Panduan Pemula untuk Menggunakan wget di Windows

Banyak pengguna Windows begitu terbiasa dengan antara muka grafik dan penyemak imbas web sebagai alat pilihan universal sehingga mereka lupa ada sejumlah alat lain di luar sana. Wget adalah utiliti baris perintah GNU yang popular terutamanya di komuniti Linux dan Unix, terutama digunakan untuk memuat turun fail dari internet. Walau bagaimanapun, ada versi wget untuk Windows, dan menggunakannya anda boleh memuat turun apa sahaja yang anda suka, dari seluruh laman web ke filem, muzik, podcast dan fail besar dari mana sahaja dalam talian.

Panduan Pemula untuk Menggunakan wget di Windows

Tidak ramai pengguna Microsoft tahu mengenai alat yang kemas ini, sebab itulah saya menulis panduan pemula untuk menggunakan wget ini di Windows. Kami cenderung menggunakan penyemak imbas kami untuk segala-galanya, yang baik tetapi bukan cara yang paling berkesan untuk mencapai sesuatu. Wget adalah salah satu daripada banyak alat yang ada selama bertahun-tahun tetapi sangat sedikit orang yang tahu.

Memperoleh Windows

Mendapatkan wget sangat mudah. Ikuti panduan ini untuk memasang dan mengkonfigurasi wget.

  1. Muat turun wget dari sini dan pasangkannya. Pastikan ini adalah program penyediaan dan bukan hanya sumbernya, sebaliknya ia tidak akan berfungsi.
  2. Setelah dipasang, anda seharusnya dapat mengakses perintah wget dari tetingkap baris perintah. Buka tetingkap CMD sebagai pentadbir dan ketik 'wget -h' untuk menguji. Sekiranya berjaya, anda berwarna emas, jika anda mendapat 'perintah yang tidak dikenali' anda memuat turun pakej yang salah. Cuba lagi.
  3. Tetapkan direktori muat turun untuk menyimpan semua fail anda. Ketik 'nama direktori md' untuk membuat direktori muat turun. Saya memanggil saya 'downloadz' untuk dikenali.

a-beginners-guide-to-use-wget-in-windows-2

Setelah dipasang, anda sudah bersedia untuk berfungsi. Di bawah ini saya telah menyenaraikan pilihan perintah wget yang popular yang dapat mencapai pelbagai perkara.

Muat turun satu fail

wget //website.com/file.zip

Muat turun satu fail tetapi simpan sebagai fail lain

wget ‐‐output-document = nama baru.html laman web.com

Muat turun ke folder tertentu

wget ‐‐directory-prefix = folder / subfolder laman web.com/file.zip

Sambung semula muat turun yang terganggu

wget ontinteruskan laman web.com /file.zip

Muat turun versi fail yang lebih baru

wget ontinteruskan ‐‐timestamping laman web.com/file.zip

a-beginners-guide-to-use-wget-in-windows-3

Muat turun beberapa halaman web

Untuk ini, anda perlu membuat senarai di Notepad atau penyunting teks lain. Tambahkan URL penuh baru (dengan //) ke baris yang berasingan. Kemudian arahkan wget ke fail. Dalam contoh ini saya menamakan fail Filelist.txt dan menyimpannya di folder wget.

wget ‐‐input Filelist.txt

Muat turun keseluruhan laman web

wget ‐‐eksekusi robot = mati crekursif ‐‐no-parent ‐‐continue ‐‐no-clobber //website.com

Anda mungkin dapati, seperti yang sering saya lakukan bahawa host web menyekat perintah wget. Anda boleh mencuba penipuan ini dengan menyamar sebagai Googlebot. Cuba taip ini:

wget –user-agent = ”Googlebot / 2.1 (+ // www.googlebot.com/bot.html)” -r //website.com

Muat turun jenis fail tertentu dari laman web

wget ‐‐level = 1 ‐‐rekursif ‐‐no-parent ‐‐ terima FILETYPE //website.com / FILETYPE /

Contohnya, ubah FILETYPE untuk MP3, MP4, .zip atau apa sahaja yang anda suka.

Muat turun semua gambar laman web

wget ‐‐directory-awalan = fail / gambar ‐‐no-direktori ‐‐recursive ‐‐no-clobber ‐‐ terima jpg, gif, png, jpeg //website.com/images/

Periksa laman web untuk pautan yang rosak

wget ‐‐output-file = logfile.txt ‐‐recursive ‐‐spider //website.com

Muat turun fail tanpa memuatkan pelayan web secara berlebihan

wget ‐‐limit-rate = 20k ‐‐wait = 60 ‐‐random-waiting ‐‐mirror //website.com

Terdapat beratus-ratus, jika tidak beribu-ribu perintah wget dan saya hanya menunjukkan beberapa dari mereka di sini. Sekarang anda sudah biasa dengan alat ini dan cara kerjanya, terserah kepada anda untuk menggunakannya!

Adakah anda mempunyai arahan hebat yang dapat mencapai keajaiban? Kongsi mereka dengan kami di bawah!

Recent Posts