Cara Menghidupkan atau Mematikan Kapsyen Tertutup di TV Vizio

Kapsyen atau sari kata sangat berguna. Mereka dapat membantu orang yang mengalami masalah pendengaran, atau orang yang tidak memahami bahasa sepenuhnya. Anda bahkan boleh menggunakan kapsyen untuk membantu mempelajari bahasa baru sama sekali.

Cara Menghidupkan atau Mematikan Kapsyen Tertutup di TV Vizio

Anda boleh menghidupkan atau mematikan kapsyen tertutup di TV Vizio dengan mudah. Baca terus dan ketahui cara melakukannya. Juga, pelajari cara menyesuaikan kapsyen tertutup sesuai dengan keinginan anda. Sekiranya anda menggunakan kapsyen digital, anda boleh mengubah dan menyesuaikannya.

Ini sangat berguna bagi orang yang memerlukan kapsyen ukuran lebih besar untuk penglihatan yang lebih baik.

Cara Kapsyen Tutup Berfungsi di TV Vizio

Anda boleh menggunakan kapsyen atau sari kata di TV Vizio anda bila-bila masa yang anda mahukan. Mereka mudah diaktifkan atau dinonaktifkan, berdasarkan pilihan anda. Saya, untuk satu, selalu menggunakan kapsyen tertutup, kerana ini membantu saya mengikuti dialog secara keseluruhan.

Walaupun anda memahami bahasa Inggeris dengan sempurna, beberapa watak dalam rancangan dan filem mempunyai aksen yang tebal, atau hanya sukar difahami. Atas sebab-sebab ini, nampaknya masuk akal untuk mengaktifkan CC, tetapi beberapa orang menganggap kapsyen itu mengganggu, yang juga merupakan titik yang sah.

Bagaimanapun, inilah cara anda boleh mengaktifkan atau menonaktifkan kapsyen tertutup di TV Vizio anda:

Gunakan Alat Jauh

Sekiranya anda masih mempunyai alat kawalan jauh asli ke TV Vizio anda, anda akan menyedari bahawa ia mempunyai butang Kapsyen Tertutup. Untuk mematikan kapsyen di TV Vizio anda, tekan butang itu dan mereka akan hidup atau mati secara automatik bergantung pada status CC semasa.

Perlu diingat, penempatan butang CC berbeza bergantung pada alat kawalan jauh yang anda gunakan. Sekiranya anda menggunakan Jauh Universal anda mungkin tidak mempunyai butang ini sama sekali.

Matikan Kapsyen Tertutup dalam Tetapan

Jika atas sebab tertentu anda menghadapi masalah mematikan Kapsyen Tertutup, coba ikuti tetapannya. Sebilangan arahan ini mungkin berbeza-beza bergantung pada model anda, tetapi anda seharusnya dapat mengikutinya dengan mudah.

Hidupkan TV Vizio anda.

Vizio

Ketik butang Menu di alat kawalan jauh anda.

Butang mungkin berbeza-beza bergantung pada model TV anda, tetapi mudah dilihat.

Ketik pada Tetapan HDTV.

Ketik pilihan Teks Tertutup atau CC.

Pilih Kapsyen Tertutup Digital atau Analog. Hidupkan atau Matikan Kapsyen Tertutup bergantung pada pilihan peribadi anda.

Mari Kita Bincangkan Mengenai CC Digital

Ditinggalkan lama dahulu, kapsyen tertutup Analog adalah perkara masa lalu. Sebilangan besar syarikat TV moden hanya menyokong kapsyen digital. Walau bagaimanapun, kapsyen analog mungkin masih ada kegunaannya. Namun, satu-satunya saat ini berguna adalah ketika Anda menggunakan program TV biasa, yang biasanya dikenal sebagai "melalui udara". Ini adalah saluran percuma yang diambil TV anda melalui antena, anda tidak membayar sedikit pun untuknya.

CC Digital jauh lebih menarik kerana membolehkan anda mengubah dan menyesuaikan kapsyen sesuka hati. Masukkan menu kapsyen di TV Vizio anda sekali lagi:

 1. Hidupkan TV.
 2. Tekan butang V atau VIA (Aplikasi Internet Vizio) pada alat kawalan jauh.
 3. Pilih Tetapan HDTV.
 4. Ketik pada pilihan Kapsyen Tertutup.
 5. Pilih Kapsyen Tertutup Digital.
 6. Kini anda boleh menyesuaikan semua tetapan kapsyen tertutup mengikut pilihan anda. Anda mungkin perlu memilih pilihan Kapsyen khusus dari menu, bergantung pada model TV anda.
 7. Kemudian, anda boleh menambah atau menurunkan ukuran teks, warna, dll.

Keterangan digital pastinya lebih baik kerana memberi anda sejumlah pilihan. Anda boleh mengubah tetapan ini kembali ke lalai jika anda tidak menyukai perubahannya.

Adakah Ada Cara untuk Melumpuhkan CC Sepenuhnya?

Kami gembira anda bertanya kerana ada jalan. Inilah cara untuk mematikan kapsyen tertutup di TV Vizio:

 1. Nyalakan TV anda.
 2. Tekan butang V.
 3. Pilih Persediaan dan sahkan dengan OK.
 4. Pilih CC dan sahkan.
 5. Hidupkan atau Matikan kapsyen, bergantung pada pilihan anda.
 6. Simpan perubahan dengan menekan Exit pada alat kawalan jauh anda.

Itu sangat mudah, bukan? Terdapat beberapa situasi ketika keterangan tertutup sangat mengganggu dan menyebabkan lebih banyak keburukan daripada kebaikan. Sekiranya anda seorang perfeksionis, anda mungkin terganggu oleh sari kata yang buruk. Anda tidak perlu bersabar, hanya matikannya dan terus menonton rancangan atau filem anda.

Ikuti langkah yang sama untuk mengaktifkan semula sari kata setelah anda selesai menonton, jadi anda tidak lupa bahawa anda melumpuhkannya. Sudah tentu, anda boleh menyimpannya secara kekal jika anda mahu.

Cara Menghidupkan atau Mematikan Kapsyen Tertutup

Apa yang perlu dilakukan semasa CC kekal

Kapsyen tertutup adalah ciri yang menonjol hari ini sehingga hampir setiap peranti yang anda gunakan mempunyai pilihan untuk menghidupkannya. Sekiranya anda telah mematikan sari kata di Vizio anda namun tetap ada, itu mungkin kerana peranti yang disambungkan memaparkannya.

Buka Tetapan pada peranti yang disambungkan yang anda gunakan untuk mengalirkan kandungan dan sahkan bahawa sari kata dimatikan. Sekiranya mereka aktif, itulah sebabnya mematikannya melalui tetapan Vizio tidak berfungsi.

Adakah Anda Menghidupkan atau Mematikan CC?

Kapsyen tertutup adalah penyelamat dalam beberapa senario, sementara yang lain tidak berguna. Sekiranya anda menonton filem asing, mereka sangat membantu. Seperti yang kami katakan, anda boleh menggunakannya untuk mula belajar bahasa, atau untuk menyegarkan bahasa Sepanyol atau Perancis anda, misalnya.

Adakah anda pernah melihat kapsyen yang sangat teruk sehingga anda harus mematikannya? Bagaimana anda menyukai kapsyen anda, lebih besar atau lebih kecil? Adakah mereka mengalihkan perhatian anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found