Cara VR Tanpa Alat dengar

Pengalaman realiti maya (VR) pertama anda adalah sesuatu yang anda ingat sepanjang hayat anda. Memasang headset dan benar-benar mengalami lokasi, aktiviti, dan permainan video yang berlainan dalam 3D penuh adalah menyeronokkan dan menarik, tetapi adakah anda tahu bahawa ada cara untuk menikmati VR tanpa alat dengar?

Cara VR Tanpa Alat dengar

Google Cardboard VR adalah versi kadbod dari set VR yang dapat anda gunakan dengan telefon pintar anda dan menikmati beberapa dunia 3D maya.

Kadbod Google

Alat dengar maya sangat sejuk, tetapi ia sering kali dijual dengan harga yang tinggi. Sekiranya itu juga masalah anda, anda mungkin ingin memikirkan untuk mendapatkan set VR Google Cardboard yang berharga hanya beberapa dolar tetapi memberikan pengalaman VR yang baik. Ia berfungsi tanpa PC. Yang perlu anda lakukan untuk menikmati pengalaman realiti maya adalah meletakkan telefon anda di dalam Google Cardboard anda untuk berfungsi sebagai skrin.

Kadbod Google

Alat dengar murah ini berfungsi dengan kedua-dua telefon Android dan iOS, tetapi saiznya mesti antara 4 hingga 6 inci untuk muat. Sekiranya anda memiliki iPhone XS Max atau Galaxy Note 9, anda tidak akan dapat memasukkannya ke alat dengar.

Apabila anda mendapat alat dengar Google Cardboard dan telefon yang sesuai, anda boleh memuat turun foto atau video 360 darjah dan menikmatinya dalam VR. Pengalamannya sangat realistik, hampir seperti menggunakan Oculus Rift atau set Samsung VR. Mari lihat beberapa aplikasi yang boleh anda mulakan.

Apl Google Cardboard Rasmi

Anda boleh memuat turun aplikasi Google Cardboard rasmi untuk dapat menikmati beberapa persekitaran VR yang hebat. Google Cardboard dilengkapi dengan kod QR yang boleh anda imbas untuk memuat turun aplikasi rasmi. Ini adalah aplikasi yang tepat untuk memulakan pengalaman VR anda kerana direka untuk pemula yang lengkap.

Aplikasi ini menawarkan semua jenis permainan, persekitaran, dan pengalaman untuk anda bereksperimen. Juga, semua kandungan yang tersedia direka untuk Google Cardboard, jadi anda pasti dapat memanfaatkan sepenuhnya pengalaman VR anda. Anda boleh mengunjungi tempat-tempat yang tidak akan pernah anda lihat dalam kehidupan sebenar.

Sekiranya anda menyukai permainan VR, terdapat juga banyak permainan VR yang boleh anda muat turun dari gedung Google Play atau App Store.

aplikasi kadbod

Teater VR untuk kadbod

Anda boleh merakam dan menonton filem 2D dan 3D anda sendiri menggunakan Google Cardboard di pawagam maya yang disebut Cardboard Theatre. Alat kawalannya mudah dan berfungsi dengan baik. Anda juga dapat menjumpai banyak foto dan persekitaran 360 darjah yang berbeza untuk diterokai.

Teater VR

Paparan Jalan Google

Anda boleh pergi ke mana sahaja dengan Google Street View. Kemungkinannya anda telah menggunakan aplikasi ini di telefon bimbit atau PC anda ketika anda ingin melihat bagaimana jalan atau kota. Anda boleh menggunakan Google Cardboard untuk merasai tempat yang ingin anda lawati di VR. Anda boleh mengunjungi Paris, London, Tokyo, San Paolo, dan LA pada hari yang sama secara percuma dan tanpa meninggalkan rumah anda!

pemandangan jalan

VR Tanpa Alat dengar

Tidak ada cara sebenarnya untuk menikmati video VR tanpa alat dengar, tetapi anda masih dapat menonton video VR 360 darjah dalam aplikasi yang menyokong ciri tersebut. Berikut adalah beberapa aplikasi paling popular yang boleh anda gunakan untuk menikmati kandungan 360 darjah.

Facebook

Aplikasi Facebook menyokong video VR dan foto 360 darjah. Anda boleh menggerakkan peranti anda ke ruang untuk melihat setiap sudut video, atau menggunakan jari anda untuk meluncurkan video dari kiri ke kanan atau sebaliknya. Facebook mempunyai sokongan penuh untuk video 360 darjah, jadi anda tidak perlu menggunakan aplikasi lain untuk mendapatkan pengalaman sepenuhnya.

Anda boleh melihat video 360 darjah dengan menaip # 360Video ke dalam bar carian di Facebook.

360 video di Facebook

Youtube

YouTube juga dilengkapi dengan sokongan video 360 darjah penuh untuk telefon pintar. Anda dapat melihat video dari sudut mana pun dengan menggerakkan telefon anda. Anda tidak boleh menggunakan jari anda untuk menggerakkan video, dan anda tidak dapat melihat video 360 darjah dengan Google Cardboard kerana ciri tersebut masih tidak disokong.

PC

Adalah mungkin untuk menonton video 360 darjah dari PC atau komputer riba anda, tetapi pengalamannya tidak akan begitu mengasyikkan. Anda boleh mencari video di laman web seperti YouTube dan Facebook dan menavigasi dengan pad sentuh atau tetikus anda. Tidak dekat dengan pengalaman yang anda dapat menggunakan alat dengar VR atau bahkan Google Cardboard, tetapi dapat memberi anda idea tentang cara kerjanya.

Google Cardboard - Pengalaman VR Tahap Kemasukan

Seperti yang kami katakan sebelumnya, anda tidak dapat memperoleh pengalaman VR yang betul tanpa jenis alat dengar. Sekiranya anda tidak mahu menghabiskan banyak wang pada alat dengar VR, anda boleh mulakan dengan Google Cardboard. Sangat sesuai untuk pemula VR dan harganya jauh lebih murah daripada alat dengar biasa. Anda boleh menggunakannya untuk melihat seperti apa pengalaman VR, dan jika anda sangat menyukainya, beli alat dengar berteknologi tinggi seperti Oculus atau HTC Vive Pro.

Adakah anda sudah menggunakan Google Cardboard? Ceritakan pengalaman VR anda dalam komen di bawah!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found