Isipadu vs Bahagian - Apakah Perbezaannya?

Penyimpanan adalah salah satu komponen penting bagi setiap komputer, termasuk telefon pintar, tablet, PC, dan pelayan. Terdapat dua jenis simpanan asas - isipadu dan partition. Kedua-dua istilah tersebut sering digunakan secara bergantian dan banyak pengguna komputer tidak mengetahui perbezaannya.

Isipadu vs Bahagian - Apakah Perbezaannya?

Walaupun kelihatan kecil, perbezaan antara isi padu dan partisi adalah penting. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut.

Partition

Partition

Partition adalah bahagian logik dari jumlah simpanan fizikal. Ia mungkin atau tidak diformat. Begitu juga, mungkin atau tidak mempunyai sistem fail. Sebaliknya, ia hanyalah bahagian cakera dengan ukuran yang diperuntukkan yang ditetapkan semasa pembuatannya. Untuk mengubah ukuran partisi, anda harus memformat disk dan menulis semula jadual partitionnya, mungkin kehilangan semua data yang anda ada pada partisi tersebut.

Pengguna secara amnya membuat beberapa partisi pada cakera keras yang sama untuk menempatkan sistem operasi yang berbeza tanpa mereka saling mengganggu. Penggunaan umum lain adalah untuk menggambarkan antara bahagian "Sistem" dan "Penyimpanan" komputer, dalam sistem operasi tunggal. Mesin maya terutamanya menggunakan partition kerana mudah dibuat.

Partisi Utama, Diperluas, dan Logik

Mari kita lihat pelbagai jenis partisi.

  1. Pemacu cakera keras boleh memuat sehingga empat daripadanya. Setiap partisi utama hanya boleh mempunyai satu sistem fail. Sebagai contoh, anda boleh mempunyai satu Windows, satu macOS, satu Ubuntu, dan satu partisi utama Fedora pada cakera keras anda. Sekiranya anda mahukan partition dapat boot, ia harus menjadi partition utama. Perlu diingat bahawa hanya satu partisi utama yang boleh aktif pada satu masa tertentu, dan partisi utama yang berbeza tidak dapat melihat satu sama lain. Walau bagaimanapun, partisi Mac dapat membaca fail Windows dan melihat partisi Windows.
  2. Sebarang cakera keras hanya boleh mempunyai satu partisi yang diperpanjang. Partition yang dilanjutkan tidak dapat di-boot dan tidak dapat digunakan untuk menyimpan data. Walau bagaimanapun, ia dapat menahan sebilangan logik yang tidak terhad. Anda boleh mempunyai partisi yang diperpanjang pada cakera keras anda hanya jika anda mempunyai kurang daripada 4 partisi utama.
  3. Partisi logik atau pemacu logik terkandung dalam partisi lanjutan. Anda boleh memformatnya dan memberikannya surat, tetapi anda tidak dapat memasang OS pada mereka. Partisi logik terutamanya digunakan untuk memasang fail gambar.

Isipadu

Isipadu

Isipadu pada dasarnya adalah bekas penyimpanan dalam sistem fail tertentu yang dapat digunakan dan dikenali oleh komputer anda. Jenis volume simpanan utama adalah cakera keras, pemacu keadaan pepejal, DVD, dan CD. Selain fizikal, terdapat juga jumlah logik, tetapi lebih banyak kemudiannya.

Salah satu ciri utama volume simpanan ialah ia dapat mengandungi banyak partisi. Volume mempunyai sistem fail dan nama beserta ukurannya. Sebagai contoh, semua ikon cakera yang anda lihat di desktop Mac bervolume. Juga, apabila anda memasang pemacu kilat USB, ia akan dianggap sebagai kelantangan.

Dari segi fleksibiliti, isipadu mempunyai kelebihan berbanding partition. Anda boleh membuat kontrak dan mengembangkannya agar sesuai dengan keperluan anda. Seperti partition, anda boleh membuat banyak volume pada satu cakera. Sekiranya anda melakukannya, OS anda akan mengesan jumlah yang termasuk dalam pemacu mana.

Sekiranya anda menggunakan Mac, anda dapat melihat senarai jilid yang tersedia di Utiliti Disk. Sekiranya anda menggunakan Ubuntu, anda akan mendapat senarai jilid dalam Disk.

Isipadu Logik

Jilid logik adalah jenis kelantangan khas, dan tidak terhad kepada satu cakera fizikal. Sekiranya diperlukan, isipadu logik boleh mengandungi banyak pemacu fizikal, dan juga partisi. Ia mengurus dan memperuntukkan ruang penyimpanan pada peranti simpanan besar-besaran. Ia juga memisahkan OS anda dari pemacu fizikal yang lain yang merangkumi storan anda.

RAID 1, juga dikenali sebagai mirroring, adalah jenis logik jenis yang paling biasa. Dengan RAID 1, sistem operasi anda tidak mengetahui berapa banyak jumlah fizikal yang menjadi simpanan. Ia melihat semuanya sebagai satu jumlah logik. Anda juga boleh mengubah bilangan pemacu fizikal dan OS tidak akan menyedari hal itu. Ia hanya akan mengesan perubahan saiz simpanan.

Selain RAID 1, terdapat sistem RAID lain yang dapat menjadikan banyak volume fizikal muncul sebagai satu volume logik ke OS. RAID 0, RAID 5, dan RAID 1 + 0 (RAID 10) adalah alternatif yang popular.

Jenis Penyimpanan - The Takeaway

Sebagai kesimpulan, partisi selalu dibuat pada satu cakera fizikal sementara isipadu boleh merangkumi beberapa cakera dan mempunyai banyak partisi. Walaupun partisi hanya mempunyai nombor, volume mempunyai nama. Akhirnya, partition lebih sesuai untuk peranti individu, sementara volume (terutamanya volume logik) lebih fleksibel dan sesuai untuk rangkaian.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found