Cara Membuat Senarai Main di Mesin Wallpaper

Adakah anda bosan melihat kertas dinding yang sama di skrin komputer anda? Sekiranya demikian, Mesin Wallpaper mungkin sesuai dengan keperluan anda. Ia membolehkan anda menggunakan dan membuat beribu-ribu wallpaper menarik yang juga boleh anda kongsi dengan rakan-rakan.

Cara Membuat Senarai Main di Mesin Wallpaper

Sekiranya anda berminat untuk belajar membuat senarai main di Wallpaper Engine, anda sudah sampai di tempat yang tepat. Artikel ini akan memberikan panduan langkah demi langkah mengenai cara melakukannya dan membincangkan ciri aplikasi lain yang menarik.

Cara Membuat Senarai Main di Mesin Wallpaper

 1. Sekiranya belum, muat turun dan pasang Wallpaper Engine. Untuk tujuan ini, anda juga memerlukan akaun Steam.
 2. Semak imbas kertas dinding dan cari yang anda suka.

 3. Pilih kertas dinding yang ingin anda tambahkan ke senarai main anda dengan menandakan kotak pilihan di sudut kanan atas. Anda akan melihat kertas dinding muncul di bawah "Senarai Main", dengan jumlah kertas dinding yang anda tambahkan.

 4. Setelah selesai, ketik ikon disket untuk menyimpan senarai main anda.

 5. Anda akan melihat pop timbul yang meminta anda menamakan senarai main anda dan menambahkan hotkey, iaitu jalan pintas yang boleh anda gunakan untuk mengaksesnya.

 6. Setelah selesai, ketuk "Ok."

Anda boleh membuat seberapa banyak senarai main yang anda mahukan. Apabila anda ingin beralih ke senarai main kertas dinding yang berbeza, cukup gunakan kombinasi kunci yang anda tetapkan kepadanya.

Cara Membuat Tayangan Tayangan Dalam Mesin Wallpaper

Wallpaper Engine menawarkan banyak tetapan yang boleh anda gunakan untuk menyesuaikan senarai main anda. Salah satunya ialah mengubah senarai main anda menjadi tayangan slaid. Inilah caranya:

 1. Buka Mesin Wallpaper.

 2. Di bawah "Senarai Main", pilih yang anda mahu ubah menjadi tayangan slaid.

 3. Ketik ikon gear untuk membuka tetapan senarai main.

 4. Di bawah "Tukar Wallpaper", pilih "Pada pemasa."

 5. Pilih masa yang disukai selepas itu anda mahu kertas dinding berubah.

 6. Pilih jika anda mahu wallpaper berubah secara rawak atau mengikut urutan.

 7. Ketik "Ok" setelah anda selesai.

 8. Pergi ke desktop anda dan tekan kombinasi kekunci yang anda tetapkan ke senarai main. Bergantung pada masa yang anda pilih, anda akan melihat wallpaper berubah.

Cara Membuat Pratetap di Mesin Wallpaper

Sekiranya anda menambahkan kertas dinding ke senarai main anda, tetapi anda ingin membuat beberapa perubahan, anda akan gembira mengetahui bahawa Wallpaper Engine membolehkan anda menyesuaikannya. Ikuti langkah di bawah untuk melakukannya:

 1. Pilih kertas dinding yang ingin anda sesuaikan.

 2. Di sebelah kanan, anda akan melihat pelbagai pilihan yang boleh anda gunakan untuk menyesuaikan kertas dinding anda. Anda boleh memilih warna skema dan aksen latar belakang. Anda juga boleh menyesuaikan kadar main balik dan membalikkan kertas dinding. Sekiranya anda mahukan pilihan warna lanjutan, ketuk "Tunjukkan pilihan warna." Di sini, anda boleh menyesuaikan kecerahan, kontras, ketepuan, dan pergeseran rona.

 3. Setelah selesai, ketik "Ok."

Anda boleh membuat tetapan universal untuk semua wallpaper dengan mengetuk "Terapkan ke semua wallpaper."

Cara Menambah Pratetap ke Senarai Main

Sekiranya anda telah membuat pratetap untuk salah satu kertas dinding dalam senarai main anda, anda boleh menggunakannya sebagai ganti versi asalnya dengan mengikuti langkah-langkah di bawah:

 1. Di bawah "Senarai Main", klik kanan pada kertas dinding dan ketik "Pilih pratetap."

 2. Pilih pratetap yang anda mahukan.

 3. Ketik "Ok."

 4. Sebaik sahaja anda memilih pratetap dan bukannya kertas dinding asal, anda akan melihat namanya tertulis di ikon kertas dinding.

Cara Menetapkan Screensaver di Wallpaper Engine

Tujuan asal screensaver adalah untuk melindungi monitor pada masa itu dari burn-in layar. Oleh kerana perkembangan teknologi baru, ini tidak lagi berlaku dan screensaver kebanyakannya untuk tujuan estetik akhir-akhir ini. Wallpaper Engine membolehkan anda menikmati semua wallpaper yang indah dan menetapkannya sebagai screensaver.

Sekiranya anda ingin menetapkan screensaver di Wallpaper Engine, ikuti langkah di bawah:

 1. Buka Mesin Wallpaper, arahkan kursor ke tab "Dipasang", dan ketuk "Konfigurasikan Penjimat Skrin."

 2. Tetapan screensaver Windows akan terbuka secara automatik. Di sini, buka senarai drop-down dan pilih "Wallpaper Engine" sebagai screensaver anda. Anda juga boleh menyesuaikannya selepas masa skrining muncul.

 3. Ketik "Terapkan."

 4. Ketik "Ok."

 5. Arahkan kursor ke tab "Dipasang" sekali lagi dan ketik "Konfigurasikan Penjimat Skrin." Secara lalai, Wallpaper Engine akan menggunakan wallpaper aktif sebagai screensaver. Sekiranya anda ingin mengubahnya, ketuk tab "Dikonfigurasi secara berasingan". Di dalam tab ini, anda boleh menyesuaikan screensaver anda.

 6. Ketik "Ok."

Sekiranya screensaver tidak berfungsi dengan betul, periksa tetapan komputer anda. Anda tidak boleh mengubah had masa skrin atau tetapan screensaver lain di Wallpaper Engine.

Soalan Lazim Tambahan

Di manakah senarai main enjin wallpaper disimpan?

Senarai Main Wallpaper Mesin anda disimpan dalam Fail Program dan diberi nama "config.json." Berikut cara mengaksesnya: C: \ Program Files \ Steam \ steamapps \ common \ wallpaper_engine

Saya Tidak Dapat Melihat Kertas Dinding Terpilih Saya. Apa patut saya buat?

Sebab yang paling biasa untuk ini adalah bahawa anda berada dalam mod kontras tinggi. Apabila pilihan ini diaktifkan, Windows akan mematikan wallpaper.

Inilah cara anda mematikan mod kontras tinggi:

1. Buka menu Mula dan ketik "Panel kawalan." Buka Panel Kawalan.

2. Ketik "Kemudahan Akses."

3. Ketik "Kemudahan Pusat Akses."

4. Tandakan kotak pilihan di hadapan "Hidupkan atau matikan Kontras Tinggi apabila ALT + kiri SHIFT kiri + LAYAR CETAK ditekan."

5. Ketik "Terapkan" dan kemudian "Ok."

6. Kembali ke desktop anda, klik kanan dan ketuk "Peribadikan."

7. Ketuk "Warna" dan kemudian ketuk "Tetapan Kontras Tinggi."

8. Tukar butang togol untuk mematikannya.

Sekiranya ini bukan sumber masalah anda, periksa aplikasi lain yang anda gunakan. Walaupun Wallpaper Engine biasanya berfungsi dengan baik dengan aplikasi lain, beberapa di antaranya mungkin mengubahnya. Aplikasi seperti Stardock's DeskScapes mempengaruhi Mesin Wallpaper, jadi tidak boleh dijalankan keduanya secara serentak. Dalam kes ini, anda mungkin harus membuat pilihan antara keduanya.

Hiaskan Komputer Anda Dengan Mesin Wallpaper

Kertas dinding yang menarik pasti menjadikan komputer anda kelihatan berbeza. Sekiranya anda berminat untuk meneroka ribuan kertas dinding yang tersedia, Wallpaper Engine adalah program yang tepat untuk anda. Anda boleh membuat senarai main dan tayangan slaid kegemaran anda. Selain menyesuaikan wallpaper, aplikasi ini juga membolehkan anda mengatur screensaver.

Kami harap anda telah belajar membuat senarai main di Wallpaper Engine dan menjadi lebih biasa dengan ciri-ciri yang lain.

Adakah anda pernah menggunakan Mesin Wallpaper? Adakah anda suka membuat senarai main? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Recent Posts