Cara Melihat Sejarah Venmo

Venmo adalah platform milik PayPal yang berpusat pada kemudahan pembayaran mudah alih antara pengguna. Idea di sini adalah untuk mewujudkan persekitaran di mana rakan-rakan dapat saling mengirim wang dengan selamat.

Cara Melihat Sejarah Venmo

Venmo adalah platform transaksi dengan ciri media sosial yang menjadikan pengalaman lebih organik dan lebih lancar. Namun, kadangkala anda memerlukan bukti pembayaran. Sebenarnya, ini adalah pertaruhan terbaik anda untuk menyimpannya di suatu tempat, hanya untuk selamat.

Anda boleh mendapatkan bukti pembayaran anda dengan melihat sejarah pembayaran Venmo anda. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda beberapa cara untuk melihat Sejarah Transaksi anda sambil menyembunyikannya dari Umum.

Venmo Mengingatkan Anda untuk Melakukannya

Bergantung pada seberapa aktif anda di Venmo, aplikasi itu sendiri menghantar e-mel kepada anda sekali-sekala untuk mengingatkan anda untuk memeriksa sejarah transaksi anda.

Dalam e-mel ini, anda akan menemui pautan yang akan mengarahkan anda ke sejarah transaksi anda. Setiap bulan aktif di Venmo akan memulakan salah satu e-mel ini secara automatik. Menjadi aktif bermaksud melakukan pembelian, menerima pembayaran, melakukan transfer bank, atau hanya menerima bayaran balik / kredit.

Sekiranya anda tidak terlalu aktif di Venmo, anda akan menerima e-mel ini setiap suku tahun, sekurang-kurangnya. Ini adalah salah satu cara yang paling biasa bagi pengguna untuk memeriksa sejarah transaksi mereka. Yang perlu anda lakukan hanyalah pergi ke akaun e-mel yang anda tetapkan Venmo, ketik "Venmo" di bar carian pelanggan, dan tatal sehingga salah satu e-mel ini muncul.

Anda tidak boleh berhenti melanggan e-mel ini kerana peraturan kewangan persekutuan menghendaki Venmo untuk menghantar pemberitahuan ini. Ini bagus kerana ini bermaksud bahawa Venmo harus memberi perhatian khusus pada sejarah transaksi dan pembelian anda.

venmo

Melihat Sejarah Transaksi Anda

Salah satu perkara hebat mengenai Venmo adalah kemampuan untuk kembali dan melihat transaksi sebelumnya. Sama ada seseorang menghantar wang kepada anda atau anda membuat pembelian, jika pilihan ini tersedia dapat membantu anda ketika mengajukan cukai, menunjukkan bukti pembelian, dan banyak lagi.

Di Mana Anda Boleh Melihat Sejarah Anda

Sejarah transaksi anda mungkin tidak tersedia di aplikasi. Walau bagaimanapun, anda masih boleh mengaksesnya. Aplikasi ini menawarkan kemampuan untuk memeriksa pembelian anda, tetapi bukan gambaran keseluruhan Sejarah Transaksi anda. Apa yang anda perlukan untuk mengakses sejarah penuh ialah sambungan internet dan komputer.

Sekiranya anda ingin menggunakan telefon anda masih boleh, tetapi pertama, anda perlu meletakkan penyemak imbas anda dalam mod desktop. Sama ada anda menggunakan Google Chrome atau Mozilla Firefox, menu Tetapan akan memberi anda pilihan untuk beralih ke "Mod Desktop."

Cara Melihat Sejarah Transaksi Anda

Sekarang anda sudah tahu ke mana hendak pergi untuk melihat penyataan anda, mari kita ikuti prosesnya. Perlu diingat, arahan ini akan berfungsi pada komputer dan versi Desktop laman web pada peranti mudah alih anda.

Apabila anda log masuk ke profil Venmo di komputer anda, anda harus menavigasi ke Penyataan bahagian.

Menggunakan penapis tarikh untuk menunjukkan transaksi tertentu. Perlu diingat, anda hanya dapat menapis 90 hari transaksi dalam satu masa.

Dari skrin ini, anda dapat melihat keseluruhan sejarah transaksi anda di Venmo.

lihat sejarah venmo

Sekiranya anda ingin memuat turun sejarah transaksi anda, klik Muat turun CSV. Anda boleh mendapatkan butang ini berhampiran pilihan tarikh. Perhatikan bahawa, walaupun anda mempunyai akses ke seluruh riwayat transaksi anda, anda dapat melihat / memuat turun data tidak lebih dari 90 hari sekaligus.

Melihat Sejarah Pembelian Anda

Sejarah pembelian sedikit berbeza. Pertama sekali, ia boleh diakses dari aplikasi telefon / tablet anda. Sejarah pembelian hanya tersedia untuk anda melainkan anda membagikannya setiap pembelian.

Sekiranya anda ingin mengakses sejarah ini menggunakan Aplikasi Venmo, ketik tiga garis mendatar di sudut kanan dan ketik "Pembelian".

Sekiranya anda memerlukan bukti pembelian, anda boleh menavigasi ke Penyataan bahagian dan muat turun fail sejarah transaksi CSV. Cara yang lebih mudah, tentu saja, membuat tangkapan skrin pembelian anda dan menambahkan cap waktu.

Privasi

Dalam urus niaga, Venmo memberikan akses kepada semua orang. Ya, transaksi anda dapat dilihat oleh sesiapa sahaja yang ingin melihat sekilas. Terlebih lagi, Venmo tidak berkewajiban untuk mendapatkan kebenaran anda untuk membagikannya dan anda bahkan tidak perlu mempunyai aplikasi Venmo untuk mengakses sejarah transaksi orang lain. Sebenarnya, satu-satunya perkara yang perlu anda lakukan ialah API pembangun aplikasi.

Yang lebih membimbangkan adalah bahawa setiap transaksi merangkumi gambar dan nama pengirim, serta maklumat lain seperti tarikh dan waktu transaksi, tujuan pembayaran, bahkan teks yang disertakan dalam transaksi. Ya, emoji juga.

Menetapkan Sejarah kepada Peribadi

Menakutkan seperti ini, sebenarnya bukan masalah dengan Venmo. Adalah normal untuk ragu-ragu dengan sejarah transaksi anda yang tersedia untuk semua orang di luar sana. Walaupun ini tentu menimbulkan lebih daripada beberapa soalan, jalan penyelesaian yang mudah memang ada.

Pada dasarnya, alasan mengapa urus niaga anda mungkin terbuka pada masa ini adalah bahawa ia adalah tetapan lalai Venmo. Nasib baik, anda boleh menetapkan urus niaga anda (masa depan dan masa lalu) menjadi peribadi.

Setelah memasuki aplikasi Venmo, ketik Tetapan, dan arahkan ke Privasi. Anda akan melihat Tetapan Privasi Lalai pilihan yang mungkin ditetapkan untuk Awam. Ketik dan ubah menjadi Peribadi.

Sekarang, pergi ke Lebih banyak lagi dan klik pada Transaksi yang lalu. Pilih Tukar Semua ke Peribadi. Ya, semudah itu. Tidak ada sokongan teknikal yang diperlukan untuk bolak-balik, tidak ada aplikasi pihak ketiga, dan tidak ada perubahan yang menarik dengan tetapan yang terlibat.

Pastikan memilih "Simpan Tetapan" sebelum menavigasi ke halaman lain, jika tidak, akaun anda akan tetap Umum.

Transaksi yang Tidak Biasa dan Mencurigakan dalam Sejarah

Sama ada anda baru sahaja menerima pemberitahuan mengenai pembelian yang mencurigakan yang dibuat di akaun anda, atau anda pernah melihat transaksi yang tidak biasa dalam e-mel sejarah transaksi suku tahunan anda, adalah penting anda menghubungi sokongan teknikal Venmo dengan e-mel atau panggilan telefon.

Ini mungkin menjadi kesalahan sederhana dalam aplikasi, tetapi anda juga mungkin menjadi mangsa penipuan. Mudah menjadi mangsa penipu dalang dunia kerana tetapan sejarah transaksi Venmo adalah umum secara lalai.

Mengapa Ia Umum?

Ya, jelas kelihatan aneh bahawa syarikat milik PayPal akan menjadikan sejarah transaksi semua orang tersedia untuk sesiapa sahaja di luar sana secara lalai. Ia jelas kelihatan lebih dari sekadar pengawasan. Anda lihat, ini adalah aplikasi rangkaian sosial, sama seperti alat transaksi pembayaran.

Pada dasarnya, anda menggunakan Venmo untuk melakukan transaksi pantas antara rakan, tetapi juga untuk melihat apa yang mereka lakukan, urus niaga dan pembelian.

Melihat Sejarah Venmo Anda

Sama ada mengetahui tentang urus niaga orang lain adalah moral atau tidak bukan perkara di sini. Melihat sejarah transaksi dan pembelian anda adalah mudah di Venmo dan anda dan rakan anda boleh melakukannya. Sekiranya anda mahu merahsiakan urus niaga anda, ubah tetapannya menjadi peribadi. Semudah itu.

Adakah anda masih menggunakan Venmo? Adakah anda mementingkan privasi transaksi anda? Apa pendapat anda mengenai tetapan privasi lalai transaksi awam? Jangan ragu untuk membincangkan di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found