Cara Menggunakan Pelayan VNC di Android

Adakah anda tahu anda boleh menggunakan telefon pintar Android anda untuk mengawal komputer anda? Ini adalah mengenai Virtual Network Computing (VNC). Anda boleh menganggapnya sebagai alternatif untuk tetikus atau pad jejak anda.

Cara Menggunakan Pelayan VNC di Android

Terdapat banyak aplikasi percuma dan berbayar yang dapat membantu anda mencapai matlamat ini, tetapi mana yang terbaik? Teruskan membaca untuk mengetahui.

Pengenalan kepada VNC

VNC terutamanya merupakan kaedah untuk mengawal komputer dari jauh dari komputer lain pada pelayan yang sama. Ini dicapai melalui protokol "remote framebuffer" (protokol RFB). Contohnya, inilah yang dilakukan oleh TeamViewer. Ini adalah kaedah yang sangat popular untuk menghubungkan komputer rumah dan tempat kerja anda, kerana ia membolehkan anda mengakses kedua-duanya di mana sahaja anda berada.

Menggunakan pelayan VNC membolehkan anda mengawal komputer dari telefon pintar anda. Terdapat juga program untuk mengawal telefon pintar anda dari komputer anda.

Aplikasi Pelayan VNC Terbaik untuk Android

Pemapar VNC

VNC Viewer adalah produk RealVNC, yang merupakan peneraju perisian akses jauh. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa aplikasinya berjalan dengan baik dan mendapat kemas kini secara berkala. Dengan aplikasi ini, anda dapat mengawal komputer anda yang menjalankan Windows, Mac, atau Linux, di mana sahaja ia berada.

Apa yang hebat dari aplikasi ini ialah anda dapat mengawal tetikus dan papan kekunci menggunakan telefon pintar anda. Telefon pintar anda juga dapat menjadi trackpad untuk peningkatan ketepatan.

Aplikasi ini sangat mudah digunakan, kerana anda hanya perlu memasangnya di telefon Android anda dan memasang rakan komputer, VNC Server, pada komputer yang ingin anda kendalikan. Fakta bahawa penggunaannya percuma adalah satu lagi kelebihan yang ketara.

VNC Viewer untuk Android

Aplikasi percuma lain, penampil VNC sumber terbuka ini membolehkan anda mengatur kawalan mengikut kehendak anda. Maksudnya ialah anda boleh memilih bagaimana tindakan telefon anda mempengaruhi tindakan di komputer anda, memberi anda banyak kelonggaran. Anda juga boleh menggunakan telefon anda sebagai papan kekunci dengan aplikasi ini.

Pemapar VNC

Manfaat lain menggunakan aplikasi ini termasuk fakta bahawa aplikasi ini tidak perlu dipasang pada kad SD, ini membolehkan anda mengimport dan mengeksport tetapan anda, dan dapat menyambung ke pelayan VNC lain (seperti RealVNC dan TightVNC).

Sokongan Pantas TeamViewer

Dari pembangun program TeamViewer yang terkenal hadir aplikasi yang membolehkan anda mengawal telefon Android anda dari komputer atau bahkan dari telefon pintar lain. Seperti namanya, aplikasi ini bertujuan untuk mendapatkan bantuan daripada orang yang berpengalaman dengan pembaikan peranti.

Tidak terlalu sukar untuk digunakan, kerana anda hanya perlu memasang aplikasi ini di telefon bimbit anda, sementara orang lain harus memasang program komputer TeamViewer biasa. Ciri-ciri aplikasi termasuk sembang, pilihan pemindahan fail, dan senarai proses yang memungkinkan untuk menghentikan proses.

TeamViewer untuk Kawalan Jauh

Ini adalah aplikasi yang akan digunakan jika anda ingin mengawal telefon Android lain dari jauh. Ini adalah rakan sebanding dengan aplikasi TeamViewer Quick Support yang mempunyai fungsi yang serupa. Sekiranya anda ingin menolong orang lain, ini adalah aplikasi yang perlu anda pasang semasa mereka memasang aplikasi QuickSupport.

Riak Jauh

Sekiranya kelajuan adalah apa yang anda cari dalam aplikasi pelayan VNC, cubalah yang ini, kerana ia menghubungkan terus ke mesin, tanpa menggunakan pelayan tambahan atau perkhidmatan pihak ketiga. Sambungan langsung melalui internet mungkin dilakukan, tetapi mungkin memerlukan beberapa penukaran tambahan. Beberapa fungsi di sini agak rumit, jadi aplikasi ini untuk pengguna yang mempunyai sekurang-kurangnya beberapa pengalaman sebelumnya dengan pelayan VNC.

Riak Jauh

Sekiranya anda memahami asas-asas ini, anda akan mudah menavigasi antara muka. Fakta bahawa pembangun TightVNC membuat aplikasi ini juga perlu diperhatikan. Walau bagaimanapun, ambil perhatian bahawa ini tidak percuma.

Pelayan Ultimate Pro

Aplikasi ini juga tidak percuma, tetapi lebih dari sekadar kos sederhana $ 10. VNC adalah salah satu pelayan yang boleh anda gunakan di sini. Aplikasi ini membolehkan anda menggunakan sekitar 60 pelayan.

Namun, walaupun ini dan semua alat rangkaian yang dibawanya, penciptanya memberi amaran bahawa aplikasi tersebut tidak berfungsi pada banyak peranti, anda hanya boleh menggunakan satu alamat e-mel, dan mungkin diperlukan root root telefon. Namun, jika pelayan VNC bukan satu-satunya pelayan yang ingin anda gunakan, lihat apakah aplikasi ini berfungsi di telefon anda dan pertimbangkan untuk membelinya.

Menjalin Sambungan yang Baik

Pelayan VNC sememangnya menjadi trend yang meningkat, dan mereka menjadikan kehidupan lebih mudah. Walaupun begitu, mulailah dengan mengetahui fungsi mana yang paling penting bagi anda dan ingatlah semasa memilih aplikasi Android pelayan VNC.

Mengapa anda merancang untuk menggunakan pelayan VNC? Aplikasi mana yang paling menarik bagi anda? Adakah ia berfungsi dengan betul dalam kes anda? Kongsi pengalaman anda dengan kami dan dengan pengguna pelayan VNC baru yang lain dalam komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found