Apa yang Perlu Dilakukan Apabila TV Vizio Anda Terus Dihidupkan Sendiri

Ada sebab mengapa TV Vizio begitu popular di seluruh dunia. Bukan hanya masalah kemampuan. Mereka mempunyai ciri-ciri yang sangat baik dan kualiti gambar yang mengagumkan juga.

Apa yang Perlu Dilakukan Apabila TV Vizio Anda Terus Dihidupkan Sendiri

Tetapi ada masalah yang mungkin membuat anda tidak berjaga-jaga. Bagaimana jika TV Vizio anda terus hidup dengan sendirinya? Sebelum anda mula berfikir bahawa rumah anda dihantui, anda harus tahu bahawa ia kadang-kadang berlaku.

Namun, itu tidak bermakna anda tidak boleh berbuat apa-apa. Dalam artikel ini, kami akan membahas beberapa pembaikan yang boleh anda cuba.

Memperbaiki Masalah

Anda mungkin tertanya-tanya mengapa perkara ini berlaku? Tetapi tidak perlu dikhawatirkan, ini tidak bermaksud TV Vizio anda rosak. Biasanya sesuatu yang kecil menyebabkan masalah ini agak mengganggu.

Dan bukan hanya TV Pintar Vizio yang menghadapi masalah. Semua masalah dan penyelesaian dapat berlaku dengan mudah untuk jenis TV pintar yang lain. Berikut adalah senarai penyelesaian yang boleh anda cuba jika TV Vizio anda nampaknya mempunyai fikiran sendiri.

Periksa Butang Kuasa Jauh

Bukankah kelakar jika ternyata butang kuasa pada alat kawalan jauh anda tersekat? Lucu atau tidak, itu bukan senario yang tidak mungkin. Mungkin kelihatan tersekat, tapi mungkin tidak. Tindakan terbaik adalah dengan melepaskan alat kawalan jauh dan membersihkannya dengan baik.

Luangkan masa anda, jangan terburu-buru, keluarkan setiap titik debu. Ini adalah perkara yang bijak untuk dilakukan walaupun itu bukan sebab Vizio anda dihidupkan sendiri.

muat turun

Periksa Bateri Jauh

Ini mungkin kelihatan seperti penyelesaian berlawanan dengan intuitif, tetapi sangat masuk akal. Inilah sebabnya. Apabila bateri hampir habis, bateri dapat menyalakan isyarat rawak ke arah TV anda.

Kadang kala, mereka akan menghidupkannya. Tetapi bagaimana anda boleh yakin bahawa sudah tiba masanya untuk mengganti bateri? Sekiranya anda menekan butang pada alat kawalan jauh lebih dari satu kali, itu petanda baik.

Periksa Peranti Bersambung

Ada kemungkinan peranti streaming menyebabkan kerosakan. Pemain Fire TV Stick atau Roku boleh menjadi penyebabnya. Untuk memastikannya, cabut palamnya selama satu malam, atau bahkan selama beberapa hari, dan lihat apakah masalahnya berlanjutan.

Mungkin terdapat kerosakan pada kord atau input peranti, jadi anda mungkin perlu menggantinya. Anda juga mungkin mencuba mematikan HDMI CEC pada Vizio anda sebentar untuk menghilangkan semua kemungkinan.

Tetapan Sistem TV Vizio

Sekiranya tiada penyelesaian di atas berfungsi, ada penyelesaian lain yang boleh anda cuba. Beberapa pengguna TV Vizio melaporkan bahawa ia berfungsi untuk mereka, jadi patut dicuba. Ikut langkah-langkah ini:

  1. Pada skrin utama TV Vizio anda pilih "Tetapan".
  2. Tatal ke bawah dan pilih "Sistem".
  3. Seterusnya, pilih "Mod kuasa".
  4. Jika mod daya anda diset ke "Eco Mode", ubah ke "Quick Start".

Beri masa beberapa hari dan lihat apakah Vizio anda akan dihidupkan semula. Dan jika itu tidak berfungsi, tinggal tinggal satu perkara lagi untuk dicuba.

Vizio Terus Menghidupkan

Tetapkan semula TV Vizio Anda

Anda mungkin khuatir untuk melakukan tetapan semula kilang di TV pintar anda, tetapi kadang-kadang itulah tindakan terbaik. Penyetelan semula kilang adalah pilihan terakhir, tetapi biasanya memperbaiki apa sahaja yang mengganggu peranti anda, termasuk TV pintar. Untuk menetapkan semula Vizio anda, ikuti langkah berikut:

  1. Pilih Menu dari alat kawalan jauh Vizio anda.
  2. Pergi ke Tetapan dan kemudian Sistem dan pilih OK.
  3. Pilih "Tetapkan Semula TV ke Lalai Kilang".
  4. Sekiranya anda tidak mempunyai kod ibu bapa, ketik 0 0 0 0 apabila diminta kata laluan.
  5. Pilih "Reset" dan tekan OK.
  6. Beri masa TV anda untuk dimatikan.

Setelah proses penetapan semula selesai, anda perlu melalui penyediaan semula. Perlu diingat bahawa sebarang data dan tetapan yang anda miliki di Vizio sebelumnya akan hilang. Tetapi semoga Vizio anda tidak dapat dihidupkan lagi.

Dalam Kes Tidak Berfungsi

TV Pintar anda dihidupkan tanpa diduga boleh mengejutkan dan menjengkelkan. Tetapi ia bukan sesuatu yang terus berlaku. Sekiranya selepas kilang ditetapkan semula, anda masih mengalami masalah ini, sudah tiba masanya untuk bercakap dengan pengeluar secara langsung.

Anda boleh pergi ke halaman sokongan Vizio dan menghubungi nombor bebas tol. Sebagai alternatif, anda boleh menghantar pesanan teks atau berbual secara langsung dengan ejen. Mereka mungkin dapat menyelesaikan masalah ini, atau anda akan memberitahu anda sama ada anda layak mendapat TV pengganti.

Hidupkan TV Anda Hanya Apabila Anda Mahu

Sekiranya Vizio anda hampir sepanjang masa, anda mungkin tidak menyedari masalah ini. Tetapi jika anda ingin menjadualkan waktu skrin anda, daya secara spontan dapat menjadi masalah. Nasib baik, ia dapat diatasi dengan kaedah mudah yang boleh anda cuba sendiri.

Pastikan baterinya segar dan alat kawalan jauh tidak "melekit". Periksa tetapan sistem dan mod kuasa. Pastikan semua peranti dan kord berfungsi dengan baik. Dan ikut arahan tetapan semula kilang jika perlu.

Adakah TV Vizio anda dihidupkan sendiri sebelum ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found