Cara Menggunakan VLC pada Chromebook Anda

Kebanyakan orang memahami bagaimana Windows atau MacOS menggunakan aplikasi; anda membuka fail yang boleh dilaksanakan, yang memasang aplikasi ke cakera keras mesin anda. Setelah aplikasi dipasang, anda boleh membuka dan menggunakannya sesuka hati. OS Chrome mungkin berdasarkan penyemak imbas Chrome yang sebenarnya, tetapi itu tidak bermaksud ia juga tidak dapat menyokong berbagai aplikasi. Aplikasi berfungsi sedikit berbeza di Chrome OS — aplikasi apa pun yang anda pasang di Chromebook anda berfungsi sama seperti aplikasi biasa, tetapi ia berjalan di penyemak imbas Chrome. Walaupun ini mungkin terdengar agak membatasi, kebanyakan pengguna mendapati bahawa mereka dapat membuat semula aliran kerja harian mereka di Chrome OS menggunakan versi aplikasi dalam talian yang sudah mereka gunakan, atau alternatif aplikasi web. Anda hanya perlu masuk ke alur anda sendiri dengannya.

Cara Menggunakan VLC pada Chromebook Anda

Tetapi bagaimana jika anda hanya mahu berehat dan menonton filem? Banyak pengguna menganggap Pemain Media VLC sumber terbuka sebagai aplikasi video pilihan mereka — ia boleh memainkan hampir semua fail video, dan dapat disesuaikan tanpa henti. Walaupun anda tidak dapat menjalankan VLC tradisional di Chromebook baru anda, VLC menawarkan versi Chrome pemain mereka di Kedai Web Chrome. Aplikasi ini tidak sempurna, tetapi jika anda meluangkan masa dan kesabaran, aplikasi web VLC adalah salah satu pemain video terbaik yang boleh anda gunakan untuk Chromebook anda. Mari kita lihat.

Memasang VLC untuk OS Chrome

Apabila anda memasang VLC di kebanyakan platform pengkomputeran, anda menggunakan pautan muat turun yang disediakan oleh laman web VLC, yang secara automatik memuat turun versi aplikasi yang betul untuk sistem operasi dan komputer khusus anda. Namun, semasa memasang VLC dalam Chrome OS, anda harus menggunakan versi yang dihoskan oleh Google di dalam Kedai Web Chrome. Sayangnya, Kedai Web Chrome telah ditutup untuk semua pengguna OS bukan Chrome, jadi jika anda cuba memasang aplikasi pada peranti bukan Chrome OS menggunakan Chrome Web Store, anda tidak beruntung. Nasib baik, sehingga sekarang tidak ada rancangan rasmi untuk menutup Kedai Web Chrome untuk pengguna Chrome OS, walaupun kami benar-benar akan mengemas kini artikel ini sekiranya hal itu terjadi. Akan menjadi keputusan mundur jika ia berlaku.

Walau apa pun, anda perlu menavigasi ke pautan ini untuk memasang VLC pada Chrome OS. Aplikasi ini hanya akan memberi anda pilihan untuk menambahkan ke Chrome jika anda menggunakan peranti Chrome OS anda; jika tidak, anda akan melihat ikon "Tidak Kompatibel" berwarna merah di halaman, yang menunjukkan ketidakupayaan untuk menambahkan aplikasi ke Chrome.

Setelah memuatkan Kedai Web, gunakan bar carian di panel sebelah kiri untuk mencari "VLC" dan tekan enter. Hasil carian anda akan dimuat, dan anda ingin menatal ke bawah ke kategori "Aplikasi". Cari "VLC" dalam hasil anda; ia akan disenaraikan dari VideoLAN, organisasi di belakang VLC. Tekan butang "Tambahkan ke Chrome" berwarna biru di sebelah kiri paparan, dan pemasangan anda akan bermula. Sekiranya anda menggunakan peranti bukan Chrome OS, anda akan melihat pilihan "Tidak Kompatibel" berwarna merah yang menghalang anda daripada memasang aplikasi.

Chrome akan mula memuat turun yang pertama dari dua fail. Yang pertama jauh lebih besar daripada yang kedua, tetapi kedua-duanya dikehendaki menggunakan VLC pada peranti Chromebook atau Chrome OS anda. Biarkan kedua-dua fail memuat turun dan dipasang; bergantung pada kelajuan internet anda, ini mungkin mengambil masa beberapa minit. Cukup minum teh dan bermeditasi, atau apa sahaja yang mengapungkan kapal anda.

Apabila pemasangan selesai, anda akan menerima pemberitahuan di sudut kanan bawah paparan anda, dan butang "Tambahkan ke Chrome" berwarna biru akan berubah menjadi butang "Ditambah" berwarna hijau di Kedai Web.

Menggunakan VLC Versi Gedung Google Play

Sekiranya anda menghadapi kesulitan menggunakan VLC versi Kedai Web Chrome di Chromebook anda, anda juga boleh mencuba menggunakan aplikasi Google Play Store versi. Versi Kedai Web adalah port sederhana dari versi Android yang asli, tetapi versi yang dihoskan di Play Store jauh lebih terkini. Kami tidak dapat menguji VLC yang dimuat turun dari Play Store pada Chromebook ujian kami, kerana peranti kami masih belum menambahkan Play Store ke versi sistem operasi.

Namun, bagi mereka yang mempunyai Play Store dan menjalankan Chromebook mereka — dan anda boleh menemui senarai peranti tersebut di sini, untuk melihat apakah aplikasi anda berfungsi — maka memasang aplikasinya semudah memuat turun aplikasi dari Play Store seperti anda akan untuk aplikasi lain. Buka Play Store dan cari VLC, kemudian klik pada ikon Pasang untuk menambahkannya ke peranti anda. Versi VLC ini akan diperbarui dengan lebih banyak tetapan, ciri, dan pembetulan pepijat daripada versi Chrome Store tradisional, dan anda masih dapat menonton filem, rancangan televisyen, dan banyak lagi yang sesuai dengan isi hati anda.

Menyiapkan VLC pada Chromebook Anda

Sekarang setelah anda menambahkan VLC ke Chromebook anda, inilah masanya untuk mula menggunakannya untuk memainkan video anda. Chrome OS menyertakan pemain video yang tidak sempurna bersama dengan sistem operasinya, tetapi sokongan jenis failnya lemah, sedikitnya. VideoLAN mengiklankan VLC untuk Chrome kerana dapat memainkan jenis fail video dan audio yang biasa digunakan pengguna untuk VLC, termasuk MKV, MP4, AVI, MOV, Ogg, FLAC, TS, M2TS, Wv, dan AAC. VLC juga menyokong aliran rangkaian, dan menyokong trek audio dan sari kata tambahan. Sudah semestinya beberapa langkah di hadapan pemain video lalai Chrome OS.

Oleh itu, untuk mula menyiapkan VLC pada Chromebook anda, anda memerlukan pelancar aplikasi Chrome. Tekan sama ada kekunci Cari di komputer riba anda, atau bulatan kecil di sudut kiri bawah peranti anda. Oleh kerana VLC baru saja ditambahkan ke Chromebook anda, ia mungkin disenaraikan dalam aplikasi terbaru anda di bawah bar carian Google. Sekiranya tidak, tekan butang Semua Aplikasi di sudut kanan bawah paparan Pelancar Aplikasi untuk melihat semua aplikasi anda. Kerana VLC adalah tambahan terbaru anda, ia akan berada di akhir senarai aplikasi anda.

Pada pelancaran pertama anda, VLC akan meminta anda memilih folder untuk dibuka. Ia tidak meminta video dimainkan atau jenis fail; sebaliknya, ia mencari tujuan folder untuk mengimbas untuk mengisi senarai video anda yang boleh dimainkan. Sebilangan besar pengguna menyimpan video dalam satu folder yang dipilih, jadi sebaiknya susun fail anda terlebih dahulu ke dalam satu folder yang mudah digunakan. Sekiranya anda tidak dapat melakukan ini, anda harus memilih folder individu dengan media di dalamnya, atau jika semua video yang anda kumpulkan berada dalam folder Muat turun lalai, maka anda boleh memilihnya.

Setelah memilih video, video akan dimuat di dalam VLC untuk anda lihat. Anda mungkin mengalami masalah di mana aplikasi memberi amaran bahawa sistem proses berhenti bertindak balas. Sekiranya ini berlaku, tetapi video anda dimuat di belakang amaran, keluar dan mulakan semula VLC. Berdasarkan pengalaman kami, ini menyelesaikan masalah, dan koleksi video kami akan tetap dimuat pada peranti.

Memainkan Video atau Audio Melalui VLC

Baiklah, saat yang dinantikan semua orang: mari mainkan beberapa fail. Secara lalai, VLC menunjukkan sebarang video yang dimuat di paparan anda. Anda boleh beralih ke fail audio dengan mengetuk butang menu garis tiga di sebelah dan memilih Audio dari menu slaid. Untuk tujuan demo kami, kami akan menggunakan fail video untuk demo VLC. Satu ketukan pada fail video akan mula memainkan fail anda, bersama dengan tindanan cepat yang menunjukkan kepada anda cara mengawal kelantangan dan mencari kawalan dengan gerakan jari tetikus atau (pada Chromebook yang disokong sentuhan).

Bahagian bawah pemain mempunyai setiap kawalan yang anda mahukan dalam pemain video. Dari kiri ke kanan, anda dapat mengunci kawalan anda — sekali lagi, berguna pada peranti yang disentuh dengan sentuhan — daripada dimanipulasi, mengubah trek audio atau sari kata, memainkan atau menjeda video, menggunakan banyak ciri kebolehaksesan (termasuk pemasa tidur dan paparan sari kata pilihan), dan akhirnya, ubah bentuk, saiz, dan kesesuaian video di dalam pemain anda. Sebilangan besar ciri ini tidak asing bagi peminat VLC lama, dan senang melihat fungsi seperti ini dibawa ke versi aplikasi yang lebih ringan. Kami memainkan banyak jenis fail, saiz, dan panjang, dan masing-masing dimainkan tanpa masalah atau kerosakan fungsi.

Anda sentiasa boleh kembali ke layar pilih video dengan menekan Belakang butang di sudut kiri paling atas paparan. VLC akan ingat di mana anda berhenti semasa bermain semula, jadi jika anda perlu kembali ke paparan pemilihan video dengan alasan apa pun, anda tidak perlu risau kehilangan tempat anda.

Tetapan untuk Tahu dan Gunakan

Tidak mengejutkan, VLC mempunyai banyak tetapan yang tersimpan dalam sistem menu mereka yang ingin anda perhatikan. Untuk mendapatkan akses ke tetapan tersebut, tekan menu hamburger berlapis tiga di sebelah kiri paparan, dan ketuk Tetapan butang.

Dari atas, kami mempunyai pilihan untuk memilih direktori untuk sistem fail utama anda. Anda mungkin tidak perlu menggunakannya terlalu kerap, tetapi jika anda perlu menukar direktori dari storan dalaman ke kad SD atau microSD, ada baiknya mengetahui di mana tetapan ini berada. Seterusnya, kita ada Pecutan Perkakasan, yang merupakan keadaan lain yang harus ditinggalkan oleh kebanyakan orang sendirian. Sekiranya anda menghadapi masalah untuk memainkan fail besar, cobalah pecutan perkakasan. Meninggalkan ini akan memberi anda kestabilan yang lebih baik kepada VLC, tetapi mengubah tetapan menjadi Penyahkodan atau Penuh akan meningkatkan prestasi. Gunakan ini dengan risiko anda sendiri. Secara lalai, VLC menjadikannya automatik, yang merupakan keseimbangan yang baik antara kehilangan kestabilan anda ketika anda memerlukan prestasi tambahan, dan menjaga aplikasi tetap stabil ketika anda tidak melakukannya.

Terdapat beberapa lagi tetapan sebelum kita melihat butiran tambahan yang lebih khusus. Terdapat dua togol: satu untuk membolehkan anda memainkan video di latar belakang walaupun paparan dimatikan, dan yang lain untuk membolehkan tema hitam yang disertakan untuk penglihatan yang lebih baik pada waktu malam. VLC pada Windows atau Mac terkenal dengan pelbagai tema, dan semasa anda kehilangan fungsi tersebut di Chrome, ada baiknya melihat tema hitam yang disertakan dalam siaran web. Akhirnya, terdapat dua lagi tetapan untuk pengekodan teks sari kata dan orientasi skrin video.

Dan sekarang, beberapa tetapan tambahan. Antaramuka mempunyai pilihan untuk mengubah cara dan penampilan pemain anda. Ini semua perkara yang cukup spesifik, tetapi ada beberapa tetapan yang berguna, seperti meminta pengesahan untuk menyambung semula mainnya atau membolehkan butang mencari untuk mundur dan maju cepat tanpa menggosok garis masa anda. Prestasi mempunyai beberapa tetapan tersembunyi, seperti mengaktifkan tetapan bingkai atau tetapan penyahpepijatan yang lebih baik dibiarkan kecuali anda tahu apa yang anda lakukan. Lanjutan dapat mengubah output audio, melumpuhkan penyelarasan semula automatik pada peranti anda pada permulaan, dan menghentikan atau memulakan semula aplikasi; jika anda menghadapi masalah dengan VLC, lebih baik anda datang ke sini terlebih dahulu. Akhirnya, pilihan Pembangun VLC dapat memaparkan log debug dan memaksa VLC untuk menggunakan penyahkodan perkakasan.

Menggunakan VLC sebagai Pemain Lalai Anda

Inilah tetapan penting bagi kebanyakan pengguna yang ingin mengaktifkan VLC sebagai pemain standard mereka untuk video dan audio di Chromebook mereka. Biasanya, jika anda cuba membuka fail media di Chrome, ia akan menggunakan aplikasi main semula video dan audio yang terpasang dalam untuk menunjukkan kandungan anda. Nasib baik, kami boleh menukar kebenaran ini kepada VLC dan membiarkan aplikasi media baru kami mengatasinya dengan lebih banyak kesungguhan.

Untuk menetapkan VLC sebagai pemain lalai anda, masuklah ke dalam Penyemak imbas fail pada sistem anda dan cari fail video atau audio — fail media apa pun akan dilakukan. Klik kanan pada pilihan anda, dan bukannya memilih Buka dengan Pemain Video, ketik Lebih aksi…

Ini akan memunculkan arahan untuk memilih pemain video anda. Pilih VLC dari menu ini, dan VLC akan dibuka.

Sebelum video anda dimainkan, anda akan menerima permintaan yang serupa dengan menu aplikasi lalai di Android, yang meminta anda membuka video dengan pemain tertentu. Ketik VLC, dan ketik Sentiasa jika anda ingin menggunakan VLC sebagai pemain media lalai anda, atau Hanya sekali jika anda tidak mahu VLC menjadi lalai anda.

Sekiranya anda menjumpai jenis fail baru yang anda cuba buka di VLC dan bukannya Pemutar Video Chrome, ikuti langkah yang sama untuk membuka fail melalui VLC.

Menggunakan Pemacu Cakera Dengan VLC dan ChromeOS

Secara lalai, ChromeOS tidak memainkan atau mengenali pemacu cakera, luaran atau sebaliknya. Nasib baik, terdapat beberapa pemacu keras luaran yang diketahui berfungsi dengan ChromeOS, beberapa pemacu cakera Mac dan segelintir yang lain.

Aplikasi pihak ketiga, seperti VLC dapat mengesan dan menggunakan beberapa pemacu cakera yang serasi dengan Chromebook anda tetapi tidak dikesan secara lalai.

Menggunakan Sari Kata di Chromebook Anda

Versi VLC yang dipindahkan, yang ada di Kedai Chrome, pada masa penulisan ini, mengaku menyokong sari kata, tetapi banyak yang mempunyai masalah dengannya.

Salah satu pilihan adalah menggunakan Subtitle Videoplayer. Aplikasi ini membolehkan sari kata digunakan dengan mudah di Chromebook anda. Sambungan Chrome

***

Itu sahaja! VLC untuk Chrome tidak sempurna — pada dasarnya ini adalah port aplikasi Android yang telah diubah suai — tetapi masih merupakan salah satu kaedah terbaik untuk memainkan jenis fail yang tidak standard atau tidak biasa, terutamanya pada peranti seperti Chromebook, dan terdapat beberapa liga di hadapan Pemain media lalai OS Chrome. Kami hanya mengalami bug atau kekurangan program dua kali semasa penyediaan dan pengujian kami, dan tidak pernah bermain video sebenar. Aplikasi web seperti VLC yang membolehkan pengguna Windows dan Mac beralih ke Chromebook tanpa kehilangan ciri dan aplikasi yang sama dengan sistem operasi mereka yang lebih lengkap dan kuat.

Walaupun VLC untuk Chrome mungkin tidak mempunyai kemampuan tema yang sama dengan kakak desktop yang lebih tua, ia mempunyai sokongan sari kata, pengubahsuaian kelantangan, dan penyahkodan perkakasan. Sebilangan besar pengguna pasti lebih berpuas hati dengan pengalaman VLC untuk Chrome, tetapi jika anda menghadapi masalah atau kesilapan yang aneh, beritahu kami di komen di bawah dan kami akan membantu anda!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found