Cara Melihat Kiraan Pelanggan Podcast

Dengan populariti podcast yang semakin meningkat, banyak platform dan aplikasi telah muncul yang membolehkan penonton mengikuti rancangan kegemaran mereka. Perkembangan ini membolehkan podcast melakukan streaming di pelbagai platform, menyediakan jangkauan yang cukup luas. Sejauh mempunyai satu podcast yang tersedia di semua sumber utama yang boleh diakses oleh khalayak.

Cara Melihat Kiraan Pelanggan Podcast

Sekiranya anda ingin mencari podcast paling popular pada topik tertentu, mungkin sukar untuk mengetahui berapa banyak orang yang benar-benar mendengar rancangan tertentu. Walaupun anda menjelajahi internet untuk setiap platform atau aplikasi yang menganjurkan podcast itu, menggabungkan angka tetap tidak akan memberikan jumlah yang tepat.

Sebabnya mudah. Orang mungkin menggunakan beberapa platform yang berbeza, bergantung pada peranti mereka. Atau mereka mungkin mempunyai beberapa perkhidmatan podcasting pada satu peranti, yang secara artifisial dapat menghasilkan lebih banyak pelanggan daripada pendengar yang sebenarnya!

Mengetahui bahawa anda tidak dapat memperoleh jumlah pelanggan yang tepat, perlu mendapatkan angka anggaran. Untuk menentukan populariti podcast, anda harus mempertimbangkan beberapa parameter - langganan, jumlah muat turun episod, serta penglibatan khalayak di rangkaian sosial.

Langganan

Metrik kejayaan podcast yang paling jelas adalah bilangan pelanggannya. Tetapi, dengan banyak platform yang menyajikan kandungan podcast, penonton mungkin tersebar secara tidak rata. Sebagai contoh, jika rancangan mempunyai banyak pengikut di Podbean, jumlahnya mungkin jauh lebih rendah di Stitcher. Dan ini tidak berkaitan langsung dengan populariti platform. Tergantung pada platform mana yang ditonton oleh khalayak podcast.

Juga, jika tuan rumah menasihati khalayak mereka untuk menggunakan perkhidmatan tertentu untuk mendapatkan kandungan mereka, itu mungkin menimbulkan berat sebelah terhadap platform lain. Sebagai contoh, penonton rancangan mungkin menghadapi masalah mengakses kandungan di satu platform, atau mungkin tuan rumah mempunyai urusan kewangan dengan yang lain.

Mengetahui bahawa anda tidak akan berurusan dengan angka yang tepat, anda boleh menggunakan jumlah pelanggan sebagai aturan praktis untuk menilai populariti podcast.

Perkara pertama yang perlu dicari adalah platform hosting podcast terbesar - iTunes, aplikasi Apple Podcast, Google Podcasts, dan Spotify. Dengan Google dan Apple, aplikasinya terpasang pada peranti masing-masing, memberikan jangkauan seluas-luasnya. Spotify, sebaliknya, banyak melabur untuk menjadi platform hosting terbaik, menawarkan pelbagai jenis podcast.

Sekiranya itu tidak mencukupi untuk menentukan jumlah pelanggan yang dimiliki podcast, anda juga boleh memeriksa aplikasi penstriman popular lain. Ambil beberapa yang paling popular, seperti SoundCloud, Stitcher, Podbean, dan Castbox, sebutkan beberapa.

podcast

Muat turun dan Main

Bergantung pada aplikasinya, ini mungkin membolehkan anda memeriksa berapa kali episod podcast telah dimuat turun. Sekali lagi, metrik ini tidak tepat, kerana banyak platform menawarkan muat turun episod baru secara automatik. Memastikan setiap episod rancangan dimuat turun ke telefon anda tidak semestinya anda mendengar semua itu.

Sebagai contoh, SoundCloud memang menawarkan jumlah pemutaran untuk setiap episod, tetapi anda harus mempertimbangkan berapa lama ia tersedia di platform. Oleh kerana bilangan drama terkumpul dari masa ke masa, sebaiknya periksa statistik ini untuk episod yang dimuat naik dalam beberapa minggu terakhir. Ini akan membolehkan anda menentukan seberapa banyak reaksi penonton terhadap kandungan yang baru dikeluarkan.

suara suara

Media Sosial

Selain metrik yang disebutkan di atas, adalah berguna untuk memeriksa keterlibatan rancangan di rangkaian sosial. Sekiranya rancangan itu mempunyai akaun Facebook atau Twitter, atau bahkan saluran YouTube, itu dapat memberikan gambaran yang baik tentang hubungan antara tuan rumah rancangan dan penonton mereka.

Walaupun topik itu menarik minat anda, media sosial dapat membantu anda mengukur keperibadian tuan rumah. Kadang-kadang anda tidak tahan seseorang bercakap mengenai topik kegemaran anda. Juga, jika keperibadian mereka sangat karismatik, anda mungkin menyukai persembahan mereka tanpa mengira topiknya.

Ambil Joe Rogan, sebagai contoh. Dia sangat menarik untuk didengarkan, tidak kira dengan siapa dia bercakap.

Joe Rogan

Menganalisis Data

Apabila anda mempunyai anggaran jumlah pelanggan dan jumlah permainan atau muat turun, anda boleh menggabungkan angka-angka ini untuk mendapatkan perspektif yang lebih baik mengenai populariti keseluruhan podcast.

Salah satu metrik yang perlu dipertimbangkan adalah perbandingan antara jumlah muat turun dan jumlah pelanggan. Semakin tinggi nisbahnya, semakin popular podcast. Sebagai contoh, jika podcast telah menghasilkan 80,000 muat turun secara keseluruhan dari 10,000 pelanggan, itu pasti bermaksud terdapat beberapa pendengar berulang di luar sana. Namun semakin rendah nisbahnya, ini bermaksud bahawa orang-orang kadang-kadang bersusah payah menonton, melihat satu episod, dan tidak pernah kembali lagi.

Ketika datang ke media sosial, selalu menarik untuk melihat nisbah suka / tidak suka episod tertentu. Sudah tentu, anda juga dapat menggali lebih mendalam ke bahagian komen, untuk melihat apa yang diperkatakan oleh pendengar mengenainya.

Adakah Anda Mengadakan Podcast?

Sekiranya anda mengehoskan podcast, perkara boleh menjadi lebih tepat, tetapi tidak banyak. Semuanya bergantung pada platform yang anda gunakan. Anda dapat mengesan dari mana asalnya pendengar anda, tetapi masih sukar untuk mengetahui jumlah yang tepat.

Semasa anda menganjurkan podcast di laman web khusus, anda boleh menyemak analisis lalu lintas dan melihat penyemak imbas sebagai sumber. Mungkin yang terbesar, metrik ini memberikan kekerapan orang mengklik episod podcast anda. Ini sama sekali tidak bermaksud jumlah langganan.

Ini mungkin sama ada lawatan rawak, atau kunjungan dari orang-orang yang kerap mengunjungi laman web anda untuk mendapatkan lebih banyak kandungan. Sudah tentu, anda tidak mempunyai cara tertentu untuk mengetahui yang mana dari kedua-duanya berlaku. Lawatan secara rawak biasanya datang dari catatan media sosial, mengarahkan orang ke episod tertentu podcast anda.

Pelanggan Bukan Metrik Terunggul

Walaupun jumlah pelanggan memberikan rasa populariti podcast, bukan satu-satunya metrik yang harus anda lalui. Semasa mencari podcast, pertimbangkan juga keterlibatan penontonnya di media sosial.

Berapa kerap anda mendengar podcast? Apakah kaedah anda memilih podcast? Sila kongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found