Cara Mematikan Mode Zum pada TV Vizio

Adakah anda salah satu jiwa miskin dengan TV Vizio yang ditetapkan ke mod zum tertentu? Adakah anda bosan dengan wajah orang yang terlalu zum atau logo saluran atau teks tatal di bahagian bawah muncul sebahagiannya dari skrin? Mungkin anda bosan dengan memotong bahagian atas dan bawah gambar anda. Senario itu sangat menjengkelkan. Semasa anda menonton filem raksasa seperti Jurassic Park, dan semua kepala binatang terpotong di bahagian atas skrin, ia akan mempengaruhi kesan filem tersebut secara drastik.

Cara Mematikan Mode Zum pada TV Vizio

Nasib baik, ada penyelesaian standard di mana anda memilih tetapan zoom anda dan kaedah yang kurang digunakan yang dibincangkan dalam artikel ini. Jangan ragu untuk mencuba kedua-dua pilihan tersebut, dan semoga gambar video anda akan kembali kelihatan normal. Mari kita mulakan.

Pilihan 1: Tukar Tetapan Zum TV Vizio ke Matikan Mode Zum

Kaedah utama untuk mematikan mod zoom ialah mengakses tetapan "Wide" TV Vizio anda dan mengubah zoom menjadi "Normal." Inilah cara untuk mengakses pilihan.

Langkah 1: Pastikan Anda Mempunyai Gambar di Skrin Anda

Untuk mematikan mod zoom pada TV Vizio anda, anda mesti mempunyai gambar di skrin. Jika tidak, ia mungkin tidak berfungsi dengan betul. Bagaimana lagi anda dapat melihat hasil perubahan yang anda buat? Tambahan pula, sumbernya mungkin menjadi alasan gambar anda muncul dalam mod zum. Setiap sumber mempunyai tetapan juga.

Sebagai contoh, anda boleh menetapkan tahap zoom ke "Normal" ketika layar kosong dan menghidupkan TV satelit anda yang menetapkan secara automatik paparan ke layar lebar. Sekiranya anda sudah mempunyai gambar dari penerima satelit anda, anda akan mengetahui apakah perubahan pada tetapan Vizio atau penerima satelit menyelesaikan masalahnya.

Langkah 2: Tekan Butang Menu

Terdapat butang "Menu" di sebelah kanan atas pada alat kawalan jauh anda. Tekan "Menu" pada alat kawalan jauh, arahkan ke pilihan "Lebar", dan pilih.

Ketahui Alat Jauh Anda

Tindakan ini membawa anda ke menu, di mana anda boleh memilih tetapan zoom anda sesuai dengan keperluan anda. Terdapat empat tetapan zoom untuk dipilih: "Normal," "Lebar," "Zum," dan "Panoramic." Walau bagaimanapun, anda akan menggunakan satu pilihan khusus daripada empat.

Langkah 3: Pilih Tetapan Zum Normal

Gunakan butang anak panah untuk menavigasi ke pilihan yang mengatakan, "Normal." Tekan butang "OK" untuk memilihnya. Ini akan menjadikan TV anda kembali ke "Normal", yang mematikan tetapan zoom.

Apa itu Tetapan Zum Empat?

Apa maksud setiap tetapan? Mengapa tetapan panorama sama seperti skrin lebar? Inilah penjelasan keempat-empat tetapan.

Biasa

HDTV Vizio mempunyai empat tetapan zoom yang mengubah bagaimana TV anda dibahagi pada skrin anda. Lalai harus ditetapkan ke "Normal," yang bermaksud bahawa tidak ada bentuk zoom yang aktif.

Luas

Anda boleh menetapkan TV Vizio anda ke "Wide". Tetapan ini meregangkan gambar TV anda, sehingga mengambil seluruh layar. Sekiranya anda mempunyai bar hitam di kiri dan kanan, ia akan hilang dan terpapar oleh gambar TV anda. Katakan bar hitam belum ada. Sekiranya demikian, TV anda mungkin sudah berada di tetapan layar lebar kerana ia diaktifkan oleh sumber video (iaitu, anda menerima video skrin lebar, jadi TV anda memaparkannya sebagai layar lebar).

Zum

Terdapat tetapan "Zum", yang menghilangkan bar hitam. Ini mungkin berguna jika anda menonton episod lama The Simpsons, tetapi kadang-kadang ia memotong bahagian layar. Contohnya, jika ia menghilangkan bilah hitam dari kiri dan kanan, tetapi juga memotong sebahagian gambar dari atas dan bawah.

Panorama

Tetapan Panoramic memperbesar kandungan bukan HD dan menghilangkan bar hitam yang terdapat di skrin. Sekiranya anda melihat bahawa gambar yang anda lihat kabur atau diperbesar terlalu jauh, kemudian ubah skrin anda kembali ke "Normal" dan mudah-mudahan ini dapat menyelesaikan masalah. Sekiranya menonton video penstriman, ingat bahawa penstriman mungkin menjadi masalah dan bukan tetapan zoom.

Dalam mencari jalan penyelesaian, cuba elakkan tetapan semula kilang. Pilihan tetapan semula kilang tidak hanya mematikan mod zoom anda tetapi juga membatalkan semua tetapan lain yang anda sesuaikan.

Tetapan semula kilang

Sebagai contoh, ia akan mengurungkan semua tetapan warna, suhu, dan ukuran yang telah anda simpan. Ini juga akan mengurungkan semua nama yang anda tetapkan untuk sumber input anda. Anda mungkin perlu melalui halaman tetapan permulaan sekali lagi jika anda melakukan tetapan semula kilang, jadi cubalah untuk mengelakkannya.

Masih Mengalami Masalah?

Sekiranya anda telah mencuba penyelesaian dalam artikel ini dan anda masih menghadapi masalah, anda mungkin perlu mempertimbangkan untuk menetapkan semula kilang, tetapi ini hanya dalam keadaan yang melampau. Masalahnya mungkin merupakan masalah kebolehaksesan. Anda mungkin telah menghidupkan mod aksesibiliti secara tidak sengaja kerana ia mempunyai mod zoom. Jika ini masalahnya, buka "Menu" dan "Sistem" dan Aksesibilitas "dan kemudian pilih" Zoom Mode "dan matikan

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found