Cara Menghapus Cache dan Data di Waze

Salah satu sebab mengapa begitu banyak pengguna menyukai Waze adalah kerana cepat dan sangat responsif. Dan itulah yang anda harapkan dan inginkan dari aplikasi navigasi lalu lintas.

Cara Menghapus Cache dan Data di Waze

Tetapi Waze akan mengalami bug atau dua dari semasa ke semasa. Apabila itu berlaku, salah satu tindakan pertama adalah membersihkan cache dan data dari aplikasi.

Prosesnya akan berbeza bergantung pada sama ada anda mempunyai peranti Android atau iOS. Dalam artikel ini, kami akan memberitahu anda cara membersihkan cache dan data pada kedua-dua OS dan jenis masalah apa yang dapat dihilangkan.

Bagaimana Mengosongkan Cache dan Data Membantu dengan Waze

Sekarang setelah anda mengetahui cara membersihkan data dan cache untuk setiap sistem operasi, mari kita perhatikan dengan lebih dekat kapan anda mungkin perlu melakukan ini. Berikut adalah beberapa masalah yang mungkin anda alami dengan aplikasi Waze anda di mana membersihkan cache, serta data, dapat membantu:

 1. Masalah sambungan tanpa wayar.
 2. Masalah Bluetooth Waze.
 3. Apabila mesej "Tiada Lokasi Menunjukkan Perkiraan GPS" muncul.
 4. Masalah dengan suara di aplikasi Waze.
 5. Laporan lalu lintas tidak dipaparkan di Waze.

Waze

Menghapus Cache dan Data Waze di Android

Sekiranya anda menavigasi jalan dengan Waze pada peranti Android, maka membersihkan cache dan data akan cukup mudah. Sistem operasi membolehkan anda mengakses setiap aplikasi di telefon anda secara berasingan dan membersihkan cache dan data.

Sebilangan besar telefon pintar Android juga dilengkapi dengan aplikasi "pembersih" yang telah dipasang sebelumnya yang dapat membantu dengan ini. Inilah cara membersihkan cache dan data untuk aplikasi Waze di Android anda:

 1. Cari Tetapan pada peranti anda. Ini dapat dilakukan dengan menurunkan bar pemberitahuan.
 2. Pilih "Aplikasi & pemberitahuan" atau "Aplikasi" bergantung pada peranti yang anda miliki.
 3. Tatal sehingga anda menemui Waze.
 4. Ketuk Waze dan pilih "Maklumat Aplikasi."
 5. Pilih "Storan."
 6. Ketuk pilihan "Hapus Cache" dan "Hapus Data".

Bergantung pada model peranti, beberapa langkah mungkin kelihatan sedikit berbeza daripada yang dijelaskan di atas.

Penting juga untuk diingat bahawa walaupun peranti anda mempunyai aplikasi yang lebih bersih, ia hanya akan menghapus memori cache, bukan data. Dan jika anda memilih untuk menghapus data untuk aplikasi Waze, anda akan kehilangan satu tetapan.

Mengosongkan Cache dan Data pada iOS

Apabila anda ingin mengosongkan cache dan data pada iPhone, anda boleh melakukannya dengan mudah dengan aplikasi bersepadu seperti Safari.

Namun, dengan aplikasi pihak ketiga seperti Waze, ini tidak semudah yang terdapat pada peranti Android. Salah satu perkara pertama yang perlu dicuba adalah menghidupkan semula iPhone anda jika anda mengalami masalah Waze.

Selalunya, ini menangani banyak masalah yang mungkin anda hadapi dengan aplikasi pihak ketiga kerana memulakan semula akan membersihkan memori cache. Tetapi jika itu tidak berjaya, anda mempunyai dua pilihan lain.

Waze Hapus Cache dan Data

Pilihan 1 - Nyahpasang dan Pasang Semula Waze

Cara terbaik untuk membersihkan semua cache dan data yang terkumpul dengan Waze adalah dengan menghapus aplikasi dan memasangnya semula.

Walaupun kelihatan seperti kerumitan, dengan sambungan internet yang stabil, ia dapat dilakukan dalam masa yang singkat. Ikuti sahaja langkah berikut:

 1. Pergi ke tetapan iPhone anda dan kemudian ketik "Umum".
 2. Pilih "Penyimpanan iPhone" dan tatal ke senarai aplikasi.
 3. Pilih Waze, tatal ke bawah dan pilih pilihan "Padam aplikasi".
 4. Tekan pilihan "Padam aplikasi" sekali lagi untuk mengesahkan tindakannya.
 5. Pergi ke App Store dan muat turun aplikasi Waze sekali lagi.
 6. Ikuti arahan di skrin untuk masuk ke akaun anda.

Aplikasi Waze yang baru dipasang semula seharusnya berfungsi dengan lebih cekap sekarang.

Pilihan 2 - Pasang Aplikasi Lebih Bersih

Terdapat banyak aplikasi percuma dan berbayar di App Store yang dapat membantu anda menguruskan penyimpanan iPhone anda. Itu termasuk mengosongkan memori cache anda juga.

Salah satu pilihan yang lebih popular dan selamat adalah aplikasi Smart Cleaner. Ini dapat membantu anda membersihkan cache Waze dan juga aplikasi lain. Tetapi untuk membersihkan data aplikasi, anda perlu memasang semula aplikasinya.

Pastikan Aplikasi Waze berjalan dengan lancar

Untuk memanfaatkan sepenuhnya aplikasi apa pun, anda perlu memastikan bahawa aplikasi berfungsi dengan betul. Ini termasuk selalu memasang kemas kini terkini, dan kadang-kadang membersihkan cache dan data. Perkara yang sama berlaku untuk aplikasi Waze. Lebih baik jangan menunggu masalah timbul sebelum anda menanganinya.

Berapa kerap anda membersihkan cache dan data di Waze? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found