung oleh beberapa pemain media atau diberikan dalam alat penyuntingan video menjadi sesuatu yang lebih berguna. Saya akan menunjukkan kepada anda bagaimana melakukan kedua-duanya.

Cara Melihat fail Vid di Windows

Format fail .vid digunakan oleh sistem CCTV, beberapa editor rakaman permainan, DVD lama dan pelbagai medium lain. Ini bersifat generik sehingga harus difahami oleh kebanyakan pemain media jika pengekodan itu betul. Saya mengetahui beberapa sistem CCTV yang menggunakan codec proprietari yang menjadikan rakaman tidak dapat digunakan di luar produk syarikat. Jadi hanya kerana sesuatu dalam format .vid, tidak bermaksud teknik ini akan berfungsi.

Lihat fail VID

Selagi pengekodan serasi, anda seharusnya dapat melihat fail .vid di Windows Media Player, VLC, QuickTime atau perisian media biasa yang lain. Hanya perlu beberapa saat untuk mencuba, jadi lakukan ini:

 1. Buka Windows Media Player.
 2. Cari fail .vid dalam Windows Explorer.
 3. Navigasi ke fail .vid dan pilih.
 4. Seret dan lepaskan ke Windows Media Player.
 5. Pilih anak panah biru besar di bahagian bawah skrin untuk dimainkan.

Sekiranya codec dibiarkan pada lalai, WMP harus memainkan fail tanpa masalah. Sekiranya tidak memainkannya, anda mungkin perlu mencuba pemain lain.

Cuba gunakan VLC.

 1. Buka VLC.
 2. Pilih menu Media dan Buka Folder.
 3. Navigasi ke fail .vid anda dan pilih.
 4. Klik dua kali fail .vid untuk memulakan main balik.

VLC mengandungi beratus-ratus codec video yang paling biasa secara lalai sehingga terdapat sangat sedikit format di luar sana yang tidak dapat dimainkan. Sekiranya tidak dapat memainkan fail, anda mungkin perlu mengetahui codec apa yang telah digunakan untuk membuatnya.

 1. Muat turun dan pasang AviCodec.
 2. Jalankan program dan arahkan ke fail .vid.
 3. Ia kemudian akan mengenal pasti codec yang digunakan dalam fail.

AviCodec adalah perisian kecil yang hebat yang digunakan untuk mengenal pasti apa yang membentuk fail video. Ia akan memberitahu anda codec di tengah-tengah skrin hasil. Kadang kala, codec adalah fail WMV atau MP4 standard yang secara keliru dinamakan sebagai .vid. Sekiranya ini berlaku, anda boleh menamakan semula fail dari .vid ke .mp4 dan bermain di mana sahaja.

Alat berguna lain adalah MediaInfo yang melakukan perkara yang hampir sama. Buka fail .vid dengan MediaInfo dan biarkan membaca metadata. Cari di kotak ‘Aliran video pertama’ untuk mengenal pasti codec dan format yang digunakan.

Jika tidak, anda boleh mencuba pengekodan video ke dalam MP4.

Mengekod fail VID

Sekiranya anda benar-benar memerlukan akses ke kandungan fail .vid itu, dan langkah di atas tidak membantu, anda mungkin ingin mencuba pengekodan format ke dalam perkara lain. Kejayaan ini bergantung sepenuhnya kepada siapa atau apa yang membuat fail .vid dan tidak dijamin berjaya. Ia mungkin patut dicuba.

Berikut adalah beberapa aplikasi penukar video yang boleh anda cuba.

Penukar Video Freemake

Freemake Video Converter adalah salah satu penukar video paling popular di sekitar. Ia percuma, mudah digunakan dan berfungsi dengan kebanyakan format video. Ia tidak menyenaraikan .vid sebagai salah satu daripadanya tetapi memandangkan muat turunnya kecil dan percuma untuk digunakan, patut dicuba. Saya tidak mempunyai fail .vid untuk bereksperimen tetapi saya rasa ia patut dicuba.

Sebarang Penukar Video Percuma

Mana-mana Video Converter Free adalah media penukar percuma lain yang dapat membantu anda. Ia tidak menyenaraikan fail .vid seperti yang disokong tetapi berfungsi dengan kebanyakan format lain sehingga semestinya patut dicuba. Antaramuka mudah dan senang dikendalikan dan harus membuat kerja ringkas menukar fail anda menjadi sesuatu yang lebih berguna.

Brek tangan

Handbrake adalah aplikasi Mac yang telah ditukar untuk digunakan dengan Windows dan sangat bagus dalam apa yang dilakukannya. Agak sukar untuk dikendalikan tetapi lebih hebat dan mempunyai kawalan yang lebih terperinci terhadap fail video daripada dua pilihan pertama. Sekiranya anda berjaya mencari jalan anda sendiri di sekitar UI, ini mungkin pengekod yang anda cari.

Itulah beberapa pilihan untuk melihat fail vid di Windows. Kejayaan anda bergantung sepenuhnya pada bagaimana fail asal disusun dan codec apa yang digunakan. Mudah-mudahan, salah satu daripada pilihan ini akan memainkan video atau menyandikannya menjadi sesuatu yang lebih berguna.

Ada cara lain untuk melihat fail vid di Windows? Beritahu kami di bawah jika anda melakukannya!

Recent Posts