Apakah Kredit Kesopanan Amazon?

Sekiranya anda telah menggunakan Amazon untuk pembelian runcit (dan kebanyakan dari kami), maka anda mungkin pernah melihat e-mel atau pemberitahuan dalam aplikasi mengenai sesuatu yang disebut Amazon Courtesy Credit. Pemberitahuan ini mungkin telah membingungkan anda, kerana Amazon tidak berusaha untuk mempublikasikan atau menjelaskan kreditnya. Dalam artikel ini, saya akan menunjukkan kepada anda apa kredit itu, bagaimana ia berlaku untuk pembelian anda, dan bagaimana mengetahui sama ada anda mempunyai kredit penghargaan di akaun anda.

Apakah Kredit Kesopanan Amazon?

Kaedah yang paling mungkin anda dengar mengenai kredit penghargaan adalah melalui e-mel dari Amazon yang membaca seperti ini:

Helo, Kami menulis e-mel ini kerana anda layak untuk menerima kredit penghargaan atas pesanan anda baru-baru ini, tetapi tidak berlaku dengan betul. Untuk membetulkannya, kami telah mengeluarkan kredit penghargaan $ 10 ke akaun anda. Anda boleh menggunakan kredit ini untuk membeli item yang layak dihantar dan dijual oleh amazon.com dan ia akan digunakan secara automatik pada waktu berikutnya. Kami menghargai perniagaan anda dan berharap dapat berjumpa lagi tidak lama lagi. Yang benar, Layanan Pelanggan Amazon.com Harap diperhatikan: e-mel ini dikirim dari alamat pemberitahuan sahaja yang tidak dapat menerima e-mel masuk. Jangan membalas mesej ini.

Bagaimana Saya Mendapat Kredit Kesopanan?

Terdapat tiga cara asas untuk mendapatkan penghargaan.

Salah satu caranya adalah jika anda adalah pelanggan Amazon Prime, dan anda berbelanja dalam kategori Mainan & Permainan (terutamanya), dan anda membeli beberapa barang dalam kategori tersebut. Semasa anda pergi ke pembayaran, anda mungkin mempunyai beberapa pilihan untuk penghantaran. Sebagai contoh, anda mungkin mempunyai pilihan untuk menggunakan penghantaran Perdana anda untuk mendapatkan barang dalam dua hari atau kurang (pengiriman percuma), dan anda juga mungkin mempunyai pilihan untuk menggunakan penghantaran biasa dan mendapatkan barang dalam tujuh hari atau kurang (juga gratis penghantaran). Oleh itu, mengapa anda memilih untuk menggunakan penghantaran biasa? Kerana kadangkala jika anda melakukannya, Amazon akan memberikan Kredit Kesopanan $ 5 kepada anda. Tidak ada jaminan di sini - Amazon tidak perlu menawarkan apa-apa. Tetapi jika anda memesan hadiah untuk ulang tahun anak anda yang seterusnya dan sebulan lagi, anda boleh mencuba pilihan penghantaran yang lebih perlahan untuk melihat apakah ia memberi anda sesuatu yang sia-sia.

Cara kedua adalah jika Amazon melakukan kesalahan dalam proses penghantaran anda di suatu tempat atau gagal memberikan kredit yang anda berhak. Sekiranya ini berlaku, dan bukannya memberikan anda pengembalian wang untuk penghantaran tambahan yang anda bayar, Amazon akan memberi anda Kredit Kesopanan untuk digunakan pada pembelian yang akan datang. Sebab umum lain untuk kredit ini muncul adalah penghantaran lewat atau kelewatan dalam proses pesanan.

Cara ketiga untuk mendapatkan Kredit Kesopanan adalah dengan menghubungi Amazon dengan aduan tentang sesuatu yang telah anda beli. Sekiranya perwakilan khidmat pelanggan yang anda ajak bicara merasa seperti Amazon membuat kesalahan dalam aduan anda, mereka mungkin akan memberikan anda $ 5 atau $ 10 (atau lebih) Kredit Kesopanan dengan meminta maaf atas kesulitan atau perbelanjaan yang anda hadapi. Ini sepenuhnya pilihan mereka; memanggil dan menuntut Credit Courtesy mungkin bukan strategi yang berjaya.

Bagaimana Anda Boleh Membelanjakan Kredit Kesopanan Amazon

Secara amnya, anda hanya dapat membelanjakan Amazon Courtesy Credit untuk item yang dijual dan dihantar oleh Amazon. Maksudnya, jika anda memesan sesuatu yang disenaraikan di Amazon tetapi disediakan dan dihantar oleh pihak ketiga, anda tidak boleh menggunakan Kredit Kesopanan anda. Kredit Kesopanan anda akan ditolak secara automatik dari sebarang transaksi yang memenuhi syarat semasa anda mendaftar keluar, misalnya:

Bagaimana Anda Boleh Memeriksa Baki Kredit Anda

Memeriksa baki kredit anda adalah mudah. Cukup kunjungi pautan baki kredit dan klik butang, dan semua baki kredit anda akan dipaparkan. Sekiranya anda tidak melihat kategori untuk Kredit Kesopanan, anda tidak mendapat.

Kami mempunyai lebih banyak sumber Amazon untuk anda periksa!

Kami mempunyai panduan untuk mendapatkan harga terendah di Amazon.

Inilah tutorial kami untuk menonton Video Perdana di Chromecast.

Berikut adalah gambaran keseluruhan kami mengenai beberapa pelacak harga Amazon terbaik.

Kami mendapat tutorial mengenai sama ada anda boleh mendapatkan bayaran balik dari Amazon setelah penurunan harga.

Untuk menjaga privasi, berikut adalah cara menghapus sejarah pembelian anda di Amazon.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found