Kod VS - Cara Membuka Fail di Tab Baru

VS Code adalah alat pengkodan yang terkenal dengan reka bentuknya yang popular, mesra pengguna, dan ciri inovatif. Tab VS Code menjadikan program ini sangat berfungsi dan teratur. Tetapi mengetahui cara mengatasinya sangat mustahak.

Sekiranya anda baru dalam pengekodan, anda mungkin akan keliru dengan cara tab berfungsi di sini. Ia tidak seperti tab penyemak imbas biasa anda.

Dalam panduan ini, kami akan mengajar anda cara menavigasi Kod VS dan membuatnya berfungsi untuk kepentingan anda.

Cara Membuka Fail di Tab Baru dalam VS Code

Baiklah, jadi anda telah memulakan VS Code untuk pertama kalinya, dan anda menavigasi menu root Explorer ke kiri. Setiap entri yang anda klik, bagaimanapun, mengubah tab. Nah, apa gunanya tab, jika mereka terus berubah setiap kali anda membukanya, anda mungkin tertanya-tanya. Tahan; ada cara mudah untuk mengubahnya.

Untuk membuka tab baru dalam Kod VS, yang perlu anda lakukan ialah mengklik dua kali dan bukannya mengkliknya. Ini mungkin kelihatan agak pelik dan membingungkan, tetapi setelah anda terbiasa dengan fungsi ini, anda akan menyedari bahawa ia sebenarnya menjadikan pekerjaan anda lebih mudah.

Apabila anda memikirkannya, jika tab baru dibuka setiap kali anda mengklik satu entri di menu Explorer, ini akan menimbulkan banyak kekeliruan, terutamanya jika anda menggunakan banyak tab secara serentak (yang sering anda alami).

Cara Mengunci Tab dalam Kod VS

Fungsi pembukaan tab klik dua kali dalam Kod VS mungkin berbeza dengan fungsi penyunting kod lain, tetapi sebenarnya ini adalah pilihan yang bagus dalam praktiknya. Sebaik sahaja anda memahami, anda dapat berpusing antara tab dengan mudah, membuka yang baru, dan mengunci yang penting.

Sekiranya anda mengusahakan sesuatu yang penting, anda tidak akan menyukainya apabila anda tidak sengaja mengklik satu entri dalam senarai Penjelajah. Ini akan membuang anda dan mengakibatkan hilangnya tumpuan.

Syukurlah, VS Code menawarkan pilihan yang membolehkan anda membuat tab "melekit." Dengan kata lain, anda boleh menguncinya, yang bermaksud bahawa apabila anda mengklik satu entri dari senarai Penjelajah, ia akan membuka yang baru dan membuka tab terkunci. Terdapat beberapa cara untuk melakukan ini.

Kaedah yang paling mudah adalah klik dua kali pada tab yang terlibat. Anda akan perhatikan bahawa namanya akan berubah dari huruf miring (Preview Mode) menjadi normal. Cara lain untuk melakukan ini adalah dengan menggunakan Ctrl + K + Enter arahan semasa tab yang dimaksud dibuka dan fokus. Akhirnya, klik kanan tab dan pilih Terus Buka dari menu lungsur.

Cara Membuka Fail di Tab Baru secara Lalai dalam VS Code

Sekiranya anda bekerja di beberapa editor kod dan kaedah pembukaan tab pelik membuat anda kecewa, anda mungkin mahu menggunakan VS Code untuk membuka fail secara automatik di tab baru. Sebagai alternatif, mungkin anda lebih suka dengan cara itu - siapa kita untuk menilai?

Inilah cara untuk mengatasi ini dan mengubah tingkah laku pembukaan tab Kod VS yang biasa.

Menggunakan "Workbench.editor.enablePreview" menetapkan untuk mematikan atau mengaktifkan Mod Pratonton untuk tab baru sepenuhnya. Ini bermaksud bahawa setiap tab baru akan dibuka dalam mod "melekit", sehingga mengurangkan kebutuhan untuk menggunakan fungsi klik dua kali. Kaedah ini, bagaimanapun, juga akan menghapuskan Mod Pratonton, yang kadang-kadang berguna.

Terdapat juga "Workbench.editor.enablePreviewFromQuickOpen" arahan, yang menambah pilihan Mod Pratonton ke menu Buka Cepat VS Code.

Untuk menggunakan salah satu daripada dua perintah ini, anda harus mengubahnya Tetapan fail. Begini caranya:

  1. Buka Palet Perintah menggunakan Ctrl + Shift + P jalan pintas.

  2. Taipkan "Pilihan: Buka Tetapan Pengguna".

  3. Pergi ke "Workbench.editor.enablePreview" menggunakan bar carian.

  4. Tutupkan.

Lakukan perkara yang sama untuk "Workbench.editor.enablePreviewFromQuickOpen" perintah untuk mengaktifkan akses dari menu Buka Cepat.

Cara Membuka Banyak Tab dalam Kod VS

Membuka pelbagai tab dalam VS Code sangat mudah. Klik dua kali setiap entri dari senarai Penjelajah. Walau bagaimanapun, untuk mengunci tab di tempatnya dan mengelakkan fungsi satu klik menutupnya, pastikan anda mengklik dua kali setiap satu. Sama ada itu atau gunakan "Workbench.editor.enablePreview" arahan untuk membuka setiap tab baru dengan satu klik.

Mengapa Tab VS Dibuat Kod Berbeda dengan Penyunting Kod Lain

Sebagai pengguna Kod VS baru, anda mungkin tertanya-tanya mengapa mereka menjadikan tab berfungsi seperti yang ada. Lagipun, dalam penyunting kod lain, perkara lebih mudah, bukan?

Kaedah membuka, menukar, dan mengunci tab Kod VS tidak dilaksanakan secara tidak sengaja. Anda boleh yakin bahawa terdapat seluruh pasukan profesional UX (pengalaman pengguna) yang menentukan bahawa ini adalah cara yang betul untuk pergi. Selepas beberapa ketika, anda akan terbiasa dengan perintah ini, dan kami pasti anda akan lebih menghargainya daripada yang terdapat pada editor kod lain.

Masalahnya ialah, semasa anda memprogram, anda sering perlu merujuk kepada fail sebentar. Mungkin menyalin baris, mungkin sebagai peringatan cepat. Sebagai contoh, katakan bahawa projek terus kembali dengan ralat yang pelik. Anda telah menentukan kemungkinan ralat berada - di salah satu fail konfigurasi. VS Code membolehkan anda membuka fail ini dalam satu tab.

Daripada mengklik dua kali setiap satu dan pergi berulang-alik di antara dua tab, anda boleh mengklik satu kali entri mereka dalam senarai Penjelajah di sebelah kiri. Selain kurang membingungkan, dapat menavigasi tab ini dalam Mod Pratonton akan membantu Anda membentuk gambaran yang lebih jelas tentang lokasi mereka berada.

Ini tidak banyak bermakna semasa anda bekerja pada beberapa baris. Namun, jika anda mengedit kod dalam beberapa fail, anda tidak memerlukan tab tambahan yang menambah kekacauan dan membuang fokus, masa, dan tenaga anda.

Manfaat lain dari Pratonton Mode dilihat dalam penyahpepijatan. Daripada harus membuka sekumpulan tab dan menutupnya untuk mengelakkan kekacauan, cepat-cepat beralih ke fail dari senarai Penjelajah.

Kelemahan Tab VS Code

Membiasakan diri dengan penyunting kod lain bukanlah kelemahan sebenarnya - sebilangan orang biasa menggunakan VS Code, seperti anda mungkin terbiasa dengan Notepad ++. Namun, ada senario di mana cara fungsi tab VS Code dapat dilihat sebagai kelemahan. Sekiranya anda bekerja dengan sebilangan besar fail, anda mungkin lupa membuat tab melekit (klik dua kali). Dengan senarai Penjelajah yang besar di sebelah kiri, anda akan hilang fokus, cuba mencari fail yang dimaksudkan lagi.

Walau bagaimanapun, terdapat lapisan perak di sini - cara kerja tab VS Code menjadikan anda lebih berwaspada dan berhati-hati ketika membuat kod. Selain itu, pada hakikatnya, anda akhirnya akan terbiasa dengan VS Code, dan anda tidak akan melakukan kesalahan seperti ini.

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimana anda membuka fail baru dalam VS Code?

Mulakan dengan membuka projek VS Code yang dimaksudkan. Kemudian tekan Ctrl + Shift + P untuk membuka Command Palette. Sebagai alternatif, pergi ke View, dan pilih Command Palette. Dari senarai, pilih Buat Fail Baru. Anda akan diminta untuk memilih jenis fail yang ingin anda buat. Cari jenis fail dalam senarai atau ketik. Sekarang, sahkan, dan anda telah berjaya membuat fail VS Code baru.

Bagaimana saya membuka tab terminal baru dalam VS Code?

Dalam Kod VS, terdapat ciri yang disebut Terminal Bersepadu, yang menjadikan penyusunan sesuatu menjadi lebih mudah. Untuk membuka terminal ini, tekan Ctrl + `. Sebagai alternatif, arahkan ke tab Lihat, diikuti dengan perintah Terminal. Sekarang, arahkan ke Palet Perintah, dan pergi ke Lihat. Kemudian, gunakan fungsi Toggle Integrated Terminal untuk menghidupkan atau mematikan Terminal Bersepadu.

Bagaimana cara membuka fail secara bersebelahan dalam VS Code?

Navigasi ke senarai Penjelajah di sebelah kiri. Tekan Alt dan klik pada fail. Tekan Ctrl + \ - ini akan membahagikan editor menjadi dua bahagian. Tekan Ctrl + Enter untuk membuka menu konteks Explorer. Pilih Split Editor (bahagian kanan atas editor). Sekarang, seret & lepaskan fail tersebut ke salah satu sisi editor.

Bagaimana anda mengedit pelbagai baris dalam VS Code?

Sekiranya anda pengguna Notepad ++, anda mungkin akan biasa dengan ciri penyuntingan berbilang baris. Di Notepad ++, itu disebut "pengeditan mod lajur." Sekiranya anda tidak tahu apa yang dimaksudkan dengan pengeditan berbilang baris, ini adalah fungsi yang membolehkan anda membuat perubahan pada lebih daripada satu contoh teks di atas garis bersebelahan. Anda boleh mengganti garis ini dengan maklumat yang serupa atau serupa. Ini sangat berguna untuk HTML. Untuk menggunakan penyuntingan berbilang baris, gunakan perintah Ctrl + Alt + Arrow Keys.

Bagaimana saya membuat beberapa kursor dalam VS Code?

Untuk pengeditan cepat dan serentak, VS Code menggunakan ciri multi-kursor. Untuk menambah kursor sekunder, tekan Alt + Klik Kiri. Untuk memasukkan lebih banyak kursor di atas atau di bawah, gunakan fungsi Ctrl + Alt + Down dan Ctrl + Alt + Up. Namun, perlu diingat bahawa GPU anda (khususnya NVIDIA) mungkin akan menggantikan jalan pintas. Untuk memilih kata sebagai kursor, gunakan Ctrl + D.

Tab Kod VS

Kod VS pasti unik kerana berkaitan dengan tabnya berfungsi. Walau bagaimanapun, banyak profesional menganggap cara ini lebih baik daripada penyunting kod lain. Walau apa pun, jika anda tidak menyukai fungsi tab Mod Pratonton, anda boleh mengikuti salah satu kaedah yang disebutkan untuk menjadikan Kod VS berfungsi seperti penyunting kod yang lain.

Adakah anda sudah mengetahui cara menangani tab VS Code? Adakah anda sekarang lebih suka dengan editor lain? Anda boleh menekan bahagian komen di bawah entri ini jika ada yang perlu ditambahkan atau ditanyakan mengenai subjek tab VS Code. Jangan jadi orang asing! Komuniti kami sentiasa gembira dapat membantu.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found